Vakantie Sri Lanka

Vakantie Sri Lanka

Algemene informatie vakantie Sri Lanka

Sri Lanka, vroeger Ceylon genoemd, is een land in het zuiden van Azië. Het is een eilandengroep, welke ligt in de Indische Oceaan en het heeft ca. 22 miljoen inwoners. Ongeveer 75% van de bevolking is Sri Lankaans en de andere grote bevolkingsgroep zijn de Tamils. Deze mensen wonen vooral in het noorden en in het oosten van Sri Lanka.

Reisorganisaties vakantie Sri Lanka

Wilt u een tijd van te voren, genietend van het vooruitzicht of een last minute vakantie Sri Lanka boeken, al dan niet all inclusive? Vergelijk de prijzen bij onze partners.

Van oorsprong is het een boeddhistisch land, wat terug te zien is in de vele tempels die men overal aantreft. Sri Lanka is bekend vanwege de export van thee (Ceylon thee), koffie, rubber en kokosnoten. Het land heeft een moderne economie en van alle landen in Azië heeft Sri Lanka het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking, maar de kloof tussen arm en rijk is erg groot. Voor het grootste deel bestaat het eiland uit kustvlaktes. In het zuiden en in het midden van het eiland treft men bergen aan, de Pidurutalagala is de hoogste berg van het land. Hij is 2524 meter hoog. Vlakbij ligt Adam’s Peak. Voor veel gelovigen is dit een belangrijke berg. Voor boeddhisten, hindoes, moslims en christenen geldt de berg als heilig.

De hoofdstad van het land is Sri Jayewardenapura Kotte. Het land kent drie officiële talen het Singalees, Engels en Tamil. Er wordt betaald met de Sri Lankaanse roepie.

Sri Lanka vakantie zee strand zon

Aanbiedingen vakantie Sri Lanka TUI

Riu Sri Lanka

9-daagse Zonvakantie naar Zuid Sri Lanka bij Riu Sri Lanka

Beschikbaar vanaf €1636

Startpakket Sri Lanka Colombo

9-daagse Verre reizen naar West Sri Lanka bij Startpakket Sri Lanka Colombo

Beschikbaar vanaf €976

17 daagse singlereis Sri Lanka Klassiek

17-daagse Verre reizen naar Centraal Sri Lanka bij 17 daagse singlereis Sri Lanka Klassiek

Beschikbaar vanaf €2034

17 daagse fly drive Sri Lanka Klassiek

17-daagse Verre reizen naar Centraal Sri Lanka bij 17 daagse fly drive Sri Lanka Klassiek

Beschikbaar vanaf €1695

17-daagse rondreis Sri Lanka Klassiek

17-daagse rondreis Sri Lanka Klassiek

Beschikbaar vanaf €1456

Koggala Beach

9-daagse Zonvakantie naar Zuid Sri Lanka bij Koggala Beach

Beschikbaar vanaf €1128

Club Dolphin

9-daagse Zonvakantie naar Centraal Sri Lanka bij Club Dolphin

Beschikbaar vanaf €1474

22 daagse fly drive Grand Tour Sri Lanka

22-daagse Verre reizen naar Centraal Sri Lanka bij 22 daagse fly drive Grand Tour Sri Lanka

Beschikbaar vanaf €2183

17 daagse fly drive Parels van Sri Lanka

17-daagse Verre reizen naar Centraal Sri Lanka bij 17 daagse fly drive Parels van Sri Lanka

Beschikbaar vanaf €1843

10 daagse fly drive Sri Lanka in Vogelvlucht

10-daagse Verre reizen naar Centraal Sri Lanka bij 10 daagse fly drive Sri Lanka in Vogelvlucht

Beschikbaar vanaf €1407

Religie

De grootste godsdienst van het land is het Boeddhisme. Ongeveer 69% van de bevolking hangt deze godsdienst aan, dit zijn vooral de Sri Lankanen. Het gaat dan vooral om het theravada boeddhisme. Het boeddhisme ontstond in Sri Lanka 250 jaar voor Christus. De koning van het land bekeerde zich tot het boeddhisme en hij stichtte daarna het klooster Mahavihara. Hij plantte hier een stek van de Bodhiboom, dit is een heilige boom waaronder Boeddha verlichting (bodhi) bereikte. De berg Adam’s Peak is zeer belangrijk. Vele pelgrims leggen de lange tocht via één van de routes naar boven af. Alle boeddhisten dienen eens in hun leven deze tocht te aanvaarden. De kortste route beslaat 6442 treden. Deze tocht aanvaarden ze het liefste in april. De bedoeling is dan om op de top te zijn voor zonsondergang, want dan kunnen ze een driehoekige schaduw zien op de omgeving rondom de berg. Op de top van de berg staat een grote voetafdruk van bijna twee meter. Boeddhisten geloven, dat dit de voetafdruk van Boeddha is. Christenen en Moslims geloven, dat het de voetafdruk van Adam is, nadat hij door God uit het paradijs werd gezet en op Sri Lanka werd geplaatst.

