Vakantie Indonesië

Vakantie Indonesië

Algemene informatie vakantie Indonesië

Indonesië ligt in Zuidoost- Azië en het is een archipel van 17.508 eilanden. Het woord Indonesië betekent letterlijk Indische eilandengroep. Het is het grootste eilandenrijk ter wereld. De totale oppervlakte is bijna 2 miljoen km2. Er wonen ca. 258 miljoen mensen in Indonesië. Het is het land met de grootste moslimbevolking ter wereld. De Islam is niet de staatsreligie, aangezien Indonesië dit niet kent. De hoofdstad is Jakarta.

Wilt u een tijd van te voren, genietend van het vooruitzicht of een last minute vakantie boeken naar Indonesië, al dan niet all inclusive? Vergelijk de prijzen bij onze partners:

Er wordt betaald met de roepia. De officiële taal is het Bahasa Indonesia. De Indonesische eilanden zijn allen verschillend qua taal, godsdienst en entiteit. Het Indonesische motto luidt dan ook: Eenheid in diversiteit. De grootste groep zijn de Javanen, de grootste niet-Javaanse groepen zijn de Soendanezen, Maleisiërs en Mandoerezen. Daarnaast is er een grote populatie Chinezen, Europeanen en Arabieren. Allemaal met hun eigen mythen en legenden, eigen rituelen en eigen godsdienst.

Qua geologische ligging ligt Indonesië in een regio waar geregeld natuurrampen voorkomen. Naast de drie grootste en actiefste vulkanen ter wereld, de Krakatau, de Toba en de Tambora, ligt Indonesië bij de Soenda-breuklijn, wat aardbevingen met soms metershoge vloedgolven tot gevolg heeft.

Het positieve aan het hebben van de vulkanen is dat de grond zeer vruchtbaar is. Vruchtbare grond, de hoge temperaturen en de vele neerslag geeft een hoge landbouwafzet. Toch is het land een arm land en is de kloof tussen rijk en arm erg groot.

Klimaat

Indonesië heeft op veel plekken een zeer vochtig tropisch klimaat met uitzondering van het hoogland. Het gehele jaar door ligt de temperatuur rond 28 graden met uitschieters naar 36 graden. Doordat ze op  Java, Bali, Sulawesi, de Molukken, Irian Yaya en Nusa Tenggare een korte, droge tijd hebben, spreekt men daar van een savanneklimaat. In de bergen van Nieuw-Guinea is dit wel anders, daar ligt zelfs eeuwige sneeuw en daar daalt het kwik dus zeker onder nul.

Van oktober tot en met mei kent men in Indonesië een natte-moessontijd. Vooral in de namiddag regent het dan een aantal uren, waardoor de temperatuur daalt. De droge tijd is van mei tot en met oktober en dan is het erg warm op vele plaatsen. Dit is wel de meest gunstige tijd om op vakantie te gaan.

Flora en Fauna

Door het klimaat en de rijke voedingsbodem heeft Indonesië een zeer rijke flora. Er zijn meer dan 45.000 bloeiende plantensoorten te ontdekken. Daarnaast vindt men er ook nog eens 250 verschillende soorten bamboe en honderden diverse palmsoorten. In de regenwouden van Irian Yaja kan men over de tweehonderd verschillende soorten orchideeën aantreffen. De grootste orchidee ter wereld, de tijgerorchidee groeit hier ook. Daarnaast vindt men hier veel vleesetende planten, zoals de insectenetende bekerplant.

Op Nieuw Guinea, Sumatra, Borneo en delen van Java vindt men de ijzerhoutboom, die wel 40 meter hoog kan worden.

Een andere boom die hier veel voorkomt, de  waringin, wordt door velen als heilig gezien. Het is een grote vijgenboom. In het drogere Oost-Indonesië treft men veel djatibossen aan, welke belangrijk zijn voor de houtleverantie. Het oostelijke Nusa Tenggara vindt men juist savannebegroeiing. Hier komt het teakhout vandaan. Langs de zee vindt men mangrovebossen. De vegetatie in Indonesië is dus heel divers. Daarnaast staat Indonesië bekend om zijn rijke aanbod aan vruchtdragende bomen, te denken valt dan aan de volgende echt tropische vruchten: de rambutan, de durian, de mangis en  de salak.

