Montenegro meer natuur park landschap

Vakantie Montenegro

TUIBent u op zoek naar een mooi, veelzijdig en tegelijkertijd niet al te duur vakantieland, waar u zowel in de zomer als in de winter terecht kunt? Denkt u dan eens aan een vakantie Montenegro. Dit land op de Balkan is gelegen aan de Adriatische kust. Montenegro bestaat nog niet zo heel erg lang. Het heeft zich in 2006 afgescheiden van Servië. De naam van het land betekent zwarte berg en verwijst naar de berg Lovcen. De natuur van Montenegro is van uitzonderlijk mooi en spreekt tot de verbeelding. Het land herbergt maar liefst vijf nationale natuurparken. Twee van deze parken staan zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Naast een grote diversiteit aan planten en bloemen vindt u in Montenegro een groot aantal imposante zoogdieren. Naast een groot aantal bruine beren, leven er ook lynxen, jakhalzen en gemzen. Verder is Montenegro een geliefd land bij de vogelaars. Er leven meer dan tweehonderdvijftig verschillende vogelsoorten zoals roofvogels als arenden, maar ook exotische soorten als flamingo’s en pelikanen.

Reisorganisaties vakantie Montenegro

Wilt u een tijd van te voren, genietend van het vooruitzicht of een last minute vakantie Montenegro boeken, al dan niet all inclusive? Vergelijk de prijzen bij onze partners:

Klimaat Montenegro

Montenegro heeft een zeer divers landschap. Aan de ene kant de bergen van de Dinarische Alpen en aan de andere kant de mooie kustregio langs de Adriatische Zee en dan natuurlijk niet te vergeten het binnenland. Dit betekent ook dat Montenegro meerdere klimaten heeft.

Het gebied langs de Adriatische kust heeft een mediterraan klimaat. Dit wordt gekenmerkt door warme, droge zomers en milde winters. Rond de Dinarische Alpen van Montenegro heeft men te maken met een gematigd zeeklimaat met milde tot vrij koele winters en milde zomers. Toch kan het in de zomer in deze regio toch ook flink heet worden. Dit komt omdat in de Dinarische Alpen van Montenegro de afkoelende werking van de Adriatische Zee vaak niet zo sterk is dan langs de kust. Daarnaast komt er warme lucht vanuit het noordoosten en oosten en dit blijft tegen de bergwanden hangen. In het centrale gedeelte van Montenegro kan het in juli en augustus met regelmaat meer dan veertig graden Celsius worden.

Last minutes Montenegro Sunweb

Carine Hotel Delfin

Hotel ACD Wellness & Spa

Hotel Talia & Spa

Iberostar Bellevue

Carine Hotel Park

Hotel Palmon Bay & Spa

Carine Hotel Kumbor - all inclusive

Hotel Lazure Contemporary Building,

Vakantie Montenegro cruise natuur meer

Het weer in Montenegro

In de zomermaanden vindt men in Montenegro zonnig en stabiel zomerweer met temperaturen die gemiddeld rond de dertig graden liggen. Uitschieters naar temperaturen van rond en boven de veertig graden zijn in Montenegro geen uitzondering. In de zomeravonden blijft het in Montenegro langs de Adriatische Kust nog lang zwoel en komt de temperatuur vaak pas diep in de nacht onder de twintig graden, maar tijdens een hittegolf komt het vaak voor, dat de nachttemperatuur niet onder de 25 graden komt. De middagtemperaturen in het binnenland van Montenegro liggen gelijk aan de temperaturen langs de Adriatische kust, de minimumtemperaturen daarentegen zijn in het binnenland gemiddeld enkele graden lager.

In de bergen boven de 1200 tot 1500 meter liggen de temperaturen in de zomer een stuk lager dan in de rest van Montenegro. Overdag is het gemiddeld tussen de 22 en 25 graden en in de nachten koelt het sterk af en komt de temperatuur vaak niet boven de tien graden uit. Deze temperaturen zijn perfect voor de natuurliefhebbers en de hikers. U kunt tijdens uw vakantie Montenegro in de bergen mooie wandelingen maken.

Montenegro is wel een van de natste landen van Europa. In de berggebieden van Montenegro valt jaarlijks vrij veel neerslag. In de wintermaanden is dat natuurlijk perfect. Er valt dan zeer veel sneeuw uit de hemel en dat is perfect voor mensen die een wintersportvakantie Montenegro hebben geboekt. In de kustgebieden valt het met de jaarlijkse hoeveelheid neerslag erg mee, zeker in de zomer, dus die vakantie Montenegro in de zomer zal zeker niet in het water vallen. De zomer maanden juni, juli en augustus zijn sowieso de droogste maanden in Montenegro.

