Vakantie Mexico

Vakantie Mexico

Mexico is het grootste land van Midden-Amerika en een gewilde reisbestemming voor toeristen. De omvang en de zuidelijke ligging maken dat er sprake is van een gevarieerd landschap. U vindt hier woestijngebieden, hoogvlaktes, regenwouden en witte stranden. Er zijn flinke onderlinge klimaatverschillen. In het binnenland zijn de temperaturen tropisch maar op de hoogvlaktes en aan de oostkust zijn de weersomstandigheden gematigd. Het aantal inwoners dat Mexico telt is om en nabij 122 miljoen. In de hoofdstad, Mexico-stad, wonen bijna negen miljoen mensen. De hoofdstad is voor de meeste toeristen niet de eerste keuze. Andere steden zoals Cancun, Guadelajara- Monterry en Playa del Carmen zijn meer in trek met betrekking tot een heerlijke vakantie Mexico.

Reisorganisaties vakantie Mexico

Wilt u een tijd van te voren, genietend van het vooruitzicht of een last minute vakantie Mexico boeken, al dan niet all inclusive? Vergelijk de prijzen bij onze partners.

Mexico is al tientallen jaren het meest bezochte land van Midden-Amerika en dat is mede te danken aan de rijke cultuur. In de regio van Mexico-stad kunt u belangrijke cultuurhistorische overblijfselen bezoeken, Teotihuacan ligt er bijvoorbeeld niet ver vandaan. De grootste arena voor stierenvechten, de plaza Mexico, is hier ook te vinden. Op Yucatan zijn de overblijfselen van de eeuwenoude Mayasteden Chichén Itzá en Coba. Ook de Kathedraal van Guadalajara en de Mayaruïnes bij Cancún zijn imponerende trekpleisters.

Mexico onderwaterwereld duiker schildpad


Aanbiedingen vakantie Mexico

13 daagse fly drive Viva Mexico

16-daagse Verre reizen naar Chiapas bij 13 daagse fly drive Viva Mexico

Beschikbaar vanaf €1774

Hotel Xcaret Mexico All Xcaret Parks included

9-daagse SUN_AND_BEACH naar Quintana Roo bij Hotel Xcaret Mexico All Xcaret Parks included

Beschikbaar vanaf €3723

11 daagse fly drive Hoogtepunten van Mexico

11-daagse Verre reizen naar Chiapas bij 11 daagse fly drive Hoogtepunten van Mexico

Beschikbaar vanaf €1182

Hotel Riu Palace Mexico

9-daagse SUN_AND_BEACH naar Quintana Roo bij Hotel Riu Palace Mexico

Beschikbaar vanaf €1686

11-daagse rondreis Hoogtepunten van Mexico

11-daagse rondreis Hoogtepunten van Mexico

Beschikbaar vanaf €2141

16-daagse rondreis Mysteries van Maya's & Azteken

16-daagse rondreis Mysteries van Maya's & Azteken

Beschikbaar vanaf €3001

Startpakket Mexico Cancun

9-daagse Zonvakantie naar Yucatan bij Startpakket Mexico Cancun

Beschikbaar vanaf €705

Sandos Playacar

9-daagse SUN_AND_BEACH naar Quintana Roo bij Sandos Playacar

Beschikbaar vanaf €1634

Grand Riviera Princess

9-daagse Zonvakantie naar Riviera Maya bij Grand Riviera Princess

Beschikbaar vanaf €1596

8 daagse cruise Mexico Jamaica en Kaaimaneilanden

8-daagse Vakantie naar Bimini bij 8 daagse cruise Mexico Jamaica en Kaaimaneilanden

Beschikbaar vanaf €794

Cultuur van Mexico

Van de Mexicaanse bevolking is negentig procent katholiek en aloude tradities zijn nauw verbonden met het dagelijkse leven. Het hele jaar door zijn er meer dan 120 festivals en feesten. Deze feesten en festivals duren vaak meerdere dagen. Kleurrijke festivals die van oudsher samen gaan met optochten, dansen, vuurwerk en muziek. Dit is een belangrijk onderdeel in het Mexicaanse leven. Elke stad of regio heeft wel een bijzondere heiligendag die op een eigen, kenmerkende manier wordt gevierd. Carnaval is wel het meest belangrijke evenement en wordt gevierd in de week voor Aswoensdag, eind februari of begin maart.

Nog een indrukwekkend gebeuren is de Allerheiligen of Dia de los Muertos dat wordt gevierd op twee november, dit is een belangrijk en karakteristiek feest. Men gaat ervan uit dat op deze dag de zielen van de doden terugkomen naar de aarde. Bijna overal zijn er deze dag snoepjes te koop in de vorm van menselijke geraamtes. Er worden begraafplaatsen bezocht en gezinnen maken thuis altaars.

Toeristen zijn welkom maar worden geacht zich aan de geldende tradities te houden, die op een aantal punten verschillen met wat men gewoon is in Nederland. Kleding is erg informeel op bijvoorbeeld stranden en overdag kunt u overal sportkleding dragen. Roken mag overal tenzij specifiek is aangegeven waar het verboden is. In een stad als Mexico Stad wordt wel verwacht dat mensen zich wat netter kleden.

Mexicaanse dans

Het klimaat in Mexico

De jaargetijden in Mexico zijn simpelweg in te delen in een droog seizoen, dit is de wintertijd en loopt van oktober tot en met april en de zomertijd, dit is de regentijd en loopt van mei tot en met september. De zon staat dan loodrecht boven Mexico en laat de vochtige, warme lucht opstijgen en het gevolg daarvan is dat er zware buien vallen. De buien beperken zich in het algemeen tot de namiddag, zijn kort, hevig en verfrissend.

