Reizen naar Zuid-Afrika dieren natuur

Vakantie Zuid-Afrika

REIZEN NAAR ZUID-AFRIKA

Een reis naar Zuid-Afrika betekent genieten van prachtige stranden, het ontdekken van wilde dieren in talloze wildparken en het gemak van een verstaanbare taal, zelfs zo ver van huis. Hier vind je landschappen die enorm van elkaar verschillen, variërend van woestijnen tot de weelderige tuinroute en van uitgestrekte wijngaarden tot indrukwekkende ravijnen. Hoewel het een verre bestemming is, maakt de veelzijdigheid en het avontuur van een reis naar Zuid-Afrika de inspanning ruimschoots waard.

ALGEMENE INFORMATIE ZUID AFRIKA

Zuid-Afrika ligt in het meest zuidelijke punt van Afrika met aan de ene kant de Atlantische Oceaan en aan de andere kant de Indische Oceaan. Het land grenst aan Namibië, Zimbabwe en Botswana in het noorden en aan Mozambique en Eswatini (voormalig Swaziland) in het oosten.

Het land beslaat ongeveer 1,2 miljoen vierkante kilometer en is daarmee ongeveer 30 keer groter dan Nederland. In Zuid-Afrika wonen ruim 6,1 miljoen mensen.

Officieel worden er 11 talen erkend in Zuid-Afrika waarvan het Zulu, Xhosa, en Afrikaans enkele van de meest gesproken talen zijn naast het Engels. De munteenheid is de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) waarbij 100 ZAR ongeveer 5 euro is, maar de wisselkoers kan variëren. In de Nederlandse zomertijd is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Zuid-Afrika en zodra de Nederlandse wintertijd ingaat is er een tijdsverschil van slechts 1 uur.

De gemiddelde vliegtijd van Nederland naar Zuid-Afrika is ongeveer 11 tot 12 uur, dit is uiteraard afhankelijk van de specifieke vertrek- en aankomstlocatie.

Reizen naar Zuid-Afrika dieren natuur

BESTE REISTIJD VOOR ZUID-AFRIKA

De beste reisperiode voor reizen naar Zuid-Afrika is afhankelijk van de bestemming en het doel van de reis. Over het algemeen zijn de maanden april tot en met oktober ideaal voor een bezoek aan de wildparken. Dit zijn de droge wintermaanden waarin de dieren zich concentreren rond waterbronnen, waardoor ze gemakkelijker te spotten zijn tijdens safari’s.

De Kaapregio en de Tuinroute kun je het beste bezoeken in de Zuid-Afrikaanse zomer, van november tot maart, wanneer het warm en zonnig is en de natuur in volle bloei staat. Deze periode is ook ideaal voor strandvakanties. Reken er wel op dat het druk is vanwege het hoogseizoen.

Vakantie Zuid-Afrika safari natuur

WAAR STAAT ZUID AFRIKA BEKEND OM?

NELSON MANDELA

Nelson Mandela is geboren op 18 juli 1918 en was een Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactivist en voormalig president. Hij bracht 27 jaar door in de gevangenis vanwege zijn betrokkenheid bij anti-apartheidsactiviteiten en werd in 1990 vrijgelaten. Mandela speelde een cruciale rol in het beëindigen van apartheid en werd in 1994 de eerste zwarte president van Zuid-Afrika na de eerste vrije verkiezingen. Hij ontving de Nobelprijs voor de Vrede in 1993 en bleef zich na zijn presidentschap inzetten voor liefdadigheidswerk. Hij overleed op 5 december 2013 op 95-jarige leeftijd, maar wordt nog steeds herinnerd als een icoon van vrijheid en verzoening.

Standbeeld Nelson Mandela

ROBBENEILAND

Robbeneiland ligt voor de kust van Zuid-Afrika en was een beruchte gevangenis waar Nelson Mandela vele jaren van zijn leven doorbracht vanwege zijn betrokkenheid bij anti-apartheidsactiviteiten. Het eiland diende als een symbool van onderdrukking tijdens het apartheidsregime en is nu een UNESCO-werelderfgoedlocatie en herdenkingsplaats voor Mandela en andere politieke gevangenen.

