Vakantie Cuba

Vakantie Cuba

Goed dat u een vakantie Cuba overweegt! Cuba ligt in het Caribische gebied en is met een lengte van 1250 kilometer en breedte van 191 kilometer het grootste eiland van het schitterende gebied de Caraïben. Cuba heeft een grote variatie in landschappelijke tegenstellingen zoals, laagvlakten met uit langgerekte suikerrietvelden, citrusplantages, tabaksplantages maar ook groene berggebieden met tropische plantengroei. Voor watersporters en liefhebbers van strand en zonvakanties zijn de Atlantische en Caribische kust zeer geschikt, de zuidoostkust wordt gekenmerkt door woeste rotsen. De bekendste stranden vindt u aan de noordkust bij Varadero en zijn er in alle soorten en maten.

Reisorganisaties vakantie Cuba

Wilt u een tijd van te voren, genietend van het vooruitzicht of een last minute vakantie Cuba boeken, al dan niet all inclusive? Vergelijk de prijzen bij onze partners:

De cultuurliefhebber kan zijn hart ophalen aan de vele indrukwekkende monumenten van de revolutie, in musea en in de vele prachtige Spaans koloniale steden. De bevolking is bijzonder plezierig en de rum, sigaren, salsa en de vijftiger jaren sfeer maken het compleet en dragen zorg voor een uitzonderlijke vakantie Cuba!

Hoe lang is het vliegen naar Cuba?

Als u een directe vlucht boekt dan is de vliegtijd naar Cuba ongeveer 10 uur. Als u onderweg een tussenstop maakt dan is de vliegtijd vanzelfsprekend langer.

Aanbiedingen zonvakantie Cuba TUI

Villa Tino Pub

8-daagse Zonvakantie naar Meer van Ohrid bij Villa Tino Pub

Beschikbaar vanaf €507

Vakantie Cuba: klimaat en natuur

Klimaat

Op Cuba heerst een subtropisch klimaat en de luchtvochtigheid is erg hoog, van vijfenzeventig tot vijfentachtig procent. De jaartemperatuur is zo om en nabij vijfentwintig graden gemiddeld. De seizoenen kunt u vergelijken met de seizoenen in Nederland, januari is de koudste maand en augustus de warmste. Het klimaat van Cuba kent officieel twee periodes, de droge en de natte periode. De natte periode loopt van april tot en met augustus, de droge periode omvat de maanden van september tot en met maart. In de natte periode is er veel zon, zijn de temperaturen hoog en valt er in de namiddag een flinke hoeveelheid regen. Het aantal dagen met zon is gemiddeld maar liefst 330 op jaarbasis. Toch is er altijd wel enige verkoeling die wordt veroorzaakt door een noordoostenwind.  Met vierentwintig graden is het zeewater gedurende het hele jaar aangenaam warm. Aan regen valt er gemiddeld per jaar ongeveer 150 centimeter. Er bestaat ook een kans op storm of een cycloon en dat geldt dan voor de maanden oktober en november.

Vakantie Cuba strand zee palmbomen

Natuur

Een kwart van Cuba wordt in beslag genomen door bergen, daarnaast zijn er op de vruchtbare laagvlaktes veel citrus- en suikerrietplantages. Het groene landschap heeft een  zeer afwisselend karakter.
Cuba vakantie palmbomen hotel

Hoge UV Straling op Cuba

Het is heel belangrijk, gedurende het hele jaar, om een zonnebrandmiddel met een beschermingsfactor van minimaal 30 te gebruiken. Dit vanwege het feit dat er gedurende het hele jaar sprake is van de allerhoogste zonnekracht, UV index 11! Onbeschermd in de zon gaan is in feite onverantwoord, ook voor mensen die niet zo snel verbranden. Zelfs een wandeling in de morgen in mei kan, ook bij een volledig bewolkte hemel, al een verbrande huid opleveren wanneer er geen zonnebrandmiddel wordt gebruikt. De UV index in Cuba ligt in de winter zo tussen de zes en de tien. Dit kunt u vergelijken met de index in Zuid Europa in de zomer!

