Vakantie Indonesië

Vakantie Indonesië

Indonesië ligt in Zuidoost-Azië en het is een archipel van 17.508 eilanden. Het woord Indonesië betekent letterlijk Indische eilandengroep. Het is het grootste eilandenrijk ter wereld. De totale oppervlakte is bijna 2 miljoen km2. Er wonen ca. 258 miljoen mensen in Indonesië. Het is het land met de grootste moslimbevolking ter wereld. De Islam is niet de staatsreligie, aangezien Indonesië dit niet kent. De hoofdstad is Jakarta.

Reisorganisaties vakantie Indonesië

Wilt u een tijd van te voren, genietend van het vooruitzicht of een last minute vakantie Indonesië boeken, al dan niet all inclusive? Vergelijk de prijzen bij onze partners.

Er wordt betaald met de roepia. De officiële taal is het Bahasa Indonesia. De Indonesische eilanden zijn allen verschillend qua taal, godsdienst en entiteit. Het Indonesische motto luidt dan ook: Eenheid in diversiteit. De grootste groep zijn de Javanen, de grootste niet-Javaanse groepen zijn de Soendanezen, Maleisiërs en Mandoerezen. Daarnaast is er een grote populatie Chinezen, Europeanen en Arabieren. Allemaal met hun eigen mythen en legenden, eigen rituelen en eigen godsdienst.

Qua geologische ligging ligt Indonesië in een regio waar geregeld natuurrampen voorkomen. Naast de drie grootste en actiefste vulkanen ter wereld, de Krakatau, de Toba en de Tambora, ligt Indonesië bij de Soenda-breuklijn, wat aardbevingen met soms metershoge vloedgolven tot gevolg heeft.

Het positieve aan het hebben van de vulkanen is dat de grond zeer vruchtbaar is. Vruchtbare grond, de hoge temperaturen en de vele neerslag geeft een hoge landbouwafzet. Toch is het land een arm land en is de kloof tussen rijk en arm erg groot.

Vakantie Indonesië Bali strand boten

Aanbiedingen zonvakantie Indonesië TUI

Alila Ubud

10-daagse Zonvakantie naar Bali bij Alila Ubud

Beschikbaar vanaf €1667

Swiss Bel Tuban

10-daagse Zonvakantie naar Bali bij Swiss Bel Tuban

Beschikbaar vanaf €1298

Sativa Sanur Cottages

10-daagse Zonvakantie naar Bali bij Sativa Sanur Cottages

Beschikbaar vanaf €1070

Bumas

10-daagse Zonvakantie naar Bali bij Bumas

Beschikbaar vanaf €1024

Wina Holiday Villa

10-daagse Zonvakantie naar Bali bij Wina Holiday Villa

Beschikbaar vanaf €1024

Bali Agung Village

10-daagse Zonvakantie naar Bali bij Bali Agung Village

Beschikbaar vanaf €1212

Griya Santrian

10-daagse Zonvakantie naar Bali bij Griya Santrian

Beschikbaar vanaf €1581

Vila Shanti

10-daagse Zonvakantie naar Bali bij Vila Shanti

Beschikbaar vanaf €1122

Legian Beach

10-daagse Zonvakantie naar Bali bij Legian Beach

Beschikbaar vanaf €1325

Ibis Styles Bali Legian

10-daagse Zonvakantie naar Bali bij Ibis Styles Bali Legian

Beschikbaar vanaf €1029

Klimaat

Indonesië heeft op veel plekken een zeer vochtig tropisch klimaat met uitzondering van het hoogland. Het gehele jaar door ligt de temperatuur rond 28 graden met uitschieters naar 36 graden. Doordat ze op  Java, Bali, Sulawesi, de Molukken, Irian Yaya en Nusa Tenggare een korte, droge tijd hebben, spreekt men daar van een savanneklimaat. In de bergen van Nieuw-Guinea is dit wel anders, daar ligt zelfs eeuwige sneeuw en daar daalt het kwik dus zeker onder nul.