Ook de fauna is Indonesië is zeer rijk. Veel eilanden hebben een mengfauna. Er leven veel apensoorten in Indonesië. Op Sumatra en Borneo komt men de orang-oetang tegen. Deze diersoort wordt ernstig bedreigd. Er leven nog maar ca. 5000 van deze dieren in het wild. Op Sumatra treft men ook de langoeren aan, deze soort wordt ook wel bladaap genoemd. Op Kalimantan treft men de neusaap aan. Op de westelijke eilanden vindt men diverse soorten gibbons als, withandgibbons en de siamang.

Van de grote zoogdieren van het regenwoud zijn niet veel exemplaren meer over. Op Sumatra en Noord-Kalimantan kan men nog olifanten tegenkomen. De één-hoornige neushoorn vindt men alleen nog maar in een reservaat op West-Java en de twee-hoornige neushoorn is alleen  nog maar te zien op Kalimantan. Ook de nevelpanter treft men hier aan.  In de regenwouden van Sumatra kan men de Sumatraanse tijger tegenkomen. Op Sumatra en Kalimantan kan men ook de Maleise beer tegenkomen in het wild.

Verder vindt men in Indonesië twee soorten buffels, de rivier- en de moerasbuffel. Één van de meest zeldzame hertensoorten leeft ook in Indonesië en wel op het vulkanische eiland Bawean. Dit hert wordt daarom het Bawean-hert genoemd.

Op de Molukken vindt men vooral kleinere zoogdieren als wallaby’s, boomkangoeroes en wel veertig verschillende soorten vleermuizen.

Op alle eilanden komt men zeer veel verschillende tropische vogels als de lori, de roodkuifkaketoe, de paradijsvogel en verschillende soorten papegaaien tegen. Er leven wel 1500 vogelsoorten in Indonesië.

De grootste geleedpotige ter wereld, de kokospalmkreeft, treft men aan op de Togian eilanden. Deze kreeft kan wel vijf kilo wegen.

De fauna onder water is net zo rijkelijk als boven water. Karperachtigen en meervallen, de zeldzaamste schelp van de wereld, de Koningin van de Zeeën, zeeschildpadden, dolfijnen en nog veel meer tropische vissen treft men hier aan.

De vlinderachtigen zijn ook rijk vertegenwoordigd. De meest indrukwekkende is de vogelvleugelvlinder, met een spanwijdte van wel 33 centimeter.

Bezienswaardigheden

Indonesië heeft een zeer rijke geschiedenis welke natuurlijk zeer verwant is met de vaderlandse geschiedenis, aangezien Indonesië eeuwenlang een kolonie van Nederland is geweest.

Jakarta

Jakarta was in de tijd van Nederlands-Indië ook de hoofdstad en droeg toen de naam Batavia. Er zijn veel plekken die nog herinneren aan deze tijd.Vooral de oude stad van Jakarta heeft nog veel koloniale gebouwen. Het voormalig stadhuis van Batavia is tegenwoordig het Jakarta Historisch Museum, wat zeker een bezoek waard is. De meeste musea bevinden zich in voormalige institutionele gebouwen van het toenmalige Batavia. Zo vindt men hier ook het Wayang Museum in een voormalige kerk en het Maritiem Museum in het voormalige Sunda Kelapa magazijn.

Jakarta herbergt naast de mooie gebouwen uit de koloniale tijd nog veel meer schoons. Bezoek de Istiqlal-moskee, dit is de nationale moskee. Men is begonnen met bouwen in 1961 en de bouw heeft zeventien jaar geduurd. Als toerist is men hier welkom, als men gepast gekleed gaat en de schoenen uittrekt bij binnenkomst.