Als men naar de minder toeristische plekken gaat, kan men het boeddhisme echt ervaren. Men kan onder andere meedoen aan een meditatie onder leiding van een echte boeddhistische monnik. De boeddhistische tempels, dagoba’s genoemd, kan men bezoeken. Dit zijn koepelvormige heiligdommen met een lange kegel. In deze kegel wordt een relikwie van Boeddha bewaard. Bij veel van deze tempels staat een klooster en bijna alle tempels hebben een Bodhi boom, welke heilig is. Mocht u een foto willen maken van een boeddhabeeld, dat kan, maar ga er niet naast staan om gefotografeerd te worden, dit kan worden gezien als disrespect naar Boeddha toe. Vraag ook nooit aan een monnik of hij wil poseren voor een foto.

De twee andere grote godsdiensten zijn het  hindoeïsme, wat vooral aangehangen wordt door de Tamil bevolking en de Islam. De Moslims in Sri Lanka behoren tot de soennitische stroming. Daarnaast is ca. 6% van de bevolking christelijk. Zij behoren tot de katholieke kerk, welke één aartsbisdom met zes bisdommen heeft in Sri Lanka.

Klimaat, flora en fauna

Sri Lanka heeft niet een eenduidig tropisch klimaat. De hoeveelheid neerslag en de neerslagperiodes bepalen welk klimaat waar op het eiland is. Men treft er drie soorten tropische klimaten aan: het regenwoudklimaat, het tropisch savanneklimaat en het tropisch moessonklimaat. Hoog in de bergen is een mediterraan klimaat. Overal op Sri Lanka is de temperatuur het gehele jaar rond de dertig graden. Daarom is een vakantie Sri Lanka het hele jaar een uitstekende keuze voor een heerlijke zonvakantie. Ook in de nachten blijft het warm met een gemiddelde temperatuur van 20 tot 26 graden, afhankelijk van de plek waar men zich bevindt. In de bergen is het meestal zo’n tien graden koeler dan in de rest van het land zowel overdag als ’s nachts.

Door het warme klimaat heeft Sri Lanka een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Één van de grootste bomen ter wereld, de apenbroodboom, treft men hier ook aan. Deze boom kan wel 30 meter hoog worden. Deze levert grondstoffen voor papier, touw en medicatie. Daarnaast is hij vruchtdragend. Verder vindt men hier veel verschillende soorten bloemen en planten net als in heel Azië. Daarnaast heeft Sri Lanka ca. 3000 inheemse plantensoorten. Veel specerijen komen hier vandaan. Er zijn veel speciale specerijentuinen. Daar vindt men specerijen zoals  nootmuskaat, gember, kerrie, aloë vera, kardemom, saffraan en nog vele andere kruiden en specerijen.

Er leven zeer veel verschillende dieren in Sri Lanka. Grote zoogdieren als olifanten en waterbuffels, katachtigen zoals het luipaard, diverse apensoorten, maar ook reptielen als slangen, hagedissen en krokodillen kun je in het wild tegenkomen. Daarnaast is er een grote verscheidenheid aan vlinders, insecten en spinnen. Er is zo’n verscheidenheid aan dieren, dat het niet allemaal te benoemen is.

Ook vogelliefhebbers komen aan hun trekken op Sri Lanka. Sri Lanka heeft ca. 425 verschillende vogelsoorten, waarvan er zelfs 21 alleen in Sri Lanka te zien zijn in het wild.

Niet alleen op het land is een grote diversiteit aan fauna, ook in de zee treft men een grote verscheidenheid aan dieren aan. Barracuda’s, haaien, diverse dolfijnensoorten, inktvissen en reuzenschildpadden en nog veel meer. Men komt ogen te kort.