Robbeneiland Zuid-Afrika reizen

SOWETO

Soweto, een samentrekking van South Western Townships, is een historische en levendige township in Johannesburg. Het is ontstaan tijdens de apartheid als een nederzetting voor zwarte Zuid-Afrikanen. Soweto heeft een rijke geschiedenis van verzet en strijd tegen ongelijkheid. Het was ook de thuisbasis van belangrijke anti-apartheidsactivisten, waaronder Nelson Mandela. Tegenwoordig weerspiegelt Soweto een mix van culturen en sociale lagen met levendige markten, kunstgalerijen en historische bezienswaardigheden zoals Vilakazi Street, de enige straat ter wereld waar twee Nobelprijswinnaars -Nelson Mandela en Desmond Tutu- hebben gewoond. Bezoek Soweto en krijg inzicht in de complexe geschiedenis van Zuid-Afrika en veerkracht van de gemeenschap.

ROUTES DOOR ZUID-AFRIKA

Zuid-Afrika biedt enkele van ’s werelds meest adembenemende routes die door diverse landschappen en iconische bezienswaardigheden leiden.

 • Tuinroute (Garden Route): dit is één van de meest populaire routes in Zuid-Afrika en strekt zich uit langs de zuidoostelijke kustlijn van het land. Doe de Tuinroute en kom langs prachtige plekken zoals Tsitsikamma National Park, wat bekend staat om spectaculaire kustlandschappen en avontuurlijke activiteiten zoals wandelen en kajakken. Stop ook in Knysna, waar je lagunes en het beroemde Knysna Heads-uitzichtpunt vindt. Verderop in Plettenberg Bay kun je genieten van mooie stranden en een bezoek brengen aan vogelparken en primatenreservaten. Door naar Wildernis met rivieren en bossen, vervolgens naar Mosselbaai met historische bezienswaardigheden en naar George wat bekend staat om avontuurlijke activiteiten zoals ziplining of een potje golf.
 • Panoramaroute: een populaire route in het noordoosten. Doe de Panoramaroute en kom langs plekken zoals God’s Window, waar je een panoramisch uitzicht hebt over prachtige valleien en indrukwekkende rotsformaties. Verderop vind je de Bourke’s Luck Potholes wat een uniek fenomeen is van uitgesleten rotsformaties en kronkelende rivieren. De route leidt ook naar de Blyde River Canyon, een enorme canyon met steile kliffen. Tot slot kom je langs de Three Rondavels, een reeks rotsformaties die lijken op traditionele Afrikaanse hutten. En heb je een prachtig uitzicht over de canyon.
 • Route 62: doe de Route 62 in de West-Kaap en kom langs charmante stadjes, wijngaarden en spectaculaire landschappen. Je komt langs plaatsen zoals Montagu wat bekend staat om de warmwaterbronnen en Barrydale wat bekend staat om de artistieke sfeer en ambachtelijke winkels. Verderop kom je langs de prachtige Swartberg-pas en de Kleine Karoo-regio waar uitgestrekte vlaktes en indrukwekkende bergketens te zien zijn. Op de route liggen ook tal van wijnboerderijen om te stoppen voor wijnproeverijen en lokale lekkernijen.
 • Wild Coast: gelegen aan de oostkust in de provincie Oost-Kaap en staat bekend om de ongerepte schoonheid en het ruige kustlandschap. Deze route biedt een mix van kliffen, afgelegen stranden, groene heuvels en traditionele Xhosa-dorpen. Het is een geweldige plek voor avontuurlijke reizigers met mogelijkheden om te wandelen, surfen, kajakken en meer.
 • Diamond Coast: de Diamond Coast is gelegen in de Noordkaap van Zuid-Afrika en biedt een mix van woestijnlandschappen en ruige kustlijnen. De route staat bekend om de rijke diamantgeschiedenis en de sporen van vroegere mijnbouw zijn nog steeds zichtbaar in steden als Port Nolloth en Alexander Bay. Langs de kust kun je de Namaqua National Park verkennen, wat bekend staat om de spectaculaire bloeiende wildbloemen tijdens de lente. Andere hoogtepunten zijn onder meer de vele scheepswrakken langs de kust en de mogelijkheid om te genieten van verse zeevruchten in lokale restaurants.