Het miniatuurpark van Indonesië en het Ragunan Dierenpark  zijn ook leuk uitstapjes,  zeker als u met kinderen reist. Wat ook leuk is voor kinderen is het Ancol Dreamland complex aan de baai van Jakarta. Men vindt hier een pretpark, een oceanium met dolfijnenshows, bowling, golfen en diverse restaurants en hotels.

Yogjakarta

Midden in het hart van het oude, historische centrum vindt men de kraton, het paleis van de sultans. Het dateert uit het midden van de 18e eeuw en de kraton is een ommuurde stad met winkels, moskeeën en eigen scholen. Bangsal Kencana, het gouden paviljoen, treft men aan in het midden van de kraton, mannen en vrouwen dienen door verschillende ingangen naar binnen te gaan. In dit paviljoen spelen regelmatig orkesten.

Vlakbij Yogjakarta ligt de beroemdste attractie van Indonesië, de Borobudur. Dit is een boeddhistische stoepa en een tempelcomplex. Het is gebouwd omstreeks de 8e eeuw. Het is het grootste boeddhistische gebouw ter wereld.

Malang

Deze stad aan de Brantas rivier, ook wel de stad van de bloemen genoemd, ligt op het eiland Java. Men kan hier genieten van traditionele dansvoorstellingen. Mpu Purwa is een museum wat je echt moet hebben gezien, als je van cultuur houdt en meer te weten wilt komen over Malang in de loop der tijden. Breng een bezoek aan de Singosari  tempels of ga eens heerlijk winkelen. Malang heeft meerdere winkelcentra en shopping outlets.

Lore Lindo National Park

Dit park ligt op het eiland Sulawesi. Er leven hier nog steeds inheemse stammen. Men kan hier mooie wandelroutes volgen door de grote diversiteit aan natuur. Zo loopt men op de berg Gunung Nokilalaki en daarna loopt men door de moessonbossen of het regenwoud. Men treft hier ook warmwaterbronnen aan. U kunt hier ook diverse tochten te paard afleggen.

Bromo vulkaan

De Bromo is een bekende vulkaan op het eiland Java, gelegen in het National Park Bromo Tengger Semeru. Men kan de vulkaan beklimmen tot aan de krater. Het is wel een flinke trip van minimaal één uur. Eenmaal boven wordt men beloond met een geweldig uitzicht.

Sumatra

Sumatra stond vroeger bekend als het eiland van het goud. Tegenwoordig niet meer, nu is het een grote leverancier van palmolie. Door de kap van de vele bomen is het regenwoud van Sumatra drastisch geslonken met wel 50%. Hiermee is dus ook het leefgebied van de inheemse dieren verkleind. Veel van deze dieren, waaronder orang-oetangs, tijgers en olifanten kan men in ieder geval nog wel steeds zien in het Gunung Leuser National Park. Wat men zeker moet bezoeken op Sumatra zijn de oude plaatsen Bangkinang, Nias,  en Rumah Gadang waar men de authentieke huizen nog steeds kan aanschouwen. Zin in een dagje relaxen aan het strand? Sumatra heeft ook zeer mooie stranden bij Ujong Batee, Lho’nga en Lampu’uk.

Populaire bestemmingen

Indonesië heeft zoveel mooie eilanden. Zoveel plekken om een heerlijke vakantie te vieren. Toch zijn er een aantal bestemmingen die favoriet zijn onder de toeristen.

Bali

Bali is vooral populair om zijn mooie, witte stranden. Kuta Sanur, Siminjak en Nusa Dua zijn bekende strandgebieden waar men goede resorts heeft. Men kan hier surfen, snorkelen en genieten van een cocktail aan het strand.

Gili-eilanden

Deze drie eilandjes zijn vooral geliefd bij de backpackers. Gemotoriseerd vervoer is hier verboden. De eilandjes zijn niet groter dan 3 kilometer, dus dit is ook niet nodig. Het eilandje Gili Trawangan staat bekend om zijn bruisende nachtleven. Alledrie de eilanden hebben schitterende witte zandstranden en een azuurblauwe zee en daarnaast goede duik- en snorkelplekken.

Java

Dit eiland is het bruisende hart van Indonesië. Er wonen 124 miljoen mensen, dus het is wel erg druk. De hoofdstad van Indonesië, Jakarta ligt op dit eiland, evenals Yogjakarta.