Cuba zonsondergang

Extremen

Uitgezonderd de hier eerder genoemde stormen of cyclonen kent Cuba verder weinig tot geen extremen op het gebied van klimaat en weer. Vorst, ijzel of sneeuw komen op Cuba niet voor. Maar ook buitensporige hitte met temperaturen van veertig graden of meer zult u in Cuba bijna nooit meemaken, er is altijd wel genoeg invloed van wind en zee om de temperaturen ietwat te matigen.

Stranden

De meest belangrijke en langste witte stranden vindt u aan de noordkust van Cuba. Onder meer op eilandjes zoals Cayo Coco, Cayo Guillermo en Cayo Santa María en bij Varadero. Brede en langzaam aflopende stranden vindt u bij Guardalavaca. Beschutte strandjes in inhammen in rotsen zijn te vinden aan de zuidkust, bijvoorbeeld het Bucanero strand bij Parque Baconao. Bij Marea del Portillo zijn er ook een aantal stranden met zwart zand. Om de veiligheid van de watersporters en zwemmers te garanderen zijn er op de meeste stranden in Cuba strandwachten. Het is zaak goed op de kleur van de strandvlaggen te letten, de rode vlag betekent zwemmen verboden, de gele vlag staat voor voorzichtigheid geboden en bij de groene vlag zijn er geen beperkingen. Bij hotels word topless zonnen soms gedoogd hoewel het officieel is verboden. Op Cayo Largo en Cayo Santa María zijn stranden voor naturisten waar naakt kan worden gerecreëerd. Ook zijn er enkele stranden die geschikt zijn voor kinderen.

Cuba Varadero vakantie strand zee

Nationale Parken

Unieke trekpleisters onder de vakantiegangers die een vakantie naar Cuba hebben geboekt zijn ook de nationale parken en door een bezoek aan de parken beschermt u het uitzonderlijke karakter en de kwaliteit van deze beschermde natuurgebieden. De parken zijn grotendeels afhankelijk van de inkomsten van bezoekers en hebben hun bestaan daar dan ook hoofdzakelijk aan te danken. Landbouw of bosbouw in een natuurgebied kan hierdoor worden voorkomen. In de eerste plaats richt een nationaal park zich op de bescherming van de ecosystemen en daarnaast vervult het ook een recreatieve functie. Van buitengewoon wetenschappelijk, recreatief en educatief belang zijn de bijzondere dier- en plantensoorten die in deze beschermde natuurgebieden leven. In deze nationale parken gelden voor het gedrag expliciete regels, het voeren van wilde dieren is verboden en ook het plukken van bloemen en planten is niet toegestaan. Wilt u hierover meer informatie dan kan het nationale park u dit verstrekken. Het aantal nationale parken op Cuba is vijftien.

Cuba natuur Cayo Santa Maria

Vervoer

Bus

Vervoer per bus in Cuba is schaars en de bussen die er zijn zitten vaak behoorlijk vol. Er rijden af en toe wel lokale bussen maar die zijn niet toegankelijk voor toeristen. Viazul, die uitsluitend kaartjes verkoopt in CUC, is een busmaatschappij die een beperkte lijndienst verzorgt tussen diverse plaatsen op het eiland.

Cuba Havana bus

Trein

Ooit was Cuba één van de best georganiseerde landen met betrekking tot treinverbindingen van de wereld. Ook nu rijden er nog treinen maar iedere vorm van comfort ontbreekt. Elke dag rijden er treinen vanaf het station van Holguin naar Havana en Santiago de Cuba. De elektrische trein van Hershy, die rijdt van Havana naar Matanzas, is wel één van de beroemdste treinen die Cuba rijk is.

Taxi

Wanneer u een goed alternatief zoekt voor het veel tijd vergende en niet comfortabele openbaar vervoer dan is een taxi aan te bevelen. Alle taxi’s zijn voorzien van een meter maar soms is het aan te raden, bijvoorbeeld bij wat langere afstanden, van te voren een prijs af te spreken. In hotels kan de receptie een taxi voor u bestellen maar de meeste hotels beschikken over een eigen taxistandplaats. Voor particuliere auto’s is het niet niet toegestaan toeristen te vervoeren. Toch rijden er in grote steden, dus niet legaal, privé taxi’s. Maakt u hier gebruik van dan vooraf een prijs afspreken! Toeristen kunnen geen gebruik maken van de gele Lada taxi’s.

