Vakantie Macedonië

Vakantie Macedonië

Wilt u een budgetvakantie, maar toch volop genieten? Kies dan voor een vakantie Macedonië.

Macedonië is een land, wat ligt in Zuidoost-Europa in het midden van de Balkan. Voorheen was het een onderdeel van het voormalige Joegoslavië, maar sinds 1991 is het een onafhankelijke republiek. Macedonië is niet gelegen aan zee, maar er zijn wel plekken waar men goed aan het water kan vertoeven, het land heeft namelijk meer dan 50 meren. De hoofdstad van Macedonië is Skopje.

Reisorganisaties vakantie Macedonië

Wilt u een tijd van te voren, genietend van het vooruitzicht of een last minute vakantie Macedonië boeken, al dan niet all inclusive? Vergelijk de prijzen bij onze partners.

De officiële taal is het Macedonisch, wat eigenlijk gezien kan worden als een dialect van het Bulgaars. Naast deze taal wordt er ook Albanees, Turks, Romani en Servisch gesproken. Het land heeft iets meer dan 2 miljoen inwoners. De meeste van deze inwoners, 65% zijn lid van de Orthodoxe kerk, ook wel Byzantijnse kerk genoemd. Daarnaast is een derde van de bevolking moslim. Er wordt betaald met de Macedonische denar.

Macedonië is zowel een land om in de zomer als in de winter op vakantie te gaan.

Vakantie Macedonië meer kerk uitzicht op zee

Klimaat

In Macedonië heeft men warme, droge zomers en koude winters met vaak veel winterse neerslag. Het klimaat is een gematigd landklimaat. Door de vele bergen die Macedonië rijk is, wordt het met uitzondering van de zomer, niet heel erg warm in het land.

In de zomer kan de temperatuur in de steden en het platteland oplopen naar 30 tot 35 graden. In het zuiden zijn temperaturen van rond de 40 graden geen uitzondering.

In de zomer heeft Macedonië vaak te maken met heftige onweersbuien na periodes van extreme warmte.

Van november tot en met maart liggen de gemiddelde temperaturen in Macedonië onder nul. Er valt geregeld veel winterse neerslag. Het komt voor dat er zelfs in mei, juni nog sneeuw ligt in de berggebieden.

Aanbiedingen vakantie Macedonië TUI

Unique Resort & Spa

8-daagse Zonvakantie naar Meer van Ohrid bij Unique Resort & Spa

Beschikbaar vanaf €357

Villa Mimi

8-daagse Zonvakantie naar Meer van Ohrid bij Villa Mimi

Beschikbaar vanaf €342

Golden Sunset

8-daagse Zonvakantie naar Meer van Ohrid bij Golden Sunset

Beschikbaar vanaf €526

Villa Dionis

8-daagse Zonvakantie naar Meer van Ohrid bij Villa Dionis

Beschikbaar vanaf €347

Villa Marko

8-daagse Zonvakantie naar Meer van Ohrid bij Villa Marko

Beschikbaar vanaf €483

Basoski

8-daagse Zonvakantie naar Meer van Ohrid bij Basoski

Beschikbaar vanaf €380

Aleksandar Villa

8-daagse Zonvakantie naar Meer van Ohrid bij Aleksandar Villa

Beschikbaar vanaf €637

Nika Villa

8-daagse Zonvakantie naar Meer van Ohrid bij Nika Villa

Beschikbaar vanaf €265

Villa Sveti Stefan

8-daagse Zonvakantie naar Meer van Ohrid bij Villa Sveti Stefan

Beschikbaar vanaf €460

8 daagse fly drive Magisch Noord Macedonië

8-daagse Zonvakantie naar Bitola bij 8 daagse fly drive Magisch Noord Macedonië

Beschikbaar vanaf €840

Flora en Fauna

Macedonië heeft een zeer diverse flora en fauna. Dit komt doordat het ligt tussen de  mediterrane regio en de Euro-Siberische regio.

In Macedonië leeft de bruine beer nog steeds in het wild. Sinds de jacht op beren is verboden, neemt hun aantal gelukkig weer toe. De bruine beer is één van de acht beschermde diersoorten die men aantreft in Macedonië. Andere beschermde diersoorten die men in het wild kan aantreffen zijn o.a. de lynx en de jakhals.

Daarnaast kan men wolven in het wild tegenkomen. Deze zijn niet beschermd, aangezien ze een bedreiging kunnen vormen voor het vee van de boeren. Verder heeft men in Macedonië een aantal nationale parken waar men marters, wilde zwijnen, gemzen en herten kan tegenkomen. In Macedonië leven enkele giftige diersoorten. De beet van een poskog, dit is een springslang of een beet van één van de giftige spinnen, maakt een bezoek aan een arts nodig. In de bergen treft men vele verschillende soorten hagedissen aan. Bij het Prespa-meer treft men vele soorten kikkers aan. Dit wordt ook wel het kikkerparadijs genoemd. Op het eilandje Golem Grad , slangeneiland genaamd, in het Prespa-meer, vindt men vele waterslangen die daar voor de kust leven.