Het Borobudur tempelcomplex en de Bromo vulkaan tref je ook aan op dit eiland.

Sumatra

Een bezoek aan Sumatra is een bezoek aan de natuur. Dit eiland wordt gekenmerkt door de vele vulkanen, kratermeren en daarnaast een indrukwekkend groot oerwoud. Verder wonen er nog steeds diverse inheemse stammen en is er een grote diversiteit aan bevolkingsgroepen. Wat men niet mag missen is het Tobameer. Dit is het meest diepste meer ter wereld, met een diepte van 450 meter. Daarnaast is de flora en fauna van Sumatra onovertroffen mooi.

Eten en drinken

Wij allemaal kennen gerechten uit de Indonesische keuken. Wie kent er nu niet de Indische rijsttafel? Door ons verleden met Indonesië is deze keuken goed vertegenwoordigd in Nederland. Saté Ajam, Sajoer boontjes, nasi goreng, allemaal gerechten die in Nederland ook wel op tafel komen. Toch kan men niet spreken van één Indonesische keuken, aangezien op ieder eiland weer andere gerechten of bereidingswijzen zijn.

Leidingwater kan men in Indonesië niet drinken. Gebruik dit ook niet om  de tanden te poetsen en gebruik geen ijsklontjes in uw drinken. Erg populaire dranken in Indonesië zijn thee en koffie. De koffie is wel vaak sterk. Daarnaast zijn vruchtensappen favoriet. Daar Indonesië het grootste islamitische land ter wereld is, wordt er weinig alcohol geschonken. Bintang is het Indonesische biermerk. Daarnaast kan men traditionele, alcoholische drankjes proberen als arak of tuak. Dit zijn wijnen.

Comments 1

 1. Vanaf 7 mei 2018 ben ik een maand in het veelzijdige Indonesië verbleven. Van april t/m oktober is het hoogseizoen in het land en dat betekent vrijwel geen regen en elke dag een temperatuur van gemiddeld 30 graden!

  Ik ben mijn reis gestart op Bali. Vanaf de airport in Denpasar ben ik doorgereisd naar de stad Seminyak. Vervolgens ben ik met de taxi naar Uluwatu gereden. Daarna ben ik via Canggu naar Ubud gegaan. Mijn trip door Bali heb ik afgesloten op het eiland Nusa Lembongan. Na Bali heb ik mijn trip vervolgd naar Lombok. Gestart op het eiland Gili Trawangan heb ik uiteindelijk het aan land gelegen Kuta weten te bereiken. Vanaf Kuta ben ik met een 4 daagse boottrip afgereisd naar Flores.

  Op Bali is rondreizen heel snel en goedkoop. De plaatsen welke de moeite waard zijn om te bezoeken liggen vaak op een steenworp afstand van elkaar. Vaak ben je al binnen 1 of 2 uurtjes op de volgende bestemming. Aan te raden is om je te verplaatsen met een taxi. Zelf maakte ik vaak gebruik van GRAB, de online aanbieder van transport service en thuisbezorg service. Door gebruik te maken van deze service bespaar je vaak wel 50% op je vervoer. Houd er alleen wel rekening mee dat de service niet overal wordt gewaardeerd en je vaak in een zijstraatje met je driver moet afspreken. Nabij Denpasar ligt het plaatsje Sanur en vanaf daar kun je ook heel snel en goedkoop het eiland Nusa Lembogan en de Gili eilanden bereiken met de publieke veerboot. Op Lombok en Flores liggen de trekpleisters iets verder van elkaar af.

  Seminyak, Bali
  Na een klein uurtje te hebben afgelegd met de taxi vanaf de airport, ben ik aangekomen in de kustplaats Seminyak. Seminyak is een gezellige, bruisende plaats met een kilometerslang strand.
  Op het strand hangt de typische Bali ‘vibe’. Overal liggen gekleurde zitzakken en staan schattige parasolletjes. Wanneer je je met een cocktail in je hand in één van vele zitzakken hebt genesteld, kun je voornamelijk avonds urenlang genieten van livemuziek op het strand. Ondertussen komen lokale strandverkopers bij je langs met allerlei souvenirs, zoals armbandjes, typische Bali kunst en sarongs. In Seminyak kom je voornamelijk om te relaxen op het strand, maar ook is het een waar shop walhalla. Daarnaast heeft de stad een heerlijk bruisend nachtleven.

