Informatie over vliegtickets

De meeste mensen gebruiken het internet voor het boeken van een vliegticket bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een boekingssite of bij een reisbureau. Op veel websites kunt u uw vluchtplan invoeren en u krijgt binnen enkele ogenblikken te zien welke luchtvaartmaatschappij het goedkoopste vliegticket aanbiedt. U moet er wel rekening mee houden dat niet alle sites met vliegtickets dezelfde vluchten aanbieden. Bekijk een overzicht met aanbieders van vliegtickets.

Vliegtarieven schommelen voortdurend. De prijs van een vliegticket kan op één dag voor dezelfde vlucht wel vijf keer veranderen. U vraagt zich natuurlijk af hoe deze schommelingen in de prijzen van vliegtickets ontstaan. Dit heeft te maken met het feit dat reserveringssytemen van luchtvaartmaatschappijen voortdurend in de gaten houden hoe de verhouding tussen vraag en aanbod naar vliegtickets zich verhoudt. Luchtvaartmaatschappijen willen vanzelfsprekend dat het vliegtuig optimaal wordt gevuld tegen zo hoog mogelijke prijzen. De prijs die u uiteindelijk moet betalen voor een vliegticket wordt bepaald door het vliegtraject waar u voor heeft gekozen, het tijdstip waarop u boekt en de ticketvoorwaarden. Het bepalen van de prijs van een vliegticket wordt fluid pricing genoemd.

Op het internet kunt u verschillende geruchten tegenkomen dat luchtvaartmaatschappijen het klikgedrag van klanten in de gaten zouden houden door het plaatsen van cookies op de computers. Zo zou een geïnteresseerde bezoeker in een bepaalde vlucht een hogere prijs op het beeldscherm van zijn computer te zien krijgen. Radar heeft samen met de Universiteit Twente onderzoek gedaan naar dit gerucht. Uit dit onderzoek is gebleken dat er geen bewijs is gevonden voor deze geruchten. Er is wel vastgesteld dat vooral de prijsverschillen op intercontinentale vluchten erg kunnen oplopen. Een vlucht van de KLM naar Bali kan bijvoorbeeld op dezelfde dag wel € 500,= verschillen in prijs. Als u dit goed in de gaten houdt, kunt u dus veel geld besparen op een vliegticket.

Het vergelijken van de prijzen

De prijzen van vliegtickets naar dezelfde bestemming en met dezelfde luchtvaartmaatschappij kunnen toch uiteen lopen. Het is daarom verstandig dat u uw eigen onderzoek doet op het internet. Vergelijk daarom de prijzen van vliegtickets van reisbureaus met de prijzen van de luchtvaartmaatschappij zelf. Kijk echter nooit alleen naar de prijs maar neem ook altijd de (specifieke) voorwaarden door.

Het kiezen van de juiste periode

De prijzen van vliegtickets verschillen niet alleen per luchtvaartmaatschappij, maar het maakt ook nogal wat uit in welke maand u precies een vliegticket boekt. Rond de jaarwisseling is het boeken van een vliegticket naar een verre bestemming het duurste en de op één na duurste periode is de zomer. De maand maart is een van de goedkoopste maanden voor het boeken van een vlucht. Veel luchtvaartmaatschappijen hebben in maart vaak zeer voordelige tarieven. Wat het boeken van een chartervlucht betreft is het vliegen in het weekend duurder dan doordeweeks. Gezien het feit dat zaterdag de populairste dag is om te vliegen, bent u op deze dag dan ook het meeste geld kwijt. Voor doordeweeks geldt meestal dat dinsdag en woensdag de goedkoopste vliegdagen zijn. In het algemeen kan worden gesteld dat het boeken van een vlucht bij een budgetmaatschappij het voordeligst is, maar dit geldt alleen indien u op tijd boekt. Boekt u op het laatste moment bij een budgetmaatschappij, dan kunt u zelfs duurder uit zijn. Tenslotte is een vliegticket doorgaans goedkoper in het land van vertrek.

Business Class of Economy Class

Als u graag luxe wilt zitten in het vliegtuig, dan moet u daar vanzelfsprekend ook flink voor betalen. Business class vliegen is dus altijd veel duurder dan economy class. Soms is het echter mogelijk om toch voor zeer scherpe lekker luxe te vliegen. In de zomermaanden en rond de kerst vliegen er namelijk veel minder zakenreizigers. Deze stoelen willen de luchtvaartmaatschappijen toch graag bezet hebben en daardoor kunt u profiteren van kortingen die soms op kunnen lopen tot wel 50% op business class stoelen. Let op dat deze voordelige tarieven van business class plekken vaak enkele weken voor de genoemde periodes op de website van de luchtvaartmaatschappijen komen te staan.

Vliegen op feestdagen

Als u vliegt rondom bijvoorbeeld de kerstperiode of jaarwisseling, dan kunt u er op rekenen dat dan ook het meeste geld voor een vliegticket moet betalen. Dit wordt anders indien u gaat vliegen op bijvoorbeeld eerste- of tweede kerstdag, oudjaarsdag of Koningsdag. Op deze dagen zijn er namelijk vaak nog veel stoelen beschikbaar in het vliegtuig, waardoor de prijzen veel lager zijn. Vroeg boeken op een van genoemde feestdagen is dan juist vaak voordelig.

Nieuwe aanbieders

Zodra een nieuwe aanbieder de markt betreedt, is het gevolg vaak dat de vliegtarieven dalen. Dit geldt natuurlijk alleen maar voor de trajecten waar de nieuwe aanbieder zich op richt.

Nieuwe bestemmingen

Als een luchtvaartmaatschappij gaat vliegen op een nieuwe bestemming, dan wordt vaak een introductietarief aangeboden. Dit speciale lage tarief is meestal maar voor een korte periode geldig. De tarieven gaan vaak omhoog, als een luchtvaartmaatschappij niet langer op een bepaalde route vliegt. Als u goed op de hoogte wilt blijven, dan is het verstandig u aan te melden voor de nieuwsbrieven van de luchtvaartmaatschappijen. Zo bent u altijd op de hoogte van de meest recente tarieven en andere nieuwtjes.

Grotere vliegtuigen en extra vluchten

Sommige luchtvaartmaatschappijen kiezen er voor om tijdens de zomerperiode grotere vliegtuigen in te zetten vergeleken met de winterperiode. Dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat in de zomer meer mensen met vakantie gaan en de vliegtuigen veel gemakkelijker vol zijn te krijgen. Ook komt het vaak voor dat er in de zomerperiode extra vluchten zijn, wegens de grote drukte. Regelmatig komt het voor dat na een dergelijke wijziging (het inzetten van grotere vliegtuigen en extra vluchten) er veel stoelen vrij zijn. Deze lege plekken worden dan aangeboden tegen zeer scherpe tarieven. Omdat de luchtvaartmaatschappij dan met overcapaciteit zit, kunt u dus veel geld besparen. Vanwege deze reden worden er dus in de zomermaanden zo nu en dan goedkopere vliegtickets aangeboden.