Route 62 Zuid-Afrika

NATIONALE PARKEN IN ZUID-AFRIKA

Enkele nationale parken in Zuid-Afrika die vaak worden beschouwd als buitengewoon indrukwekkend vanwege de variëteit aan landschappen en de ongerepte natuurlijke omgeving.

 • Kruger National Park: het park is één van de meest beroemde wildreservaten ter wereld waar een overvloed aan wilde dieren te zien is, waaronder de ‘Big Five’, namelijk de leeuw, luipaard, olifant, neushoorn en buffel. Daarnaast zijn er tal van andere diersoorten te vinden zoals giraffen, zebra’s, nijlpaarden, krokodillen en diverse vogelsoorten. Het park biedt ook diverse landschappen variërend van uitgestrekte savannes en dichte bossen tot kronkelende rivieren en rotsachtige heuvels.
 • Table Mountain National Park: in het park kun je de iconische Tafelberg bewonderen, dit is een indrukwekkende platte berg in de buurt van Kaapstad. Daarnaast biedt het park uitzichten over de stad, de oceaan en het omliggende landschap. Het park omvat ook prachtige kustlijnen, bergen en wandelpaden.
 • Addo Elephant National Park: het park staat bekend om de vele olifanten en een verscheidenheid aan andere dieren. Naast olifanten kun je ook leeuwen, buffels, neushoorns, luipaarden en vele andere diersoorten spotten. Het park bestaat uit uitgestrekte savannes, dichte bossen en waterpoelen waar dieren samenkomen om te drinken. Hierdoor is het een geweldige bestemming voor safari’s en het spotten van wilde dieren.

Kruger National Park olifant Zuid-Afrika

STRANDEN VAN ZUID-AFRIKA

Zuid-Afrika heeft enkele prachtige stranden langs de uitgestrekte kustlijn en benadrukken de diversiteit van de Zuid-Afrikaanse kust.

 • Clifton Beaches (Kaapstad): deze stranden staan bekend om het fijne, witte zand en kristalhelder water. Er zijn vier beschutte baaien die elk hun eigen charme hebben. Het is ideaal om hier te zonnebaden.
 • Boulders Beach (Simon’s Town): een zandstrand dat wordt omgeven door grote granieten keien. Het staat ook bekend om de aanwezigheid van pinguïns die je van dichtbij kunt zien terwijl ze langs het strand waggelen, ook wel Foxy Beach genoemd.
 • Camps Bay Beach (Kaapstad): één van de meest trendy stranden van Kaapstad met wit zand en een prachtig uitzicht op de Twaalf Apostelen rotsformatie en een levendige boulevard met restaurants en cafés.
 • Umhlanga Rocks Beach (Durban): een populair strand in Durban met gouden zandstranden, kalm water en een iconische vuurtoren op de pier. Het is ideaal voor zwemmen en watersporten.
 • Jeffrey’s Bay (Oostkaap): dit is een een paradijs voor surfers door de uitgestrekte stranden en perfecte golven.

Boulders Beach Zuid-Afrika

CULTURELE, HISTORISCHE EN OVERIGE PLEKKEN IN ZUID AFRIKA

Zuid-Afrika heeft een rijke culturele en historische achtergrond met diverse plekken die deze geschiedenis weerspiegelen. Hieronder een aantal van deze plekken en overige plekken die u niet mag missen tijdens een bezoek aan Zuid-Afrika.