  Uluwatu, Bali
  Na de drukte en hectiek van het toeristische Seminyak, was ik zelf toe aan een beetje rust. Tijd om door te reizen naar Uluwatu, de plek die bekend staat om zijn relaxte sfeer! De trekpleisters in Uluwatu liggen redelijk ver uit elkaar, vandaar dat aan te raden is om een scooter te huren. Vooral de stranden zijn meer dan de moeite waard, ook al kost de weg ernaar toe vaak een beetje moeite. Bij een aantal stranden moet je eerst minimaal een half uur naar beneden hiken. Dit resulteert alleen wel in een strand dat je bijna voor je alleen hebt! De eerste stop was op Nyang Nyang beach. Na een hike kom je aan op één van de mooiste stranden van Uluwatu.. Kilometerslang parelwit zandstrand en enorm helder water. De volgende stop was Green Bowl Beach, welke je kon bereiken na een stuk of 300 trappen naar beneden. Meer toeristisch en kleiner dan Nyang Nyang beach, maar ook zeker de moeite waard om dit strand, deels gelegen in een rots, te bezoeken. De weg naar dit strand toe was zelf ook al de moeite waard, door de vele baby aapjes die we tegen kwamen. De aapjes leven trouwens allemaal in het wild op Bali en kom je dan ook op het hele eiland tegen. Uluwatu biedt natuurlijk meer dan alleen strand. Zo heb je de Uluwatu tempel. Zelf al indrukwekkend, maar deze tempel is gebouwd op een enorme klif met uitzicht over de Indiaanse oceaan. Je kunt een heel pad volgen over de klif heen en komt dan langs verschillende viewpoints van soms wel 100 meter hoog. Daarnaast kun je vanaf 17.30 de Kecak dans bewonderen bij de tempel. Dit is een typisch Balinese dans en toneel. Voor wie de avond goed wil afsluiten, dan is Single Fin ook zeker de moeite waard, voornamelijk op zondag. Iedere zondag is er een feestje in dit restaurant met uitzicht over de oceaan.


  Canggu, Bali
  Vanaf Uluwatu door naar Canggu. In Canggu zijn tal van hippe tentjes waar je héérlijk (gezond) kunt eten! Zo heb je bijvoorbeeld Crate Café, waar geen nee te koop is. Zo heb je bijvoorbeeld smoothie bowls, maar ook heerlijk grof gesneden bruin brood met avocado, tomaatjes en feta. En alles is enorm gunstig geprijsd. Het is altijd enorm druk, dus je zult wel even op je bestelling moeten wachten, maar eten bij Crate is het wachten meer dan waard. Om te relaxen heb ik een bezoek gebracht aan ‘Beachclub la Brisa’, waar je ultiem kunt chillen. Overal vindt je relaxte zitplakken, zitzakken, ligbedden.. Voor omgerekend 12 euro kun je er de hele dag verblijven en aan het eind van de dag word de entree met je consumptierekening verrekend. Vanuit la Brisa kun je trouwens de vele surfers hun kunsten zien vertonen, want Canggu is een geliefde plek om te surfen. De golven zijn vrij hoog, dus niet heel geschikt voor beginners. Vooral met zonsondergang leveren de surfers prachtige plaatjes op.

