Rechten

Informatie die de reisorganisator u moet geven vóór u boekt

Als u een pakketreis wilt boeken, dan moet de reisorganisatie u informeren over een aantal zaken. Deze informatie kan bijvoorbeeld worden verstrekt via de website of in een brochure.

Meer over informatie die de reisorganisatie u moet geven voor u boekt

Vliegticket

Een vliegreis kunt u op verschillende manieren boeken, bijvoorbeeld via een reisbureau of va internet. U kunt een losse ticket kopen, maar ook een pakketreis. Een voorbeeld van een pakketreis is een…

Meer over vliegtickets

Vertraging van uw vlucht

In het vliegverkeer zijn vertragingen aan de orde van de dag. Slecht weer of technische problemen met het vliegtuig, het zijn zomaar een paar veel voorkomende oorzaken. De laatst tijd is het feit dat veel luchthavens werken met topcapaciteit ook een veel voorkomende oorzaak van vertraging. Daarnaast maken luchtvaartmaatschappijen gebruik van een zeer strak tijdschema voor hun vliegtuigen, zodat ze optimaal kunnen worden ingezet.

Meer over vertraging van uw vlucht

Overboeking van uw vlucht

Een overboeking houdt in dat er meer vliegtickets zijn verkocht dan het aantal beschikbare plaatsen in het vliegtuig. Daardoor is er dus niet plaats voor iedereen. Het is niet verboden dat de luchtvaartmaatschappij meer tickets verkoopt dan er stoelen zijn. Dit gebeurt zelfs weloverwogen, aangezien er bijna altijd enkele passagiers niet op komen dagen. Daardoor levert een overboeking heel vaak ook geen problemen op.

Meer over overboeking van uw vlucht

Uw vlucht is geannuleerd

In de Europese verordening van 2005 staan uw rechten als passagier, dus ook waar u recht op hebt als uw vlucht wordt geannuleerd.

U krijgt het geld van uw vliegticket terug als uw vlucht wordt geannuleerd. Hieronder kunt u de hoogte van die vergoeding zien.

Meer over uw vlucht is geannuleerd

Recht op schadevergoeding hebben en krijgen

Als u te maken heeft gehad met vertraging, overboeking of annulering van uw vlucht, dan heeft u recht op schadevergoeding. Dat is in 2005 door de Europese Unie bepaald. Ergens recht op hebben is altijd nog iets anders dan het ook daadwerkelijk krijgen. Al jaren is het namelijk erg moeilijk om de schadevergoeding te krijgen, terwijl u daar gewoon recht op heeft.

Meer over recht op schadevergoeding hebben en krijgen

Reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij failliet

Reisorganisaties zijn verplicht om maatregelen te nemen voor het geval hij failliet of bijna failliet is. Dit geldt alleen voor pakketreizen en niet voor losse tickets of accommodaties. Als u een los vliegticket of losse accommodatie hebt geboekt, bent u meestal uw geld kwijt.

Meer over reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij failliet

Overlast

Stel dat u een reis heeft geboekt bij een reisorganisator. Bij deze reis heeft u bijvoorbeeld een hotel, appartement of vakantiehuisje geboekt. Dan kan het soms gebeuren dat u overlast ondervindt van andere gasten.

Meer over overlast

Calamiteitenfonds, SGR en ANVR

Onder een calamiteit wordt verstaan een omstandigheid die wordt veroorzaakt door molest (oorlog, onlusten) of een natuurramp. Er moet sprake zijn van zodanig gevaar voor personen of goederen.

Meer over het calamiteitenfonds, de SGR en de ANVR