Van oktober tot en met mei kent men in Indonesië een natte-moessontijd. Vooral in de namiddag regent het dan een aantal uren, waardoor de temperatuur daalt. De droge tijd is van mei tot en met oktober en dan is het erg warm op vele plaatsen. Dit is wel de meest gunstige tijd om op vakantie te gaan.

Indonesië berg landschap

Flora en Fauna

Door het klimaat en de rijke voedingsbodem heeft Indonesië een zeer rijke flora. Er zijn meer dan 45.000 bloeiende plantensoorten te ontdekken. Daarnaast vindt men er ook nog eens 250 verschillende soorten bamboe en honderden diverse palmsoorten. In de regenwouden van Irian Yaja kan men over de tweehonderd verschillende soorten orchideeën aantreffen. De grootste orchidee ter wereld, de tijgerorchidee groeit hier ook. Daarnaast vindt men hier veel vleesetende planten, zoals de insectenetende bekerplant.

Op Nieuw Guinea, Sumatra, Borneo en delen van Java vindt men de ijzerhoutboom, die wel 40 meter hoog kan worden.

Een andere boom die hier veel voorkomt, de  waringin, wordt door velen als heilig gezien. Het is een grote vijgenboom. In het drogere Oost-Indonesië treft men veel djatibossen aan, welke belangrijk zijn voor de houtleverantie. Het oostelijke Nusa Tenggara vindt men juist savannebegroeiing. Hier komt het teakhout vandaan. Langs de zee vindt men mangrovebossen. De vegetatie in Indonesië is dus heel divers. Daarnaast staat Indonesië bekend om zijn rijke aanbod aan vruchtdragende bomen, te denken valt dan aan de volgende echt tropische vruchten: de rambutan, de durian, de mangis en  de salak.

Ook de fauna is Indonesië is zeer rijk. Veel eilanden hebben een mengfauna. Er leven veel apensoorten in Indonesië. Op Sumatra en Borneo komt men de orang-oetang tegen. Deze diersoort wordt ernstig bedreigd. Er leven nog maar ca. 5000 van deze dieren in het wild. Op Sumatra treft men ook de langoeren aan, deze soort wordt ook wel bladaap genoemd. Op Kalimantan treft men de neusaap aan. Op de westelijke eilanden vindt men diverse soorten gibbons als, withandgibbons en de siamang.

Van de grote zoogdieren van het regenwoud zijn niet veel exemplaren meer over. Op Sumatra en Noord-Kalimantan kan men nog olifanten tegenkomen. De één-hoornige neushoorn vindt men alleen nog maar in een reservaat op West-Java en de twee-hoornige neushoorn is alleen  nog maar te zien op Kalimantan. Ook de nevelpanter treft men hier aan.  In de regenwouden van Sumatra kan men de Sumatraanse tijger tegenkomen. Op Sumatra en Kalimantan kan men ook de Maleise beer tegenkomen in het wild.

Verder vindt men in Indonesië twee soorten buffels, de rivier- en de moerasbuffel. Één van de meest zeldzame hertensoorten leeft ook in Indonesië en wel op het vulkanische eiland Bawean. Dit hert wordt daarom het Bawean-hert genoemd.

Op de Molukken vindt men vooral kleinere zoogdieren als wallaby’s, boomkangoeroes en wel veertig verschillende soorten vleermuizen.

Op alle eilanden komt men zeer veel verschillende tropische vogels als de lori, de roodkuifkaketoe, de paradijsvogel en verschillende soorten papegaaien tegen. Er leven wel 1500 vogelsoorten in Indonesië.

De grootste geleedpotige ter wereld, de kokospalmkreeft, treft men aan op de Togian eilanden. Deze kreeft kan wel vijf kilo wegen.

De fauna onder water is net zo rijkelijk als boven water. Karperachtigen en meervallen, de zeldzaamste schelp van de wereld, de Koningin van de Zeeën, zeeschildpadden, dolfijnen en nog veel meer tropische vissen treft men hier aan.