  Ubud, Bali
  Ubud, mijn absolute favoriet op Bali! De hele sfeer, de omgeving.. hier kwamen mijn verwachtingen van Bali volledig uit! Ik sliep in een hotel op 10 minuten loopafstand van de gezellige hoofdstraat van Ubud. Het hotel had uitzicht op de jungle en lag omringd door rijstvelden. Fantastisch! Met een sessie yoga ben ik mijn dag begonnen, want Bali kun je eigenlijk niet verlaten zonder een keertje yoga te hebben gedaan. De prachtige natuur van Ubud geeft yoga net even een andere dimensie. Na deze ochtend work-out ben ik de hoofdstraat gaan verkennen. Leuke winkeltjes en restaurantjes en niet overwelfd door toeristen. Vervolgens heb ik een scooter gehuurd en ben ik naar Monkey Forest gegaan, een weelderig park vol met apen. Doordat deze ‘wilde’ aapjes heel erg gewend zijn aan mensen, zijn ze erg brutaal en soms agressief. Wil je apen zien, kies er dan voor om ze buiten Monkey Forest te spotten. Het park zelf is wel mooi opgezet. Rondom Ubud zijn ook tal van trekpleisters te vinden, namelijk de Tegalalang rijstterrassen, de Tegenungan Waterfall, koffie- / kruidenplantages en de Batur Vulkaan. De Tegalalang rijstterrassen waren werkelijk de mooiste die ik ooit heb gezien. Het gebied bestaat uit een gigantisch dal vol met rijstterrassen waar smalle paadjes en beekjes doorheen lopen. De waaghals kan nog een swing maken op één van de gigantische schommels boven het dal. Vervolgens heb je de Tegenungan Waterfall. Via een trap van rond de 500 treden kom je aan bij de waterval. Deze is niet zozeer helder, maar door de kracht die de waterval heeft is hij de moeite waard om te bezoeken. De Batur Vulkaan is één van mijn hoogtepunten geweest van mijn Bali trip. De vulkaan ligt op ongeveer een uur afstand van Ubud. De vulkaan is 1717 meter hoog en is nog altijd actief. Samen met 2 vrienden en een gids ben ik in de vroege morgen om 3.15 in het donker vertrokken om de vulkaan te beklimmen. De weg omhoog leidt je eerst door een bos en vervolgens langs een ruig en steil pad met veel losliggende stenen. Wij zijn na ongeveer 1,5 uur gearriveerd op het hoogste punt van de vulkaan, namelijk Sunset Point. Kapot en moe mochten we daar genieten van de zonsopgang, welke vanaf de top magisch is. Ook konden we rechtstreeks de werkende krater inkijken, waar continu enorm warme stoom uitkwam!

  Nusa Lembogan, Bali
  Vanaf Ubud ben ik terug gereisd naar het plaatsje Sanur (vlakbij Denpasar) om vanaf daar naar Nusa Lembogan af te reizen. Nusa Lembogan staat bekend als het eiland waar je manta rays kunt spotten en dat was dan ook de reden voor het bezoek. Met een privé boot ben ik de zee op gegaan, om op zoek te gaan naar manta rays! Bij Manta point hadden we beet! Ik heb de kans gekregen om met 5 gigantische dieren, van soms wel 3 meter breed, te mogen snorkelen! Nieuwsgierig dat ze waren cirkelden ze continu om me heen en kwamen ze soms recht op me af zwemmen. Buiten de kans om manta’s te spotten heeft Nusa Lembogan ook fantastisch mooie kliffen, zoals Devil’s Tear. Wanneer de zee ruig is, spuit het water soms wel 10 meter de lucht in uit de klif omhoog.


  Gili Trawangan, Lombok
  Vanaf Nusa Lembogan ben ik in 2 uurtjes met de boot naar Gili Trawangan gevaren. Aangekomen op Gili Trawangan moest ik eerst even acclimatiseren. Van de vele scooters en het drukke verkeer op Bali, naar geen verkeer. Op Gili Trawangan verplaatst iedereen zich met paard en wagen of met de fiets. Opmerkelijk, alsof je 20 jaar terug in de tijd duikt. Gelukkig is Gili Trawangan een klein eilandje en ben je binnen een 1,5 uur zelfs het hele eiland rond gelopen. Gili Trawangan staat ook wel bekend als het Gili eiland waar het meeste feest plaats vindt. Ik bezocht het eiland alleen tijdens de ramadan, waardoor het nachtleven om 23.00 avonds al ophield. Mijn tijd op het eiland heb ik voornamelijk snorkelend doorgebracht, want óf je komt naar Gili Trawangan om te feesten óf om te snorkelen. Bij Turtle point, een strandje vlak buiten de hoofdstraat, kun je een snorkel huren en meteen vanaf het strand schildpadden spotten. Na een uurtje snorkelen had ik er al 3 gezien, adembenemend mooi!

