Vakantie Gambia

Zin een Afrikaans avontuur? Denk dan eens aan een vakantie Gambia. Het is leuk om een vakantie lang van te voren te plannen en te genieten van de voorpret, maar een voordelige last minute vakantie naar Gambia, al dan niet op basis van all inclusive verzorging, is zeker geen gek idee. Vaak bespaart u op de reis- en verblijfskosten en u hebt hetzelfde goede hotel en u krijgt dezelfde service als iemand die ver van te voren boekt.

Reisorganisaties vakantie Gambia

Wilt u een tijd van te voren, genietend van het vooruitzicht of een last minute vakantie Gambia boeken, al dan niet all inclusive? Vergelijk de prijzen bij onze partners.

Algemene informatie over Gambia

Gambia is een land in Afrika en het grenst aan de Atlantische Oceaan. Het is een klein, smal land van 250 kilometer lang en enkele tientallen kilometers breed, wat ligt aan de Gambia-rivier, welke het hele land doorkruist. Het is het kleinste land van het continent Afrika. Daarnaast is het land zeer vlak, nog platter dan Nederland. De hoogste heuvel in Gambia is 40 meter hoog. Aan de kust van de Atlantische Oceaan vindt men vele zandstranden. Dit land is dus de ultieme plek voor een strandvakantie. De officiële taal van Gambia is Engels. Aangezien er in Gambia 15 verschillende stammen wonen met 30 verschillende talen, is het Engels ingevoerd als voertaal en deze taal wordt ook onderwezen op de scholen.

De hoofdstad van Gambia is Banjul. Banjul ligt op een eiland. Het is niet de grootste stad van Gambia, dat is Serekunda. Banjul kan namelijk door zijn ligging niet uitbreiden. 45% van de bevolking is jonger dan 14 jaar. Precies het tegenovergestelde van Nederland met zijn vergrijzing.

Het is een grotendeels islamitisch land, maar 10% van de bevolking behoort tot de katholieke, dan wel anglicaanse kerk. Bijgeloof en het animisme zijn toch heel belangrijk voor de bevolking. Zij dienen bomen en dieren een spirituele kracht toe. Polygamie is toegestaan is Gambia, aangezien het een overwegend islamitisch land is. Vooral in het binnenland is het heel gewoon dat mannen maximaal vier vrouwen hebben.

Voordat u voor uw vakantie naar Gambia vertrekt, zorg er dan voor dat u een cholera stempel in uw vaccinatieboekje heeft. Dit is verplicht. Verder is het aan te raden u in te enten tegen gele koorts, DTP en Hepatitis A. Zorg daarnaast voor bescherming tegen malaria.

Vakantie Gambia

Aanbiedingen vakantie Gambia TUI

8 daagse combinatiereis Beleef het échte Gambia

8-daagse Verre reizen naar West Gambia bij 8 daagse combinatiereis Beleef het échte Gambia

Beschikbaar vanaf €1198

Bakotu

8-daagse SUN_AND_BEACH naar Banjul bij Bakotu

Beschikbaar vanaf €825

Bakadaji

8-daagse Zonvakantie naar West Gambia bij Bakadaji

Beschikbaar vanaf €813

8-daagse rondreis Verrassend Gambia & Senegal

8-daagse rondreis Verrassend Gambia & Senegal

Beschikbaar vanaf €1484

8-daagse rondreis Avontuurlijk Gambia & Senegal

8-daagse rondreis Avontuurlijk Gambia & Senegal

Beschikbaar vanaf €1387

8-daagse rondreis Gambia & Senegal

8-daagse rondreis Gambia & Senegal

Beschikbaar vanaf €1115

Bamboo Garden

8-daagse Zonvakantie naar West Gambia bij Bamboo Garden

Beschikbaar vanaf €623

Tamala Beach Resort

8-daagse Zonvakantie naar West Gambia bij Tamala Beach Resort

Beschikbaar vanaf €956

Seafront Residence

8-daagse Zonvakantie naar West Gambia bij Seafront Residence

Beschikbaar vanaf €1161

Senegambia Beach

8-daagse SUN_AND_BEACH naar Western bij Senegambia Beach

Beschikbaar vanaf €720

Stammen en volkeren

De belangrijkste stam is de Mandinka. De taal die zij spreken is het Mandinka. 45% van de bevolking van Gambia ziet het Mandinka als hun moedertaal. De Fulani zijn de tweede grootste stam in Gambia. Zij zijn een rondtrekkend volk. Een lid van de Fulani-stam is goed herkenbaar. Zijn zijn nl veel lichter getint, dan de overige bevolkingsgroepen. Men gaat er dan ook vanuit, dat dit volk zijn oorsprong heeft in de Arabische landen. Binnen deze stam spreekt men negen verschillende dialecten. Ongeveer 18% van de bevolking behoort tot de Fulani. De Wolof-stam is de andere grote groep in Gambia. 16% van de Gambianen behoort tot deze stam. Zij vinden hun oorsprong in het gebied van de Sahara.

Er is is nog een etnische minderheid in Gambia, die toch erg belangrijk is. Zij zijn nl. afstammelingen van teruggekeerde slaven en behoren tot de Aku-stam. De Aku zijn vaak christen en zij dragen vaak een Engelse naam.

Strand mensen Gambia vakantie

Klimaat

Gambia kent een droog en een nat seizoen en het heeft een subtropisch klimaat. Van half oktober tot half juni heeft Gambia zijn droge periode. De maanden maart, april en mei zijn de zonnigste maanden in Gambia. De temperatuur kan dan oplopen naar 40 graden. De zon schijnt dan ca. 10 uur per dag. Door de een noordoostelijke wind uit de Sahara, de harmattan, wordt het zo warm en wil het zelfs zand regenen in plaats van regen.

In deze periode heeft Gambia regelmatig last van windhozen, Tonkolong genoemd.

De luchtvochtigheid is in deze periode ook heel laag, zo’n 25%. Dus hebt u last van longproblemen, dan is dit zeker niet de tijd van het jaar om uw vakantie in Gambia door te brengen. Boek dan uw vakantie in de natte periode. De natste maanden zijn van juli tot en met september. De regen valt in zware buien, maar dit gebeurt eigenlijk altijd in de late avond en in de nacht. Dus overdag hebt u hier geen last van. In augustus is de luchtvochtigheid juist zeer hoog met 95%. De watertemperatuur aan de stranden is altijd heerlijk, 20 tot 27 graden.

Flora en Fauna

Het meest opvallende aan Gambia zijn de bomen. U vindt vooral heel veel palmen. Vooral de kolapalm is ruim vertegenwoordigd. Deze levert de grondstof voor cola. Daarnaast zijn de met grote bladeren, kaarsrechte, tot ver in de hemel rijkende teakbomen een lust voor het oog. Opvallend is ook de kapokboom die meer dan 50 meter hoog kan worden. Daarnaast is de baobab, de apenbroodboom, zeer kenmerkend voor Gambia. Deze boom speelt een belangrijke rol in het bijgeloof en komt veel voor in diverse mythen en sagen.

In het wat nattere zuiden treft men ook veel fruitbomen en –struiken aan als, cashew- en citrusbomen. Daarnaast kunt u zich laten betoveren door de kleurenpracht van de vele orchideeën, kerststerren, lelies en oleanders en nog veel meer mooie bloemen. De kinineplant treft men hier ook aan. Uit het sap van deze plant wordt het middel tegen malaria gehaald.

Voor de vogelliefhebber is Gambia een waar paradijs. Er leven zo’n 450 verschillende soorten vogels. Als men op safari gaat in Gambia, gaat men op vogelsafari. Er worden hier nog steeds nieuwe soorten ontdekt. U komt hier o.a. grondneushoornvogels, lepelaars, kraanvogels, maraboes en nog veel meer moois tegen.

De grote zoogdieren zijn in Gambia in het wild vrijwel allemaal uitgestorven. Deze dieren, als giraffen, buffels, leeuwen etc. komt men alleen nog in de natuurparken tegen. Er komen nog wel veel verschillende apensoorten voor in het wild in Gambia. U kunt zomaar een fluweelaap of een huzaaraap tegenkomen. Chimpansees leven niet meer in het wild. Als u deze dieren wilt treffen, dan dient u naar Baboon Island National Park te gaan. Op het land als in het water vindt men wel zeer giftige slangen.

In de Gambia-rivier treft men nog wel krokodillen en nijlpaarden aan. Daarnaast leven er vele zeldzame vissoorten als de gitaarvis, de longvis en de modderkruiper. Er zijn zelfs in het zoutwatergedeelte van de rivier dolfijnen te zien.

Aan de kust is er ook een grote verscheidenheid aan onderwaterleven. Zeeslangen, krabben, haaien, roggen, zeeschildpadden en zelfs de bijna uitgestorven zeekoe komt men hier tegen.

Verschillende vakanties Gambia

Het aanbod aan vakanties naar Gambia is erg groot. Boek een last minute Gambia of plan uw reis ver van te voren. Boek een rondreis door Gambia of u kunt gaan voor een echte zonvakantie aan het strand. U kunt dan zelfs kiezen voor een all-inclusive vakantie in Gambia.

Rondreis Gambia

Als natuurliefhebber is het een must om een rondreis te maken van een aantal dagen door Gambia. Als men op safari gaat, dan gaat men vaak op zoek naar de grote verscheidenheid aan vogels die het land rijk is.

