Trinidad Cuba

Vakantie Trinidad Cuba

TUIIn het midden op het eiland Cuba ligt de stad Trinidad, die vanwege zijn bijzondere karakter sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het ligt ten noorden van de Baai van Ancon aan de zuidkust van Cuba. Het is geen kleine plaats, het heeft meer dan 75 duizend inwoners. Het ligt op zes kilometer van Casilda Bay, een ware trekpleister voor de duikliefhebbers. Het mooie strand van Playa Ancon ligt op twaalf kilometer verwijderd van Trinidad.

Historische centrum van Trinidad

De historie van de stad Trinidad gaat terug tot het begin van de zestiende eeuw, toen het in 1514 werd gesticht door de Spanjaard Diego Velazquez de Cuellar. Vele huizen, kerken en pleinen herinneren nog aan deze begintijd. Doordat steeds meer toeristen Trinidad ontdekken als vakantiebestemming, worden deze oude delen van de stad zeer goed onderhouden.

Het oude gedeelte van Trinidad ademt nog steeds de sfeer van de koloniale tijd van destijds met zijn keistraten, huizen in pastelkleuren en de prachtige paleizen.

Tijdens uw bezoek aan Trinidad zijn het Palacio Cantero, de kerk van Sint Fransiscus, het Palacio Brunet en de Plaza Mayor het bezoeken waard. Rond de Plaza Mayor vindt u diverse vooral textiel markten in de smalle steegjes. Hier kunt u voor spotprijzen leuke waren en souvenirs kopen.

Musea in Trinidad

In deze plaats kunt u diverse musea bezoeken. Bezoekt u eens het Museo Romatico. Dit kunstmuseum vindt u in het Palacio Brunet. Dit paleis behoorde in het verleden toe aan de graaf van Brunet. U zit hier veel meubilair, porselein, juwelen, tafelzilver, schilderijen en beeldhouwwerken uit de koloniale tijd. Het geeft u een indruk van hoe de aristocratie destijds hun huizen inrichtte.

Bent u geïnteresseerd in het slavenverleden, de onafhankelijkheidsoorlog en het leven van de gewone Cubaan uit de koloniale tijd en andere periodes in de cultuur en maatschappij van Trinidad? Dan moet u zeker een bezoek brengen aan het Meseo Municipal de Trinidad. Dit museum is gevestigd in het Palacio Cantero.

Het museum van de strijd tegen de bandieten (Museo de la Lucha contra Bandidos) geeft u veel informatie over de strijd in de jaren ’60 van de vorige eeuw tegen de contra-revolutionaire bendes. U vindt hier vele documenten over deze tijd en wapens die gebruik zijn in deze tijd. Tevens treft u op de binnenplaats een Amerikaanse motorboot die is ingezet tijdens de strijd. Beklimt u ook zeker de toren van het museum voor een overweldigend uitzicht over de stad Trinidad en zijn omgeving.

De vallei van de suikermolens

Trinidad was in het verleden een belangrijke plaats voor de suikerhandel. De Valle San Luis is een interessante bezienswaardigheid uit deze tijd. De vallei staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. U vindt hier uitgestrekte suikerrietplantages. Er staan ongeveer zeventig suikermolens. Door deze grote hoeveelheid aan molens kunt u zien, hoe belangrijk de suikerindustrie was voor Trinidad en omgeving en zeker ook voor de gehele Cubaanse economie.

In de vallei staat ook de toren van Manaca Iznaga (La Torre Manacas Iznaga). De toren is 45 meter hoog en deze werd in 1816 in opdracht gebouwd voor Alajo Iznaga Borrell. Deze heer was de eigenaar van de suikerrietplantages en vanuit deze toren kon hij de slaven en hun werk controleren.

Uitgaan in Trinidad

Het uitgaansleven in Trinidad is bruisend. Er zijn diverse geweldige casas de musica in Trinidad. Elke nacht vindt u naast de kerk op de Plaza Mayor de drukst bezochte dansvloer van de stad. Er treden hier dagelijks live bandjes op die opzwepende salsa muziek spelen, waarop gedanst wordt door zowel toeristen als de lokale bevolking. Daarnaast zijn er meerdere discotheken te vinden in Trinidad ook op bijzondere plekken, zoals de ruïnes van een oude kerk en in een reusachtige grot die in vroeger tijden werd gebruikt als ziekenhuis.

U kunt verder heerlijk dineren in één van de vele restaurants die gevestigd zijn in deze plaats.

Natuur rondom Trinidad

In de buurt van de plaats Trinidad ligt de Guamuhuya bergketen ook wel de Sierra del Escambray genoemd met zijn schitterende flora en fauna.

Aan de voet van deze bergketen ligt de Vallei de los Ingenios. Gaat u vanuit Trinidad in noordoostelijke richting, dan bent u direct in de vallei.

Verder de bergen in is het dichtbebost. In deze bossen hielden de revolutionaire troepen van Che Guevarra zich op. Tegenwoordig kan men hier mooie wandelingen maken.

Tevens vindt u hier het natuurpark El Cubano. U kunt hier hiken en naderhand uitrusten met een duik in het water bij de Javira waterval.

Dit gedeelte van Cuba kunt u zien als een klein stukje regenwoud. Vroeger was heel Cuba begroeid met tropische regenwouden. U zult hier indrukwekkende kapokbomen, eiken, ceders en vruchtdragende bomen, zoals de bananenboom aantreffen. De mooiste gele en rode bloemen bloeien aan de koraalboom. De nationale bloem, de vlinderjasmijn, zult u hier ook aantreffen. Vrouwen droegen deze bloem in het haar tijdens de revolutie. Verder vindt u hier zeker honderd verschillende soorten varens en wel veertig soorten orchideeën. De nationale vogel Tocororo leeft hier ook.