Voor de vogelliefhebber is Macedonië een waar paradijs. Er leven hier 330 verschillende inheemse soorten. Er leven meer dan 50 beschermde vogelsoorten in Macedonië o.a. de gier en de arend leven hier.

Onder water heeft Macedonië ook een diverse fauna. De al eerder genoemde waterslangen, maar ook brasems, meervallen, karpers en barbellen zijn rijk vertegenwoordigd.

Daarnaast leven er een aantal alleen in Macedonië voorkomende vissen in het Ohrid meer. Dit zijn de Strumica alver, de Dojran alver en Macedonische serpeling. De bekendste vis die in het Ohrid meer voorkomt is de plasica. Van de schubben van deze vis worden Ohrid-parels gemaakt.

De fauna is zeer mooi. Er komen ca. 3500 verschillende plantensoorten voor. Inheemse soorten zoals de alpenbloem, maar ook granaatappelbomen en rijstplanten kan men hier aantreffen. Door de grote diversiteit aan bloemen zijn er ook veel verschillende soorten vlinders en insecten te zien. Ongeveer 35% van Macedonië is bedekt met een loofbomenbos.

Bezienswaardigheden Macedonië

Macedonië heeft een zeer rijke geschiedenis. Het is onderdeel van diverse grote rijken geweest als het Romeinse rijk, het Ottomaanse rijk, het Byzantijnse rijk en als laatste was het onderdeel van Joegoslavië. Dit alles heeft zijn sporen nagelaten in de kunst en cultuur van het land. Het toerisme wordt in Macedonië steeds belangrijker.

Ohrid

Zowel het meer van Ohrid als de stad zelf is een grote toeristische trekpleister. Met zijn kristalheldere water met verschillende blauwtinten is dit meer van ongekende schoonheid. Op zijn diepst is het meer ca. 300 meter diep. In dit meer leeft de bijzondere vis, waarvan van de schubben de bekende Ohrid-parel wordt gemaakt. Dit wordt gedaan via een speciaal procedé, wat maar bij vier families bekend is.

In de stad Ohrid staat Sveti Bogorodica Perivlept, de heilige moeder van God kerk. Deze kerk heeft prachtige muurschilderingen. Het speciale aan deze schilderingen is dat de figuren een bepaalde expressie hebben en de schilderingen hebben een diepte die men niet vaak op deze manier tegenkomt.

Het klooster van Sint Clemens is een belangrijke trekpleister. Dit klooster is gesticht door Sint Clemens. Sint Clemens heeft samen met Sint Naum het Cyrillisch schrift, wat nog steeds gebruikt wordt, ontwikkeld. In het centrum van Ohrid staat een oud Grieks theater. Men vermoedt, dat het is gebouwd in de 2e eeuw voor Chr. In de jaren zestig van de vorige eeuw is het theater opgegraven en weer in zijn oude luister hersteld. Tegenwoordig worden er vaak concerten en evenementen gehouden.

Vakantie Macedonië Meer van Ohrid

Bay of Bones

Enkele kilometers van de plaats Ohrid verwijderd, vindt men het openluchtmuseum Bay of Bones. In de baai heeft men zeer veel dierlijke botresten aangetroffen, vandaar de naam. In het museum treft men een aantal paalwoningen aan die zijn gebouwd op dezelfde manier als in de 10e eeuw voor Chr., toen zich hier de eerste mensen vestigden.

Naast het bezoeken van het museum kan men hier ook geweldig mooi duiken.

Skopje

Deze stad is meer dan 2500 jaar geleden gesticht. Vooral in het oude gedeelte van de stad vindt men diverse leuke en interessante dingen die men moet hebben gezien of gedaan.

Het beroemdste bouwwerk van de stad is de Stenen Brug. Deze brug stamt uit de vijftiende eeuw. Als je over deze brug wandelt, ga je van de oude stad naar de nieuwe stad. In de oude stad treft men veel gebouwen aan die beïnvloedt zijn door de Ottomaanse periode. Hier vindt men ook de oude bazaar. Er zijn hier vele souvenirwinkeltjes en leuke barretjes. Het Diad Pasha Badhuis is hier ook gesitueerd. In vroeger tijden was dit het grootste Turkse badhuis van de hele Balkan. Heden ten dage is de National Art Gallery of Macedonia hier gevestigd. De Sveti Spas Kerk staat ook in het oude gedeelte. Goce Delchev, de grote Macedonische held ligt hier in de tuin begraven. Daarnaast vindt men hier in de kerk een prachtige wand samengesteld uit iconen.