  Kuta, Lombok
  Op slechts een half uurtje afstand kon je van Gili Trawangan naar het vasteland van Lombok afreizen. Ik heb ervoor gekozen om meteen mijn reis te vervolgen naar het Zuiden van het eiland, namelijk Kuta. Naar het relaxte Kuta kwam ik speciaal om te leren surfen! Buiten het surftoerisme om bloeit het toerisme in Kuta nog niet echt. Er zijn wel veel leuke restaurantjes, maar overal is het heerlijk rustig. Lekker in alle rust genieten van heerlijke Indonesische maaltijden, zoals Gado Gado. Gado Gado is een mix van groenten met pindasaus, een gekookt eitje, nootjes en gekruimelde kroepoek en is zeker mijn favoriet. Naast leuke restaurantjes kun je op iedere hoek van de straat een surfschool vinden. Ik heb gekozen om een aantal dagen les te nemen op Selong Balanak Beach. Een uitgestrekt strand met prachtige beginnersgolven. De weg naar Selong Balanak Beach is ook ontzettend mooi. Bergachtig, groen, veel palmbomen, prachtige uitzichten.. Dit geldt ook voor de weg van Kuta naar Tanjun Aan Beach. Daar vindt je tevens Sunset point, een prachtig berggebied met mooie kliffen en uitermate geschikt om een prachtige zonsondergang te bekijken.

  Boottrip Lombok – Flores
  Als afsluiter van mijn trip naar Indonesië heb ik in Lombok een 4-daagse boottour geboekt van Lombok naar Flores. Deze trip stond voornamelijk in het teken van kleine trekkingen, snorkelen en als hoogtepunt het bezoeken van Komodo eiland. De trekkingen leidden ons naar prachtige viewpoints en de snorkelstops lieten ons prachtig gekleurd koraal zien, wederom manta rays, schildpadden, talloze gekleurde vissen en zeesterren. Daarnaast kwamen we langs de mooiste stranden, zoals pink beach.. een strand wat daadwerkelijk roze is door aangespoeld koraal. Op Komodo eiland, ofwel Komodo National park, gingen we samen met een ranger op pad om de komodovaranen te spotten. Wat ook indrukwekkend was tijdens onze boottrip was dat er een groep dolfijnen naast onze boot ging zwemmen en er sprong een gigantische speervis voor de boot omhoog. Het eindpunt van de boottrip was Flores, een eiland ten Oosten van Lombok. Het massatoerisme heeft Flores nog niet gevonden, waardoor het, zelfs in de hoofdstraat, nog heerlijk rustig is. Op Flores heb je daarom kans om de typische Indonesische cultuur leren kennen. De lokale bevolking is ontzettend gastvrij. Samen met een vriend ben ik bijvoorbeeld door een local uitgenodigd om een dagje met hem op pad te gaan om zijn cultuur te leren kennen. We zijn bijvoorbeeld mee geweest naar zijn huis en werden daar, al zittend in de kleermakerszit, n de watten gelegd met traditioneel Indonesisch eten en kokosnoten etc. Daarnaast hebben we een bezoek gebracht aan zijn geboortedorp, wat nog volledig zelfvoorzienend is. Zo betalen dorpsgenoten elkaar niet voor producten, maar doen ze aan ruilhandel. Een erg indrukwekkende ervaring.

  Indonesië heeft het allemaal. Massatoerisme tegenover prachtige verlaten stranden, een prachtige onderwaterwereld, ontelbare vulkanen, een indrukwekkende flora en fauna, traditionele kunst en heerlijk eten. En dan nog niet gesproken over de gastvrije bevolking met allemaal hun eigen cultuur en gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *