Istanbul Turkije stedentrip vakantie

Vakantie Istanbul

TUIOverweeg je een vakantie Istanbul te boeken? Een uitstekend idee! Istanbul is met ruim 14 miljoen inwoners de grootste Turkse stad en lig in het Noord-Westen van Turkije. De stad lijkt wel op een sprookje. Wanneer je om je heen kijkt zie je overal kerken, koepels, moskeeën, minaretten en paleizen. Istanbul telt hiervan wel 500 stuks. Daarmee is het net een groot openluchtmuseum. De skyline voert je bijna terug naar de tijd van het Ottomaanse rijk.

Istanbul staat bekend om het internationale karakter. Het is de enige stad welke in twee werelddelen ligt, namelijk in Azië en in Europa. Dat is dan ook de reden van het feit dat je zowel de Aziatische cultuur als de Europese cultuur terug kunt zien in de stad. Een brede zeestraat (Bosporus) scheidt Azië van Europa en stroomt door de stad.

In Istanbul is het contrast groot tussen historie en modern, maar ook tussen bruisend en rustig. Historie vind je in de vele gebouwen. De moderne kant kun je vooral terug vinden in het nachtleven, de moderne boetieks en de grote bioscopen. De rust kun je vinden op bijvoorbeeld de Prinseneilanden en door het chaotische verkeer in de binnenstad word je meteen geconfronteerd met de bruisende en hectische binnenstad.

Van een tekort aan prikkels zal je geen last krijgen in Istanbul. De miljoenenstad als vakantiebestemming biedt uitdaging genoeg! Boek daarom eens een stedentrip Istanbul.

Reisorganisaties stedentrip Istanbul

Wilt u een tijd van te voren, genietend van het vooruitzicht of een last minute vakantie Istanbul boeken? Vergelijk de prijzen bij onze partners:

Het weer in Istanbul

Het Middellands zeeklimaat typeert Istanbul. Ten opzichte van de badplaatsen in het Zuiden is de invloed van het zeewater in Istanbul maar gering. Neerslag valt er het hele jaar en in de winter kun je zelfs sneeuw verwachten. De luchtvochtigheid is hoog in de stad, waardoor het vooral in de zomermaanden behoorlijk warm kan worden wat vaak drukkend aan voelt.

Uitgaan tijdens je vakantie Istanbul

‘The city that never sleeps’, gaat ook zeker op voor Istanbul. Overdag, maar ook in de nacht is de stad de perfecte locatie voor vermaak. Voornamelijk in het Europese gedeelte van de stad vind je de uitgaansgelegenheden. Bars, cafés, maar ook chique clubs en discotheken wisselen elkaar af. Je kunt ook verschillende Turkse dansen aanschouwen. Er worden in het oude gedeelte van Istanbul namelijk geregeld speciale dansavonden georganiseerd in de bars en restaurants. De aanwezige (buik)dansende Turkse bevolking maakt het beeld van de Turkse danscultuur compleet. In het oude gedeelte zie je niet veel echte clubs en discotheken, daarvoor dien je toch naar een andere wijk te gaan, bijvoorbeeld naar Taksim. De wijken waar de moderne uitgaansgelegenheden zich bevinden worden massaal bezocht door toeristen, waardoor de echte Turkse cultuur hier wat minder op de voorgrond staat. De hippe, VIP-waardige clubs vind je vooral rondom het Taksimplein en langs de waterkant van de Bosporus rivier.

Winkelen

In Istanbul kijk je echt je ogen uit, ook wat betreft de verscheidenheid aan winkeltjes en markten. Afdingen van de prijs is in de Turkse stad heel normaal.

Grootste winkelcentrum van Europa

Istanbul heeft er in de laatste jaren ook een aantal overdekte winkelcentra bij gekregen. Dit zijn vaak gigantisch grote centra, waardoor deze zich vooral buiten het centrum bevinden. Niet alleen de grootste van Turkije, maar ook de grootste van Europa bevindt zich in Istanbul. Dit is namelijk het ‘Cevahir’ winkelcentrum in de wijk Sisli en telt ruim 280 winkels.

Grote bazaar

Istanbul staat ook wel bekend om de grote markten, niet alleen buiten, maar ook overdekt. De Grote Bazaar is een overdekte markt in de wijk Sultanahmet en staat bekend als de grootste van de wereld. Het staat daarmee in de ranglijst van bezienswaardigheden van de stad. De overdekte markt telt ruim 4.000 verschillende winkeltjes verdeelt over 60 straatjes. Verspreid over de markt vind je talloze terrasjes om even tot rust te kunnen komen. Dagelijks bezoeken zo’n 250 tot 400 duizend mensen de markt. Toeristen, maar ook inwoners van de miljoenenstad kunnen hun hart ophalen wat betreft tapijten, sieraden, kleding, aardewerk, maar ook voor specerijen en overig voedsel.

Markt fruit Istanbul Turkije

Bezienswaardigheden en activiteiten

Verschillende wijken, met ieder eigen culturele hoogtepunten, sfeer en karakter, tekenen de stad. Istanbul biedt zoveel bezienswaardigheden dat het lastig is om een beginpunt te bepalen. Toch vormt dat geen probleem, want je kunt lopend van de één naar de andere bezienswaardigheid. Aangeraden wordt om een culturele wandeltocht te beginnen bij de Hagia Sofia moskee, ook wel de Aya Sofia genoemd. Een erg indrukwekkend gebouw, zowel van buiten als binnen.