Een mooi voorbeeld van de Ottomaanse bouwstijl is de Mustafa Pasha Moskee. Deze moskee is in 1492 gebouwd. Naast de moskee staat een mausoleum waar de dochter van Mustafa Pasha ligt begraven.

In het nieuwe gedeelte van de stad treft men het Macedonië plein aan. Dit plein heeft vele mooie standbeelden. Daarnaast heeft dit gedeelte van de stad vele moderne winkels. Skopje heeft ook een joodse wijk. Hier vindt men het Holocaust museum. In dit museum wordt het verhaal verteld van de meer dan 7000 afgevoerde Joden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

De bekendste inwoner van Skopje is een vrouw waarvan de meesten niet weten dat zij van Macedonische komaf is. Moeder Theresa is hier in 1910 geboren onder de naam Agnes Gonxja Bojaxhi. Het Memorial House is ter ere van Moeder Theresa ingericht.

Macedonië Skopje vakantie

Fort Kale

Op een aantal kilometers lopen van Skopje vindt men Fort Kale. Het is een historisch fort gebouwd in de zesde eeuw van onze jaartelling. Er zijn bewijzen gevonden, dat deze plek al 4000 jaar voor Christus bewoond werd. Tijdens de aardbeving van 1963 is het fort helaas zwaar beschadigd geraakt. Het is de bedoeling om het fort weer te restaureren in oude luister. Het is wel gewoon te bezoeken door toeristen.

Watervallen van Vevchani

De watervallen van Vevchani zijn zeer belangrijk voor het plaatsje Vevchani. Diverse waterstromen in het dorp worden bijvoorbeeld gebruikt als koelkast. Rond de watervallen treft men diverse wandelpaden aan. Via smalle paadjes en kleine bruggetjes kunt u rond de watervallen wandelen.

Bitola

Deze stad wordt al bewoond sinds de vroege oudheid. Het ligt op de Pelagonische vlakte aan de voet van het Pelister National Park. In de tweede eeuw voor Chr. hebben de Romeinen zich hier gevestigd. Bekend uit deze tijd zijn dan ook de ruïnes van Heraclea Lyncestis. Verder is het hier heerlijk toeven op een van de vele terrasjes in de oude binnenstad.

Wintersport

In Macedonië heeft men diverse wintersportgebieden. U moet natuurlijk geen kilometers lange pistes verwachten. In totaal is er ca. 48 kilometer skipiste in Macedonië. Tot op een hoogte van 2525 m vindt men de skigebieden. Er zijn enkele goede skiresorts in de buurt van de skiliften. Het nationale park Mavrovo is een goede plek om te gaan skiën voor de geoefende skiër. Popova Sapka, Mount Kuzov en Krusevo zijn ook bekende skigebieden.

Eten en drinken

De Macedonische keuken is vergelijkbaar met alle andere keukens op de Balkan. Daarnaast lijkt het ook op de Griekse keuken. De voorgerechten bestaan meestal uit een salade met geitenkaas en als hoofdgerecht krijgt men vaak een vleesgerecht. Dit zijn meestal stoofpotjes. Rond het meer van Ohrid zal men meerdere visgerechten op de kaart vinden.

Een drank die overal op de Balkan wordt geserveerd en dus ook in Macedonië is raki. Let wel op dat de drank niet overal hetzelfde smaakt. Iedere bar en ieder restaurant brouwt vaak zijn eigen raki. In Macedonië zijn enkele wijngebieden. De lokale wijnen zijn van zeer goede kwaliteit.

Het is niet aan te raden om het leidingwater te drinken in Macedonië. Drink uw water gewoon uit flessen.

Feestdagen 2024:

 • 1 januari: Nieuwjaarsdag
 • 6 januari: Kerstavond
 • 7 januari: Kerstmis
 • 19 januari: Driekoningen
 • 2 april: begin ramadan
 • 22 april: Goede Vrijdag
 • 24 en 25 april: Pasen
 • 1 mei: Dag van de Arbeid
 • 2 mei: Maandag Vervangdag en Suikerfeest
 • 24 mei: Sint-Cyrillus-en-Methodius
 • 12 juni: Pinksteren
 • 2 augustus: Sint-Elia’s Opstanding, Dag der Republiek
 • 28 augustus: Maria Hemelvaart
 • 8 september: Dag er Onafhankelijkheid
 • 11 oktober: Dag der Revolutie
 • 23 oktober: Dag der Macedonische Revolutie
 • 1 november: Allerheiligen
 • 8 december: Sint-Clemens van Ohrid
 • 25 december: Kerstmis (katholieken)

Meer informatie over Macedonië

Wikipedia