Varadero Cuba

Varadero Cuba

Varadero in Cuba, ook wel Playa Azul, het blauwe strand, genoemd,  is één van de grootste badplaatsen van het Caribisch gebied. Voor een exclusieve vakantie in Cuba komt men naar Varadero. In 1887 is Varadero gesticht. Komt u voor een mooie strandvakantie naar Varadero? Dan zult u zeker niet teleurgesteld worden. Er ligt hier circa twintig kilometer aan voornamelijk witte zandstranden. De toeristen zullen niet verblijven in de plaats Varadero, maar zij verblijven in de hotelzone van het schiereiland, wat zo’n twintig kilometer lang is. Een all inclusive vakantie Varadero is de ultieme vorm van exclusief van uw vakantie genieten.

Geschiedenis

Voordat de Spanjaarden hier aan land kwamen, werd het schiereiland waarop Varadero gelegen is bewoond door de Siboney indianen. Tijdens de Spaanse invasie zijn velen van hen vermoord. Als eerbetoon aan de indianen werd de plaats Matanzas gesticht, wat op enkele kilometers van Varadero ligt.

Al decennialang is Varadero een geliefd vakantieoord. Reeds in 1870 kwamen hier de eerste toeristen voor een mooie vakantie. In de jaren dertig van de vorige eeuw nam het toerisme hier een grote vlucht dankzij de bouw van vakantiehuizen door een Amerikaanse miljonair. In de jaren ’50 kwamen daar nog hotels bij. Vele beroemdheden, maar ook beruchte mensen zoals Al Capone, hebben hier hun vakantie gevierd. Na de revolutie in Cuba in 1959 werden alle hotels en vakantiewoningen onteigend en kwamen ze in handen van de staat.

Ligging en klimaat

Varadero is gelegen op het schiereiland Hicacos in de Atlantische Oceaan. Er is hier een constante verkoeling van tropische winden. Naast dat deze winden verkoeling brengen, zorgen ze ook voor perfecte omstandigheden voor de watersporters.

Kenmerkend voor Varadero is zijn tropisch savanneklimaat. Dit betekent warme zomers en warme winters. Door de altijd aanwezige wind zal het in de winter en in de lente in de avonden wel fris aanvoelen. Van mei tot en met oktober is het regenseizoen in Varadero. In deze periode valt er net zoveel regen als in Nederland gedurende het gehele jaar. Tevens moet men in juni tot en met november rekening houden met de kans op zware tropische stormen of orkanen.

De gemiddelde temperatuur ligt van maart tot en met oktober rond of boven de 30 graden. In de maanden november tot en met februari ligt de gemiddelde temperatuur rond de 26 tot 28 graden. Het gehele jaar hebt u in Varadero zomerse temperaturen. De watertemperatuur is in december het koudst, dan ligt deze gemiddeld rond de 25 graden. In de zomermaanden juli tot en met september kan de watertemperatuur zelfs 30 graden zijn.

Varadero Beach: zonnen, zwemmen, snorkelen en duiken

Het kilometerslange strand van Varadero Beach loopt langzaam af in de zee, vandaar dat men tot ver tot aan de zandbanken nog kan staan in het water. Het strand is daarom ook uitermate geschikt voor een strandvakantie met kinderen. U kunt hier de hele dag genieten van de zon en af en toe een verfrissende duik nemen in het water.

Voor de liefhebbers van snorkelen en duiken is Varadero het paradijs. De onderwaterwereld is werkelijk schitterend. In het water vindt u meer dan veertig verschillende soorten kleurig koraal. Daarnaast treft u een grote diversiteit aan kleurrijke vissen, weekdieren, garnalen, krabben en zeekreeften. Op het ecologische strand van Varadero staat één van de oudste bomen van Cuba. Het is een boomachtige cactus genaamd, El Patriarca. Deze boom staat er al van voor de Spaanse veroveringen in de 17e eeuw.

Matanzas en de slag om de Spaanse Zilvervloot

Wie kent hem niet de Nederlandse zeeheld admiraal Piet Heyn. In 1628 in de baai van Matanzas, een aantal kilometers ten westen van Varadero, vond de beroemde zeeslag plaats, waarbij de Spaanse zilvervloot werd veroverd door de Nederlanders. Aan de kade van Matanzas stad is ter herinnering aan deze zeeslag een standbeeld geplaatst van deze beroemde Nederlandse admiraal.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en om Varadero

In Varadero, maar ook buiten de stad is van alles te beleven. Mocht u een dagje eropuit willen trekken, dan zijn er voldoende bezienswaardigheden te bekijken en er zijn vele leuke activiteiten om aan deel te nemen.

De grotten van Bellamar

Aan de rand van Matanzas, enkele kilometers van Varadero, treft men de grootste grot met zeer mooie ondergrondse rotsformaties. Het wordt wel gezegd, dat dit de mooiste ondergrondse rotsformaties van de gehele Caraïben zijn. De ondergrondse gangen zijn ongeveer twee kilometer lang en het is er warm en de luchtvochtigheid is hoog. U loopt hier 26 meter onder de zeespiegel. U krijgt er wel wat voor terug. U ziet in de gangen indrukwekkende stalagmieten, stalactieten en bijzondere kristallen.

Josone Park

Een bezoek aan Josone Park mag tijdens uw zonvakantie Varadero niet ontbreken. Het Josone Park ligt in het midden van Varadero. U vindt daar vele mooie vogels, maar ook verkopers van allerlei waren en er wordt veel muziek gemaakt. De kinderen kunnen er zelfs een ritje op een kameel maken. Dat is iets wat ze niet snel zullen vergeten.

Catamaran Cruise

Vanuit Varadero kunt u een luxe Catamaran Cruise boeken richting Cayo Blanco. Dit is een klein eiland met een spierwit strand. Na het afvaren zult u na een uur stoppen bij een klein eilandje waar u onder andere kunt snorkelen en kunt genieten van de mooie onderwaterwereld met zijn kleurrijke koraalriffen. Daarna vaart u verder naar Cayo Blanco, waar u zult van een heerlijke lunch gebruik kunt maken. Naderhand is er tijd om te zwemmen en om een mooie kleurtje op te doen op dit mooie strand. Aan het einde van de dag vaart u weer terug, terwijl u kunt kijken naar een wonderschone zonsondergang.

Hicacos Point Natural Park

Het natuurpark Hicacos Point is een mooi beschermd natuurgebied met ongerepte bossen en mooie, rustige stranden. Tevens treft men hier de ruïnes van La Calavera aan.

U vindt hier ook de 250 meter lange Ambrosio grot. Deze grot werd door de vroegste bewoners van dit schiereiland gebruikt voor heilige ceremonies. U vindt hier tekeningen op de wanden van deze bewoners, welke goed bewaard zijn gebleven. Later is het een toevluchtsoord geworden voor gevluchte slaven.

Watersportactiviteiten

Rondom Varadero kunt u diverse watersporten beoefenen. Deze vakantiebestemming is zeer geliefd onder de duikers en snorkelaars. Dat is niet het enige wat u hier kunt doen. U kunt hier zwemmen met dolfijnen, diepzeevissen, roeien of een ritje op de aquabike maken.