In het algemeen is mei warmer dan juni en voor mensen die moeilijk tegen warmte kunnen is dit handig om te weten. Mexico kan verder, gezien het klimaat, het hele jaar door worden bezocht. Er zijn diverse gebieden met een wisselend klimaat. In de kustgebieden kan het erg warm zijn en hebben een hoge vochtigheidsgraad. Daarentegen zijn de temperaturen rond de bergen en in het binnenland veelal mild. In het algemeen zijn er wel forse temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Voor echt koude gebieden moet u naar boven de 2000 meter. Om een voorbeeld te noemen, de stad Cristóbal de las Casas ligt op ongeveer 2200 meter hoogte en met name in de wintermaanden kunt u daar niet verblijven zonder degelijke winterkleding.
Mexico vakantie Cancun strand zee

De politiek in Mexico

De officiële naam voor het politiek systeem in Mexico is “Estados Unidos Mexicanos”. Dit betekent een federale democratische republiek met verschillende staten die een grote mate van autonomie bezitten. Elke staat heeft een gouverneur aan het hoofd, eigen belastingen en een eigen grondwet. Er is een direct gekozen president bij wie de uitvoerende macht in handen is. Het parlement bestaat uit een Senaat met 58 afgevaardigden en een Huis van Afgevaardigden met 210 afgevaardigden, bij hen berust de wetgevende macht.

Uitgaan en winkelen

Shop verslaafden komen volop aan hun trekken in alle belangrijke plaatsen op het toeristische Yucatán. In het historische centrum van Mexico-Stad kunnen bezoekers volop winkelen in de shoppingmall Centro Comercial Santa Fe of de Merced de la Cuddle. Ook het noordelijk gelegen Monterrey biedt meerdere winkelcentra zoals zo als Paseo San Pedro en Plaza Fiesta San Agustín. Een goed nachtleven vindt u in Mexico-stad waarvoor u met name in de wijken Condesa, Roma, Zona Rosa en Santa Fe moet zijn. Rond de winkelstraat Quinta Avenida is er in Playa del Carmen is volop gelegenheid uit te gaan. Tot slot kunt u voor het uitgaansleven in Cancún het best de toeristische hotelzone bezoeken.

Informatie over eten en drinken in Mexico

De Mexicaanse keuken is zeer gevarieerd. Oorspronkelijk een samenvoeging van Spaanse en Indiase gebruiken. De laatste honderd jaar is dit aangevuld met onder andere Aziatische schotels en fastfood uit Amerika. Van oorsprong Mexicaanse gerechten zijn taco’s, tortilla’s, vers fruit, kevers en sprinkhanen. Chili con carne met bruine bonen en gehakt is een gerecht dat we ook in Nederland kennen. Verder is de Mexicaanse keuken bekend om de pittige kruiden zoals chilipepers.

Het is beter leidingwater niet te gebruiken voor consumptie. Overal is water, met of zonder prik, in flesjes verkrijgbaar. Wijn is bijna overal te krijgen maar wordt niet zo vaak bij het eten gedronken dan bier. Bekende Mexicaanse bieren zijn Corona en Sol. Tequila, Tia Maria en Pina Colada zijn bekende Mexicaanse dranken die we ook in Nederland wel kennen.

Het geven van fooien

Zoals op vele toeristische bestemmingen is het gebruikelijk en belangrijk een fooi te geven. Werknemers in hotels en restaurants verdienen namelijk niet veel en het is dan ook een welkome aanvulling op wat wij een karig loon zouden noemen. Wanneer u in een wat luxer restaurant eet dan is een fooi van 10 tot 15 procent normaal. Wanneer er op de rekening staat ” servicio incluido ” dan is de fooi al doorberekend, maar ook dan is het geven van een kleine fooi heel gebruikelijk en meer dan welkom. In een wat bescheidener eettentje wordt vaak volstaan met het naar boven afronden van de rekening.

Voorbereiding

Het elektriciteitsnetwerk in Mexico is niet zoals in Nederland en België 220 volt maar 110 volt. U heeft dus een speciale verloopstekker nodig voor het opladen van uw elektrische apparaten. Gebruik voor je mobiele telefoon niet je Nederlandse abonnement maar schaf een lokale prepaid SIM kaart aan. Dat maakt het bellen in Mexico een stuk goedkoper.

Prijzen:

 • Overnachting in een eenvoudige accommodatie: € 10,=
 • Overnachting in een middenklasse accommodatie: € 40,=
 • Maaltijd (eenvoudig): € 5,=
 • 3-gangen diner op basis van twee personen: € 20,=
 • Taxirit van ongeveer een half uur: € 3,50
 • Glas bier: € 1,20
 • Koffie: € 1,20

Feestdagen 2024:

 • 1 januari: Nieuwjaarsdag
 • 6 januari: Driekoningen
 • 7 februari: Dag van de Grondwet
 • 21 maart: Geboortedag van Benito Juárez
 • 2 april: Witte Donderdag
 • 3 april: Goede Vrijdag
 • 1 mei: Dag van de Arbeid
 • 5 mei: Dag van de slag bij Puebla
 • 13 september: Dag der Heldenkinderen
 • 16 september: Dag der Onafhankelijkheid
 • 12 oktober: Dag van Columbus
 • 1 en 2 november: Allerheiligen en Allerzielen
 • 21 november: Dag van de Mexicaanse Revolutie
 • 24 december: Kerstavond
 • 25 december: Kerstmis

Meer informatie over Mexico

Wikipedia