Taxi Cuba Havana

Autohuur

Meerdere maatschappijen op Cuba bieden auto’s te huur aan. Het is aan te bevelen bij uw reisbureau te informeren waar u het beste een auto kunt huren.

Praktische informatie

Tijdsverschil

Het tijdsverschil op Cuba is zes uur vroeger in vergelijking met Nederland. Uitzondering hierop de tijd tussen de derde en laatste zondag in maart, het is daar dan vijf uur vroeger.

Fooien:

Op Cuba verwachten gidsen, obers en bus- en taxichauffeurs een fooi van ongeveer 10% van de rekening. In hotel, restaurants en bars kunt u een kleine fooi geven. Dat heeft een positief effect op de dienstverlening.

Prijzen:

 • Overnachting in een eenvoudige accommodatie: € 25,=
 • Overnachting in een middenklasse accommodatie: € 50,=
 • Maaltijd (eenvoudig): € 5,=
 • 3-gangen diner op basis van twee personen: € 16,=
 • Taxirit van ongeveer 3 km: € 1,=
 • Glas bier: € 1,=
 • Koffie: € 1,=

Internet, telefoon en post

Internet, in vrijwel alle hotels kunt u, al dan niet tegen betaling, gebruik maken van internet.

Telefoon, bellen vanuit Nederland naar Cuba kan rechtstreeks bij postkantoren en hotelrecepties. In andere gevallen code 88 of 86-31 gevolgd door kengetal zonder nul en abonneenummer. Collect bellen is niet mogelijk vanuit Cuba. Voornamelijk in grote steden werken Mobiele telefoons ( Europese ) goed, u kunt hiervoor de +functie gebruiken of de internationale code 119.

Post, kaarten plus postzegels kunt u bijna overal kopen. Houdt u er wel rekening mee dat de post er ongeveer vier weken over doet.

Paspoort en visa

Paspoort moet op zijn minst geldig zijn gedurende uw verblijf. Voor informatie over visa kunt het best internet raadplegen.

Officiële taal: Spaans

Taal, de officiële taal op Cuba is Spaans. Overigens is dit wel een ander Spaans dan wat er in Spanje wordt gesproken.

Gezondheid

Medische posten met gekwalificeerd personeel zijn in bijna alle wat grotere hotels te vinden. De meest gangbare, internationale medicijnen zijn in de grotere plaatsen op Cuba verkrijgbaar bij een apotheek Vaccinaties zijn niet verplicht maar er zijn wel aanbevelingen. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot de GGD bij u in de buurt. De kwaliteit van het drinkwater op Cuba is slecht en kan niet worden gedronken. In alle supermarkten zijn flessen bronwater te verkrijgen tegen een billijke prijs.

Criminaliteit

Straatroverij neemt helaas hand over hand toe en schoudertassen en polstasjes zijn hierbij favoriet. Pas goed op uw persoonlijke bezittingen, laat kostbaarheden thuis en verspreid betaalmiddelen over bagage en kleding. Op drukke plaatsen zijn het vooral de zakkenrollers die proberen hun slag te slaan en hierbij zijn toeristen een populair doelwit. Drugs of verdovende middelen zijn streng verboden en overtredingen op dit verbod worden zwaar gestraft.

Feestdagen 2024:

 • 1 januari: Bevrijdingsdag
 • 2 januari: Dag der Overwinning der Strijdkrachten
 • 1 mei: Dag van de Arbeid
 • 20 mei: Dag der Onafhankelijkheid
 • 25 t/m 27 juli: Dagen der Revolutie
 • 10 oktober: Dag van het begin van de Onafhankelijkheidsoorlogen
 • 25 december: Kerstmis
 • 31 december: Oudjaar

Meer informatie over Cuba:

Wikipedia