 • Apartheidsmuseum (Johannesburg): dit museum geeft inzicht in de periode van apartheid in Zuid-Afrika. Het toont de impact van rassenscheiding en de strijd voor vrijheid.
 • Liliesleaf Farm (Johannesburg): een historische boerderij die fungeerde als ontmoetingsplaats voor anti-apartheidsactivisten, waaronder Nelson Mandela.
 • District Six Museum (Kaapstad): gewijd aan het herdenken van de gemeenschap die werd verdreven tijdens de apartheid. Het biedt inzicht in de sociale en politieke geschiedenis van Zuid-Afrika.
 • Robbeneiland (Kaapstad): het voormalige gevangeniseiland waar Nelson Mandela en andere politieke gevangenen werden vastgehouden. Het is nu een symbool van de strijd tegen apartheid.
 • Castle of Good Hope (Kaapstad): dit is het oudste nog bestaande bouwwerk in Zuid-Afrika, gebouwd door de Nederlanders in de 17e eeuw. Het diende als fort, gevangenis en gouverneurshuis.
 • Iziko South African Museum (Kaapstad): een museum met tentoonstellingen over antropologie, archeologie en natuurhistorie.
 • Bo-Kaap (Kaapstad): dit is een kleurrijke wijk met historische huizen en straten. Het staat bekend om de levendigheid, het multiculturele erfgoed en de Maleisische invloeden.
 • Voortrekker Monument (Pretoria): een indrukwekkend monument ter ere van de Voortrekkers, de pioniers die in de 19e eeuw het binnenland van Zuid-Afrika verkenden en vestigden.
 • Bloedrivier (KwaZoeloe-Natal): dit is de plek van de Slag bij Bloedrivier in 1838 tussen de Voortrekkers en Zulu’s. Het Voortrekker Monument herdenkt deze gebeurtenis.
 • Cradle of Humankind (Gauteng): een UNESCO-werelderfgoedlocatie met grotten waar belangrijke archeologische vondsten zijn gedaan, waaronder de Sterkfontein-grotten.
 • Kaap de Goede Hoop (Kaapstad): een schilderachtige kaap aan het zuidelijkste punt van het Kaapse schiereiland en is omringd door ruige kustlandschappen. Een kabelbaan brengt je naar de vuurtoren met panoramisch uitzicht.
 • Hermanus (Westkaap): een populaire bestemming voor walvisspotten, vooral tussen juni en november. In september en oktober heb je de meeste kans om zee spotten.
 • De Karoo (Noordkaap): een uitgestrekte semi-woestijnregio met unieke landschappen en kleine schilderachtige stadjes zoals Graaff-Reinet.
 • De Drakensbergen (Oostkust): een enorm berggebied met prachtige wandelroutes, watervallen en oude rotstekeningen.

Kaap de Goede Hoop Kaapstad

AVONTUUR IN ZUID AFRIKA

Zuid-Afrika is een paradijs voor avontuurlijke reizigers met tal van avontuurlijke activiteiten. Van wilde dieren spotten tot extreme sporten en natuurlijke ontdekkingen.

 • Bungeejumpen van de Bloukransbrug: waaghalzen kunnen genieten van een bungeejump van 216 meter hoogte vanaf deze indrukwekkende brug aan de Tuinroute.
 • Abseilen van de Tafelberg: geniet van een adrenalinekick terwijl je naar beneden abseilt vanaf de Tafelberg in Kaapstad.
 • Surfen in Jeffrey’s Bay: deze plek staat bekend als één van ’s werelds beste surflocaties die perfect is voor zowel beginners als ervaren surfers.
 • Hiken in de Drakensbergen: verken de berglandschappen te voet door ontspannen wandeltochten of uitdagende meerdaagse trektochten.
 • Cage diving met witte haaien: durfals kunnen in Gansbaai vanuit een kooi oog in oog komen met witte haaien.
 • Paragliden in Kaapstad: zweef over de prachtige kustlijn van Kaapstad terwijl je geniet van een onvergetelijk uitzicht op de stad, de bergen en de oceaan.
 • Mountainbiken in de Kaapse Wijnlanden: ontdek de pittoreske wijngaarden en heuvels per mountainbike. Er zijn routes voor alle niveaus.
 • Quadrijden in de duinen van Atlantis: rijd op een quad door de witte duinen van Atlantis, dichtbij Kaapstad.
 • Kloofing in de Cederbergen: spring, zwem en klauter door prachtige kloven en natuurlijke zwembaden in de Cederbergen.

WIST JE DAT…?

 • Zuid-Afrika drie hoofdsteden heeft gebaseerd op de scheiding van machten? Dat zijn Kaapstad (wetgevende macht), Bloemfontein (rechterlijke macht) en Pretoria (uitvoerende macht).
 • het Addo Elephant National Park de enige plek ter wereld is waar je de ‘Big Seven’ kunt zien? De traditionele ‘Big Five’ met de leeuw, olifant, neushoorn, buffel en luipaard plus de walvis en de grote witte haai.
 • Er een film en miniserie is gemaakt over het leven van Nelson Mandela? De film heet “Mandela: Long walk to Freedom” en de miniserie “Madiba”.

Addo Elephant National Park Zuid-Afrika