Montenegro vakantie zonsondergang

Wintersportvakantie Montenegro

In de maanden december, januari en februari valt in de Dinarische Alpen veel sneeuw en het kan er flink koud worden. Overdag komt in deze periode de temperatuur bijna niet boven het vriespunt en in de hogere gelegen gedeelten blijft het ook overdag onder nul. In de nacht is het gemiddeld vijf tot tien graden onder nul op de lager gelegen plekken in de Dinarische Alpen. In de hoger gelegen gebieden is het vaak nog vijf tot tien graden kouder. Door de aanvoer van warme lucht vanaf de Adriatische Zee komt er iedere winter zeker een periode met wat milder winterweer voor. De Bora daarentegen, een valwind uit het noordoosten, kan vaak voor een zeer koude periode zorgen, waarbij het zelfs te koud wordt om buiten te zijn.

Montenegro bezit een aantal goed uitgeruste skigebieden. Dus bent u een keer op zoek naar een ander skigebied dan de reeds bekende en de bij ons populaire bestemmingen in de Alpen, dan is een wintersportvakantie Montenegro zeker een aanrader. De regio’s Kolasin (Bjelasica), Zabljak (Durmitor) en Turjak (in Rozaje). Javorovaca, Lokve, Turjak, Vucje en Savin Kuk zijn zeer populaire skioorden bij de Montenegrijnen en deze worden ook steeds meer ontdekt door de toeristen uit andere landen.

Montenegro vakantie in de zomer

Een vakantie Montenegro is een aanrader voor iedereen die houdt van zon, zee, strand, cultuur, maar dan niet op de geijkte vakantieplekken. Montenegro is nog niet door veel reizigers ontdekt en dat geeft u de mogelijkheid om in betrekkelijke rust de schoonheid van het land te ontdekken. De volgende bestemmingen zijn zeker een aanrader: Budva, Herceg Novi en Tivat. Bij onze partners kunt u diverse reizen boeken naar voorgenoemde bestemmingen. Of u nu op zoek bent naar een all inclusive Montenegro, een last minute Montenegro of een familievakantie Montenegro, u legt uw wensen neer en zij hebben de perfecte reis voor u. Vliegtickets Montenegro zijn over het algemeen genomen niet duur. Dus bent u op zoek naar een goedkope vakantie dan is een vliegreis Montenegro een goede optie.

Meer natuur Montenegro vakantie

Populaire plaatsen in Montenegro

Budva

Deze plaats is gelegen aan de zuidkust van Montenegro en bestaat al sinds de vijfde eeuw. Met een vakantie naar Budva neemt u een duik terug in de tijd. De oude stadskern, Stari Grad, is goed bewaard gebleven de oude Venetiaanse architectuur van de gebouwen spreekt zeker tot de verbeelding, evenals de uit de zevende eeuw stammende Sint Ivan kerk. Het oude centrum wordt omringd door de Middeleeuwse muren die destijds de stad beschermden. U kunt het oude centrum slechts via twee wegen bereiken en dan alleen als voetganger. Budva is niet alleen populair vanwege zijn culturele en historische bezienswaardigheden. De zonliefhebber komt hier ook zeker aan zijn trekken. De zon schijnt hier gemiddeld 260 dagen per jaar en de mooie stranden van de Budva Riviera en het heerlijke water van de Adriatische Zee bieden veel vertier.

Montenegro Budva vakantie

Herceg Novi

Deze plaats vindt u aan de oevers van het Meer van Kotor. Het is een oude badplaats welke omringd is door de bergen. In het buurdorp Igalo vindt u heilzame modder. Dit is een van de redenen waarom mensen een vakantie boeken naar Herceg Novi. Een andere reden voor een vakantie naar Herceg Novi is het Meer van Kotor. U kunt hier kajakken, varen over het meer en een kijkje nemen op het schiereiland Lustica. Ook een bezoekje aan het fort op het piepkleine eiland Mamula is een aanrader. Bent u op zoek naar een niet alledaagse bestemming, boek dan snel een vliegreis Montenegro en reis door naar Herceg Novi.

Tivat

Wilt u een luxe all inclusive Montenegro boeken? Dan is de badplaats Tivat zeker een aanrader. De Tivat baai is gelegen in het zuiden van Montenegro aan de Adriatische zee. De stad Tivat ligt aan de zuidelijke voet van de Vrmac berg. Vanaf het strand kunt u genieten van het uitzicht op deze imposante berg met zijn geweldige rotspartijen. Tivat is een mengeling van eeuwenoude architectuur met een hypermoderne haven, Porto Montenegro. De meest exclusieve jachten meren hier aan. De natuurliefhebbers komen hier ook zeker aan hun trekken. Via de voetgangersloopbrug komt u gemakkelijk in het Vrmac gebergte. Hier kunt u mooie wandelingen maken en hier hebt u een fantastisch uitzicht over Tivat en de Adriatische zee.

montenegro Tivat vakantie

Bezienswaardigheden Montenegro

In Montenegro hoeft u zich zeker niet te vervelen. Naast dat u kunt genieten van de schitterende natuur heeft Montenegro bezienswaardigheden waar u van achterover zult slaan. De bevolking van Montenegro is overwegend orthodox christen en vele bezienswaardigheden zijn dus van religieuze aard. Vele kerken en kloosters in Montenegro zijn te bezoeken. Hieronder hebben wij een aantal bezienswaardigheden uitgelicht, die u zeker moet bezoeken als u een vakantie Montenegro heeft geboekt.