Reizen Sri Lanka natuur

Bezienswaardigheden en activiteiten

Sri Lanka is een zeer veelzijdig land, wat van alles te bieden heeft. Bezoek de historische en koloniale steden, de boeddhistische koningssteden in de jungle, relax aan de schitterende witte stranden of bezoek de theeplantages of maak een fantastische safari. Alles is mogelijk.

Sigiriya

Deze ruïnes zijn één van de meest indrukwekkende en grootste cultuurschatten van Sri Lanka en zij staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Middenin de jungle staat een 200 meter hoge rots, Sigiriya. Op de top staat één van de meest apart gelegen ruïnes van een heiligdom in de hele wereld. De ruïnes zijn indrukwekkend, maar de symmetrisch aangelegde tuinen eromheen zijn net zo spectaculair. Om de top te bereiken zal je wel eerst 1860 treden moeten beklimmen, maar het is de klim zeer zeker waard.

Jaffna

Deze onbetwiste culturele hoofdstad van de Tamils is nog niet door alle toeristen ontdekt, maar herbergt een pracht aan kunst en cultuur. Het ligt in het noordelijkste deel van Sri Lanka. Door de jarenlange oorlog is de stad tijden niet bereikbaar geweest en zwaar gehavend geraakt, wat ook nog steeds te zien is. Sinds een aantal jaren is men druk bezig met de herstelwerkzaamheden.

Je vindt er prachtige tempels en kerken. Je zult hier veel Indiase invloeden aantreffen. De grootste hindoeïstische tempel, Nallur Kandaswy Kovil, is één van de meest belangrijke gebouwen voor de hindoes in Sri Lanka. De tempel is gebouwd in 1734. De priesters zijn te allen tijde bereid om vragen te beantwoorden over hun tempel en religie. Let wel op dat men voordat de tempel betreden wordt, de schoenen uittrekt. De mannen dienen ook hun bovenlijf te ontbloten.

In Jaffna treft men ook Nederlandse geschiedenis aan. Bezoek hiervoor het Jaffna fort. Ooit was dit één van de grootste Nederlandse overzeese forten. Het werd gebouwd in 1680. Vanaf hier hebt u een magnifiek uitzicht over de lagunes.

Minneriya National Park

Dit park ligt in het noorden van Sri Lanka. Het ligt op één van de meest droge plekken van het gehele land. Het park is 89 km2 groot. Men vindt hier open vlaktes, bossen en moerassen. Het meest bijzondere is dat Aziatische olifanten, met honderden tegelijk, hier samenkomen in het park. De dieren komen hier vooral naartoe in de tijd van mei tot en met september. Het gras groeit dan goed, aangezien het water verdwijnt. De dieren komen hiernaartoe om te grazen. Ze komen samen bij de plek die ook wel Minneriya Tank wordt genoemd. Het is ontworpen door de monnik Mahasena. Naast de olifanten tref je hier ook apen, krokodillen en incidenteel een luipaard aan. Het park is goed te bezoeken. Koop een kaartje bij het bezoekerscentrum en u wordt meegenomen op een 40-minuten durende trip.

Heilige stad Anuradhapura

Deze stad is de oude hoofdstad van Sri Lanka. De hele stad is één grote bezienswaardigheid, het is een groot openluchtmuseum met vele tempels en paleizen. Men treft er ruïnes aan die dateren van de 10e eeuw v Chr. Deze stad is heilig voor de boeddhisten. Vele pelgrims trekken nog steeds naar de diverse kloosters, die de stad rijk is.

Gouden Tempel van Dambulla

In het midden van het land, ten noorden van de stad Kandy, vindt men het grootste gouden Boeddhabeeld ter wereld. Verder treft men hier verscheidene grot tempels aan. De gouden tempel van Dambulla is eigenlijk een groot complex van boeddhistische gebouwen. Hoewel er tientallen grot tempels gevonden zijn, liggen de belangrijkste heilige kamers in vijf van die grotten. Men vindt hier diverse schilderijen, beelden en tekeningen van Boeddha. Er zijn ook tekeningen van Vishnu en Ganesh gevonden, goden uit het hindoeïsme. De  meest indrukwekkende grot is zelfs 23 meter diep en zeven meter hoog.

Polonnaruwa

Deze historische stad herbergt de hindoeïstische Siva Devala tempels, welke gebouwd zijn tussen de 10e en 13e eeuw. Tussen deze indrukwekkende bouwwerken leven hele troepen Ceylon kroonapen.