Tijdens een boottocht langs de tropische mangroven op de Gambia rivier kun je krokodillen en nijlpaarden spotten. Houdt u van een avontuurlijke tocht, dan overnacht u in een restcamp zonder elektriciteit. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om comfortabel te overnachten. Tijdens een rondreis door Gambia kunt u ook een jeepsafari maken om kennis te maken met het Afrikaanse Wildlife.

Strandvakantie Gambia

Aangezien Gambia aan de Atlantische Oceaan ligt is het de plek voor een heerlijk relaxte strandvakantie. Er zijn diverse goede hotels en resorts te boeken. In Kololi en Kotu treft men diverse hotels en resorts.

Wilt u echt gaan voor luxe en rust, boek dan uw vakantie naar Gambia naar Bakau, Nagala Lodge. Deze accommodatie is een adults only accommodatie. Het is een kleinschalig hotel, wat is gesitueerd in een oud Afrikaans herenhuis. Het ligt in een mooie tropische tuin met een groot aantal vogels. Het ligt op een klif vanwaar men een perfect uitzicht heeft over het water. Daarnaast beschikt het hotel over een privé-strand. De service van het personeel is subliem.

Bezienswaardigheden Gambia

In Gambia is van alles te doen. Huur een watertaxi, maak een jeepsafari, ga naar een National Park of maak een cultureel uitstapje. Het is allemaal mogelijk.

Wassu Stone Circles

De stenen cirkels van Senegambia vindt men aan de noordelijke oever van de Gambia-rivier. Tien of twintig rechtopstaande stenen bonken vormen samen diverse cirkels. Men weet nog steeds niet wat deze cirkels betekenen en hoe ze zijn gemaakt. Het is indrukwekkend om te zien.

Kunta Kinteh Island

Wie kent nu niet het verhaal van Kunta Kinteh? De jongen, die als slaaf naar Amerika werd gebracht. Op deze plek werden de slaven aan boord gebracht. Op het eiland dat eerst in handen was van de Portugezen, maar later werd gebruikt door de Duitsers en Britten, staat een groot fort. Hier werden de slaven gevangen gehouden. Het fort is verworden tot een ruïne, maar als men bedenkt, wat hier is gebeurd, heeft het nog steeds impact.

Lamin Lodge

Deze houten lodge staat middenin de mangrovebossen van de Gambia-rivier. Het is een restaurant en vanaf hier vertrekken vele excursies door het land. Je kunt hier kajaks huren om de omgeving te verkennen.

Katchikally

Volgens de bewoners ligt er middenin Bakau een heilzame waterplas. De legende gaat dat als je onvruchtbaar en baadt in het water van Katchikally je wel vruchtbaar wordt. Wat best wel beangstigend is, is het feit dat in deze plas meerdere krokodillen leven en dat men daar toch gaat baden. Er is hier tevens een museum wat bezocht kan worden.

Akubo Nature Park

Dit is het bekendste National Park van Gambia. Het is gemaakt in 1968. Het gebied telt 105 hectare en herbergt een grote verscheidenheid aan diersoorten. Ze leven daar onder hun eigen natuurlijke omstandigheden.

Eten en drinken

Gambia heeft een eenvoudige keuken. Men werkt veel met rijst, couscous, bonen en pinda’s. In de gerechten wordt vaak kip verwerkt. Varkensvlees kom je vrijwel niet tegen aangezien het overgrote deel van de bevolking moslim is. Vis wordt er wel veel gegeten, vooral gerookte en gedroogde vis is een delicatesse.

Wilt u een typisch Gambiaans gerecht proberen? Neem dan Sisay Yassa. Dit is een kipschotel met veel ui in een pittige citroensaus.

Men gaat in Gambia vroeg aan tafel in tegenstelling tot andere Afrikaanse landen. Rond 17:00 uur wordt het diner genuttigd. Gebruik tijdens het eten altijd uw rechterhand. De linkerhand is volgens de Gambianen onrein.

In Gambia eet men veel exotisch fruit. Op alle markten is dit volop verkrijgbaar, denk dan aan meloen, mango, papaja en banaan.

De nationale drank is de palmwijn. Er wordt ook veel bier gedronken. Het kraanwater in Gambia kunt u niet drinken. Gebruik te allen tijde bronwater en zie er op toe dat de fles nimmer geopend is. Gebruik ook geen ijsklontjes in uw dranken.

Prijzen:

  • Overnachting in een eenvoudige accommodatie: € 5,=
  • Overnachting in een middenklasse accommodatie: € 30,=
  • Maaltijd (eenvoudig): € 1,=
  • 3-gangen diner op basis van twee personen: € 22,=
  • Taxirit van ongeveer een half uur: € 6,=
  • Glas bier: € 1,10
  • Koffie: € 0,50

Meer informatie over Gambia

Wikipedia