De vlinderachtigen zijn ook rijk vertegenwoordigd. De meest indrukwekkende is de vogelvleugelvlinder, met een spanwijdte van wel 33 centimeter.

Waterval in Indonesië

Bezienswaardigheden

Indonesië heeft een zeer rijke geschiedenis welke natuurlijk zeer verwant is met de vaderlandse geschiedenis, aangezien Indonesië eeuwenlang een kolonie van Nederland is geweest.

Jakarta

Jakarta was in de tijd van Nederlands-Indië ook de hoofdstad en droeg toen de naam Batavia. Er zijn veel plekken die nog herinneren aan deze tijd. Vooral de oude stad van Jakarta heeft nog veel koloniale gebouwen. Het voormalig stadhuis van Batavia is tegenwoordig het Jakarta Historisch Museum, wat zeker een bezoek waard is. De meeste musea bevinden zich in voormalige institutionele gebouwen van het toenmalige Batavia. Zo vindt men hier ook het Wayang Museum in een voormalige kerk en het Maritiem Museum in het voormalige Sunda Kelapa magazijn.

Jakarta herbergt naast de mooie gebouwen uit de koloniale tijd nog veel meer schoons. Bezoek de Istiqlal-moskee, dit is de nationale moskee. Men is begonnen met bouwen in 1961 en de bouw heeft zeventien jaar geduurd. Als toerist is men hier welkom, als men gepast gekleed gaat en de schoenen uittrekt bij binnenkomst.

Het miniatuurpark van Indonesië en het Ragunan Dierenpark  zijn ook leuk uitstapjes, zeker als u met kinderen reist. Wat ook leuk is voor kinderen is het Ancol Dreamland complex aan de baai van Jakarta. Men vindt hier een pretpark, een oceanium met dolfijnenshows, bowling, golfen en diverse restaurants en hotels.

Jakarta Indonesië

Yogjakarta

Midden in het hart van het oude, historische centrum vindt men de kraton, het paleis van de sultans. Het dateert uit het midden van de 18e eeuw en de kraton is een ommuurde stad met winkels, moskeeën en eigen scholen. Bangsal Kencana, het gouden paviljoen, treft men aan in het midden van de kraton, mannen en vrouwen dienen door verschillende ingangen naar binnen te gaan. In dit paviljoen spelen regelmatig orkesten.

Vlakbij Yogjakarta ligt de beroemdste attractie van Indonesië, de Borobudur. Dit is een boeddhistische stoepa en een tempelcomplex. Het is gebouwd omstreeks de 8e eeuw. Het is het grootste boeddhistische gebouw ter wereld.

Malang

Deze stad aan de Brantas rivier, ook wel de stad van de bloemen genoemd, ligt op het eiland Java. Men kan hier genieten van traditionele dansvoorstellingen. Mpu Purwa is een museum wat je echt moet hebben gezien, als je van cultuur houdt en meer te weten wilt komen over Malang in de loop der tijden. Breng een bezoek aan de Singosari  tempels of ga eens heerlijk winkelen. Malang heeft meerdere winkelcentra en shopping outlets.

Lore Lindo National Park

Dit park ligt op het eiland Sulawesi. Er leven hier nog steeds inheemse stammen. Men kan hier mooie wandelroutes volgen door de grote diversiteit aan natuur. Zo loopt men op de berg Gunung Nokilalaki en daarna loopt men door de moessonbossen of het regenwoud. Men treft hier ook warmwaterbronnen aan. U kunt hier ook diverse tochten te paard afleggen.

Bromo vulkaan

De Bromo is een bekende vulkaan op het eiland Java, gelegen in het National Park Bromo Tengger Semeru. Men kan de vulkaan beklimmen tot aan de krater. Het is wel een flinke trip van minimaal één uur. Eenmaal boven wordt men beloond met een geweldig uitzicht.

