Havana Cuba

Havana Cuba

Als u aankomt in Havana voor uw vakantie, dan is het net of u in het straatbeeld van een plaats uit de jaren vijftig van de vorige eeuw stapt. Overal ziet u Cadillacs en andere oude vooral Amerikaanse modellen. Na de revolutie in 1959 heeft het land geen handel meer gedreven met het westen, vandaar deze stap terug in de tijd. Havana, door de lokale bevolking ook wel Habaneros genoemd, is  de hoofdstad van Cuba. Het is gelegen in het noorden van het eiland Cuba.

Geschiedenis

De stad heeft een rijke geschiedenis. Havana is gesticht in 1514 in opdracht van een Spanjaard genaamd Diego Velazquez de Cuellar. Dit was niet voor niets. Deze nieuwe stad was een belangrijke doorvoerhaven voor de Spanjaarden. Vanuit de hele wereld kwamen schepen met hun waren naar de haven van Havana. Deze goederen werden dan overgeslagen op andere schepen en dan werden de goederen naar Spanje vervoerd. Havana is in de tijd meerdere malen aangevallen en geplunderd door andere mogendheden. Dit resulteerde in de bouw van het fort San Carlos de la Cabana.

In de 19e eeuw werd Havana steeds belangrijker als doorvoerhaven naar de Noord-Amerikaanse landen en de rest van het Caribisch gebied. De handel deed Havana floreren en vele rijke kooplieden lieten dure herenhuizen bouwen. Havana werd in die tijd ook wel het Parijs van de Antillen genoemd.

Eind 19e eeuw werd Cuba onafhankelijk en werd het een zelfstandige republiek en de welvaart bleef. Vanaf dit moment nam het toerisme een grote vlucht. Vooral veel Amerikanen gingen op vakantie naar Havana tot de Cubaanse revolutie in 1959. Alle hotels en bedrijven werden onteigend en zij kwamen toe aan de staat en de Amerikaanse toerist kwam niet meer. Tegenwoordig is Cuba weer gericht op de toerist.

De wijken van Havana

Het toeristische Havana is het beste op te delen in drie delen. Het oudste gedeelte van Havana, Old Havana of La Habana Viego, is door Unesco op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Er is veel geïnvesteerd in restauratie van dit gedeelte van Havana om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de toeristen.

Het gedeelte Vedado is het commerciële hart van Havana. Hier vindt u ook het bruisende nachtleven van Havana. Tussen Vedado en Old Havana vindt u het winkelgebied Centro Habana. Hier kunt u terecht in de vele winkels en kunt u uw souvenirs voor het thuisfront kopen. Naast deze toeristische wijken heeft Havana diverse buitenwijken.

De weersomstandigheden

In Havana hebt u te maken met een savanne klimaat, wat onder hevige invloed staat van de zee. Waar men rekening mee dient te houden is het feit, dat er van juni tot en met november orkanen kunnen voorkomen in deze regio. In deze periode van het jaar valt ook de meeste neerslag op het eiland.

De gemiddelde temperatuur in Havana ligt rond de dertig graden. In de zomerperiode kan de temperatuur nog verder oplopen tot waardes rond de 35 graden. Het prettige is, dat de zeewind te allen tijde voor wat verkoeling zorgt. De zeewatertemperatuur is ook zeer aangenaam met waardes van 25 graden in de wintermaanden tot waardes rond de dertig graden in de zomermaanden.

Hoogtepunten van Havana

Castillo del Morro

In vroeger tijden werd Havana vaak aangevallen door piraten. Daarom hebben de Spaanse overheersers dit fort destijds gebouwd. Vanaf de 18e eeuw heeft het fort een tijdlang dienst gedaan als gevangenis voor met name politieke gevangenen.

Nu is het fort ingericht als museum. Men kan hier van alles te weten komen over de piraterij van toen. Om 21.00 uur sluit het museum. Dit wordt dagelijks aangegeven door middel van een kanonschot.

Museo de la Ciudad

Dit museum is gehuisvest in het oorspronkelijke Palacio de los Capitanes Generales. Dit paleis is gebouwd in 1776. Door de jaren heen is het door vele invloedrijke mensen bewoond. Vanaf 1968 is hier het Museo de la Ciudad gevestigd en is het gewezen paleis geopend voor het publiek.

Malecón

Dit is de belangrijkste boulevard van Old Havana. Het is hier altijd een drukte van belang. Vissers die aan de waterkant zitten, toeristen en inwoners van Havana die een wandeling maken, mensen die de bezienswaardigheden aan deze boulevard bezoeken, er is voor iedereen een reden om naar de boulevard te gaan. De belangrijkste bezienswaardigheden aan deze acht kilometer lange boulevard zijn Castillo de la Real Fuerza, wat het oudste fort is van het Amerikaanse continent. Verder vindt u hier ook het fort Castillo de San Salvador de la Punta.

Catedral de San Cristobal de la Habana

Deze in barokke stijl opgetrokken kathedraal kunt u vinden in Old Havana. Het speciale aan deze kathedraal zijn de twee klokkentorens en de schilderijen van de Franse schilder Jean Baptiste Vermay die u binnen kunt bewonderen. In deze kathedraal liggen diverse invloedrijke mensen uit Havana begraven.

Acuario National de Cuba

In dit aquarium kunt u genieten van de schitterende onderwaterwereld die rondom Cuba ligt. U ziet hier verschillende tropische vissen, schitterend gekleurd zeekoraal en schildpadden. Verder kunt u kijken naar een leuke dolfijnenshow.

Real Fabrica de Tabacos Partagás

Wie aan Cuba denkt, die denkt aan sigaren. Deze fabriek is één van de oudste sigarenfabrieken van geheel Cuba. De sigarenfabriek is gevestigd in een oud industrieel pand, dat is gebouwd in 1845.

Het gebouw valt erg op in de omgeving. Het is opgetrokken in neo-classistische stijl en de gevel heeft een kastanjebruin met roomgele kleur.

Hier worden de wereldberoemde Habanos sigaren Montecristos en Cohibas gemaakt. U kunt hier een rondleiding krijgen en dan krijgt u een goed beeld van het gehele productieproces van begin tot het einde en daarnaast brengt u een bezoek aan het museum. U kunt hier genieten van een sigaar in de rookkamer of u kunt sigaren kopen in de winkel die daar is gevestigd.