Sveti Stefan

Een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Montenegro is het voormalige eiland Sveti Stefan. Op het eiland vindt u een exclusief hotel en bent u geen gast van het hotel, dan zult u geluk moeten hebben om het eiland te kunnen bezoeken. U kunt natuurlijk ook een diner boeken in het hotel, want dan bent u wel welkom op het eiland. Dagelijks worden er maar twintig vakantiegangers die niet in het hotel verblijven of gaan dineren, toegelaten op het eiland. Zij krijgen van een gids een tour over het eiland. Vele beroemdheden verblijven graag op het eiland Sveti Stefan vanwege het exclusieve karakter van het eiland en vanwege de privacy natuurlijk.

Eiland Sveti Stefan reizen Montenegro

Nationaal museum van Montenegro

Het Nationaal Museum van Montenegro moet u zeker bezoeken als u van cultuur houdt. Het bevindt zich in Cetinje. De plaats die ooit de hoofdstad was van Montenegro. Het museum is in vijf verschillende gebouwen gevestigd, welke zich op diverse plekken in Cetinje bevinden. Het Koning Nikola museum en het Historisch museum van Montenegro zijn de meest populaire onderdelen van het Nationaal Museum. Alle gebouwen waarin het Nationaal Museum is gevestigd zijn voormalige paleizen of verblijven van de toenmalige prinsen en koningen.

Gospa od Škrpjela

Gospa od Škrpjela betekent Onze Vrouwe van de Rotsen. Het is een door mensenhanden gecreëerd eiland gelegen in de Baai van Skotor. Er is een legende, weke verhaald over een schilderij van Maria. Deze is door iemand gevonden op de rotsen. De inwoners van Perast hebben toen vele stenen in de zee gegooid om bij het schilderij te komen. Door deze stenen is een eiland ontstaan, waarop een kerk gebouwd werd. De huidige kerk is gebouwd in de eerste helft van de achttiende eeuw, maar het is niet de eerste kerk die er gebouwd is. In de kerk kunt u het schilderij van Maria aanschouwen, wat volgens de legende op de rotsen zou zijn gevonden. De kerk en het bijbehorende museum kunt u bezoeken. U zult hiervoor wel een entreebewijs moeten kopen.

Het Ostrog klooster

Het Ostrog Klooster is een zeer bekende en belangrijke religieuze bezienswaardigheid in Montenegro. Het is geheel gerenoveerd en in oude luister hersteld. Het bestaat uit een beneden-klooster en een boven-klooster. In het boven-klooster in de grot vindt u de tombe van Vasilius. Dagelijks wordt deze plek door vele pelgrims en toeristen bezocht, dus er kan een lange wachtrij staan.

Het orthodoxe klooster van Cetinje

In de voormalige hoofdstad Cetinje vindt u aan de voet van de berg Orlov Krs een klooster uit de achttiende eeuw. Het speciale aan het klooster is, dat het uit de bergen lijkt te komen. Het klooster is destijds gebouwd in opdracht van de toenmalige bisschop Danilo, wiens tombe te aanschouwen is in het klooster. U vindt hier ook de gemummificeerde hand van Johannes de Doper en een splinter van het kruis waarin Jezus heeft gehangen.

Porto Montenegro

Montenegro heeft zijn eigen Saint Tropez, Porto Montenegro gelegen in Tivat. Meer dan 400 jachten met een lengte variërend van 12 tot en met 180 meter kunnen hier aanmeren. Voorheen was hier de marinehaven van Joegoslavië gevestigd.

Mausoleum van Njegoš in het Nationaal park Lovcen

De natuur in het Nationale park van Lovcen is al indrukwekkend en het Mausoleum van Njegoš maakt het alleen maar meer bijzonder. Het is een modern mausoleum, welke is gebouwd op de plek waar de kapel, gebouwd door de toenmalige prins-bisschop van Montenegro, heeft gestaan. Zijn wens was om begraven te worden in deze kapel. Helaas werd tijdens de Oostenrijks-Hongaarse oorlog de kapel gedeeltelijk verwoest en deze is na de oorlog helemaal afgebroken. Om de toenmalige prins-bisschop hier toch zijn laatste rustplaats te geven werd er een mausoleum gebouwd en is hij hier herbegraven.

Feestdagen 2024:

 • 1 en 2 januari: Nieuwjaarsdag
 • 3 januari: Maandag Vervangdag
 • 6 januari: Kerstavond
 • 7 en 8 januari: Kerstmis
 • 22 april: Goede Vrijdag
 • 1 mei: Dag van de Arbeid
 • 24 en 25 april: Pasen
 • 2 mei: Maandag Vervangdag Dag van de Arbeid
 • 9 mei: Dag der Overwinning
 • 10 mei: Maandag Vervangdag
 • 21 en 22 mei: Dag der Onafhankelijkheid
 • 23 mei: Maandag Vervangdag
 • 13 en 14 juli: Dag der Revolutie

Meer informatie over Montenegro:

Wikipedia
ANWB