Naast deze hindoeïstische tempels zijn er ook diverse beelden en tempels gewijd aan Boeddha te bezichtigen. Er staat bijvoorbeeld een groep van vier Boeddhabeelden, welke gehouwen zijn uit slechts één grote steen. Er staat een koninklijk paleis van twee verdiepingen hoog en er zijn meerdere ruïnes van diverse tempels te bezoeken.

Woudreservaat Sinharaja

Voor de natuurliefhebbers valt er ook veel te zien in Sri Lanka. Het woudreservaat is een bos van 11 hectare groot, waarin ook twee dorpen liggen. De mensen leven hier in kleine huisjes gemaakt van leem, takken en bladeren. Zij leven nog primitief. Tijdens een bezoek aan het woudreservaat Sinharaja onder begeleiding van een gids zult u zeker olifanten en luipaarden tegenkomen. Doordat het een dicht bebost reservaat is, komt u daarnaast veel reptielen, diverse vogelsoorten, vlinders en amfibieën tegen.

Stad Kandy

Deze stad wordt gezien als de mooiste stad van Sri Lanka en deze dient u zeker gezien te hebben. De boeddhisten zien deze stad als één van de heiligste plaatsen van het land. Dat komt mede door De Tempel van de Tand, Dalada Maligawa, welke men vindt in deze stad.

Verder kunt u diverse paleizen en andere tempels bezoeken. De indrukwekkende botanische tuin, Peradeniya, is zeker een bezoek waard. Er staan hier zeker tienduizend verschillende planten. Verder is er een Orchid House, met de mooiste orchideeën.

Ieder jaar in juli en augustus vindt hier een jaarlijkse processie, Esala Perahera, plaats waarin rijkelijk versierde olifanten in meelopen.

Kitulgala

Wie kent er nu niet het verhaal of de film van The bridge over the River Kwai? Deze brug werd hier door gevangenen gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vele gevangenen zijn omgekomen door uitputting en mishandeling tijdens de bouw van deze brug. Deze brug kan men bezoeken terwijl men een excursie doet met een boomstamkano.

Stranden

Voor een heerlijke strandvakantie kunt u natuurlijk ook naar Sri Lanka gaan. Het land heeft ca. 1500 kilometer aan mooie zandstranden. Het meest relaxte strand is Arugam Bay. Overal aan het strand zijn leuke barretjes, je kunt er goed surfen en overal klinkt lekkere muziek. ’S Avonds kun je lekker uitgaan of heerlijk bij het kampvuur zitten aan het strand.

Één van de leukste badplaatsen is Hikkaduwa. Een mooi koraalrif met gekleurde tropische vissen, mooie schildpadden en mooi zandstrand maken het af. Je kunt hier heerlijk surfen. Geniet van  de onderwaterwereld door te gaan snorkelen en in de ochtend kan men deelnemen aan de yoga. Elke avond wordt er een geweldig vuurwerk afgestoken.

Eten en Drinken

De meeste gerechten in Sri Lanka bestaan uit rijst en vis. Er wordt veel gewerkt met kruiden en specerijen, waardoor het eten best pittig kan zijn. Het bekendste gerecht is curry. Hiervan zijn veel verschillende recepten, dus de ene curry is de andere niet.

Aangezien de meeste Sri Lankanen Boeddhistisch of Hindoe zijn, wordt er veelal vegetarisch gekookt.

In Sri Lanka drinkt men vooral veel vruchtensappen en vruchtenshakes. Sri Lankanen zelf drinken ook veel thee. De nationale drank van Sri Lanka is genaamd Arrack. Het is een soort whiskey, die men zowel puur als in een mix kan drinken.

Het leidingwater is absoluut niet drinkbaar, dus zorg dat u te allen tijde mineraalwater drinkt. Poets ook de tanden niet met leidingwater en zorg dat u geen ijsblokjes in uw drankje neemt.

Prijzen:

  • Overnachting in een eenvoudige accommodatie: € 17,=
  • Overnachting in een middenklasse accommodatie: € 45,=
  • Maaltijd (eenvoudig): € 3,=
  • 3-gangen diner op basis van twee personen: € 16,=
  • Taxirit van ongeveer een half uur: € 1,=
  • Glas bier: € 1,50
  • Koffie: € 1,=

Meer informatie over Sri Lanka

Wikipedia