Sumatra

Sumatra stond vroeger bekend als het eiland van het goud. Tegenwoordig niet meer, nu is het een grote leverancier van palmolie. Door de kap van de vele bomen is het regenwoud van Sumatra drastisch geslonken met wel 50%. Hiermee is dus ook het leefgebied van de inheemse dieren verkleind. Veel van deze dieren, waaronder orang-oetangs, tijgers en olifanten kan men in ieder geval nog wel steeds zien in het Gunung Leuser National Park. Wat men zeker moet bezoeken op Sumatra zijn de oude plaatsen Bangkinang, Nias,  en Rumah Gadang waar men de authentieke huizen nog steeds kan aanschouwen. Zin in een dagje relaxen aan het strand? Sumatra heeft ook zeer mooie stranden bij Ujong Batee, Lho’nga en Lampu’uk.

Populaire bestemmingen vakantie Indonesië

Indonesië heeft zoveel mooie eilanden. Zoveel plekken om een heerlijke vakantie te vieren. Toch zijn er een aantal bestemmingen die favoriet zijn onder de toeristen.

Bali

Bali is vooral populair om zijn mooie, witte stranden. Kuta Sanur, Siminjak en Nusa Dua zijn bekende strandgebieden waar men goede resorts heeft. Men kan hier surfen, snorkelen en genieten van een cocktail aan het strand.

Gili-eilanden

Deze drie eilandjes zijn vooral geliefd bij de backpackers. Gemotoriseerd vervoer is hier verboden. De eilandjes zijn niet groter dan 3 kilometer, dus dit is ook niet nodig. Het eilandje Gili Trawangan staat bekend om zijn bruisende nachtleven. Alledrie de eilanden hebben schitterende witte zandstranden en een azuurblauwe zee en daarnaast goede duik- en snorkelplekken.

Java

Dit eiland is het bruisende hart van Indonesië. Er wonen 124 miljoen mensen, dus het is wel erg druk. De hoofdstad van Indonesië, Jakarta ligt op dit eiland, evenals Yogjakarta.

Het Borobudur tempelcomplex en de Bromo vulkaan tref je ook aan op dit eiland.

Sumatra

Een bezoek aan Sumatra is een bezoek aan de natuur. Dit eiland wordt gekenmerkt door de vele vulkanen, kratermeren en daarnaast een indrukwekkend groot oerwoud. Verder wonen er nog steeds diverse inheemse stammen en is er een grote diversiteit aan bevolkingsgroepen. Wat men niet mag missen is het Tobameer. Dit is het meest diepste meer ter wereld, met een diepte van 450 meter. Daarnaast is de flora en fauna van Sumatra onovertroffen mooi.

Eten en drinken

Wij allemaal kennen gerechten uit de Indonesische keuken. Wie kent er nu niet de Indische rijsttafel? Door ons verleden met Indonesië is deze keuken goed vertegenwoordigd in Nederland. Saté Ajam, Sajoer boontjes, nasi goreng, allemaal gerechten die in Nederland ook wel op tafel komen. Toch kan men niet spreken van één Indonesische keuken, aangezien op ieder eiland weer andere gerechten of bereidingswijzen zijn.

Leidingwater kan men in Indonesië niet drinken. Gebruik dit ook niet om  de tanden te poetsen en gebruik geen ijsklontjes in uw drinken. Erg populaire dranken in Indonesië zijn thee en koffie. De koffie is wel vaak sterk. Daarnaast zijn vruchtensappen favoriet. Daar Indonesië het grootste islamitische land ter wereld is, wordt er weinig alcohol geschonken. Bintang is het Indonesische biermerk. Daarnaast kan men traditionele, alcoholische drankjes proberen als arak of tuak. Dit zijn wijnen.

Prijzen:

  • Overnachting in een eenvoudige accommodatie: € 25,=
  • Overnachting in een middenklasse accommodatie: € 35,=
  • Maaltijd (eenvoudig): € 2,=
  • 3-gangen diner op basis van twee personen: € 10,=
  • Taxirit van ongeveer 3 km: € 1,50
  • Glas bier: € 2,50
  • Koffie: € 1,=

Meer informatie over Indonesië

Wikipedia