Aangezien Istanbul bekend staat als hectisch en ontzettend druk, is het fijn om soms even aan de drukte te ontsnappen. Dit kun je doen door je even af te zonderen van het bruisende leven en de rust op te zoeken. Ga bijvoorbeeld eens naar hamam of bezoek een museum. Tevens kun je heerlijk tot rust komen tijdens een boottocht over de Bosporus rivier. Daardoor zie je Istanbul ook weer vanaf een andere kant.

Moskeeën

De twee meest populaire, tevens indrukwekkende, moskeeën van Istanbul zijn de Hagia Sofia en de Sultan Ahmet moskee. De Hagia Sofia is gevestigd in de Sultanahmet wijk en staat op de werelderfgoedlijst (UNESCO). Een toeristisch hoogtepunt van de stad kan de Hagia Sofia zeker worden genoemd. De moskee is zowel van buiten als van binnen te bezichtigen en is erg aanwezig door het viertal gigantische minaretten. Rondom de moskee vind je veel groen, wat bijdraagt aan de sfeer van het geheel. Naast de Hagia Sofia is ook de moskee ‘Sultan Ahmet’ een belangrijke trekpleister in Istanbul. Evenals de Hagia Sofia, is ook de Sultan Ahmet gelegen in de wijk Sultanahmet. De Sultan Ahmet wordt ook wel de ‘blauwe moskee’ genoemd. Dit komt omdat niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant blauw is. De moskee heeft een zestal metershoge minaretten en indrukwekkende koepels.

istanbul Turkije Blauwe moskee

Prinseneilanden

Wanneer je even aan de drukte wilt ontsnappen van de bruisende stad, dan is een bezoek aan de Prinseneilanden erg aan te raden. De Prinseneilanden bestaan uit 9 eilanden welke vlak voor het Aziatische gedeelte liggen. De afstand is zo’n 20 kilometer vanaf Istanbul. Je kunt de eilanden per veerboot bereiken, namelijk vanaf de plaats Kadiköy en vanaf het paleis Dolmabahce. Slechts een viertal van de eilanden zijn maar bewoond. De eilanden worden vooral bezocht voor de witte zandstranden en de relaxte sfeer die er heerst. Er zijn geen auto’s te vinden, wat een groot contrast vormt met het hectische verkeer in de stad. Je kunt het eiland wandelend, maar ook per fiets of koets gaan verkennen.

Topkapi paleis

Het Topkapi paleis in de wijk Sultanahmet staat bekend als een echte toeristische trekpleister van Istanbul. Het is niet zomaar een paleis, maar een waar museum vol met historische schatten en kunsten uit de tijd van het Ottomaanse Rijk. Vanaf het uitzichtpunt heb je een adembenemend uitzicht over de rivier de Bosporus. Daarnaast zijn er een viertal binnentuinen te vinden. Wanneer je even wilt bijkomen van alle indrukken, kun je neerstrijken op een terrasje.

Istanbul Topkapi paleis

Galatabrug

De Galatabrug verbindt het Oosten en Westen van Istanbul met elkaar. Met een lengte van 466 meter is het de langste mobiele brug van de wereld. Daarnaast ligt de bijzonderheid in de functie van de brug en de vele aanwezige vissers. De vissers maken de vangst meteen klaar voor de verkoop. Daarnaast zijn er zijn allerlei restaurantjes te vinden op het laagste dek. Het uitzicht vanaf de Galatabrug is ook erg indrukwekkend. Je kijkt uit op zowel de oever van het Aziatische deel als van het Europese deel van de Bosporus. Wanneer je een vakantie Istanbul boekt kan een bezoek aan deze brug echt niet ontbreken.

Turkije Istanbul Galatabrug

Musea in Istanbul

In Istanbul bevinden zich tal van musea. Voor ieder wat wils en tevens perfect voor een dagje met wat minder weer. Zo heb je bijvoorbeeld het archeologisch museum en een museum voor moderne kunst, namelijk het ‘Istanbul Modern museum’. Daarnaast kun je ook een bezoek brengen aan het mozaïekmuseum, tapijtmuseum en het nationale Atäturk house museum dat vol staat met persoonlijke bezittingen van Atatürk, de eerste president van de nieuwe republiek na de Turkse onafhankelijkheidsoorlog. Tot slot zijn ook het museum van de Islamitische en Turkse kunst en het ‘Rahmi M. Koc Museum’ (met daarin o.a. vliegtuigen, boten, tanks en oldtimer tentoongesteld) zeker een bezoekje waard.
Hagia Sophia Istanbul Turkije vakantie

Ontdek Istanbul met een fietstour

Een fietstour door de stad is een perfecte manier om Istanbul te verkennen. De rondleiding per fiets kun je samen met een privé gids doen, maar ook met een groep. Door een tour te boeken bij de Europese ‘Baja bikes’ ben je verzekerd van een gids welke Nederlands spreekt. Tijdens de tocht krijg je allerlei leuke informatie en weetjes te horen over Istanbul en de trekpleisters van de stad.

Voetbalstadions

Ook de voetballiefhebber kan in Istanbul zijn hart ophalen. Er zijn namelijk 2 stadions te vinden in de stad, namelijk die van de clubs ‘Besiktas’ en ‘Fenerbahçe SK’. Het moderne stadion van de club Besiktas ligt in de gelijknamige wijk (dichtbij het paleis Dolmabahce) en is erg recent geopend in 2016. Het oude stadion heeft plaats gemaakt voor het nieuwe, op dezelfde locatie. Het stadion biedt ruimte aan zo’n 42 duizend aanschouwend publiek. Fans van de club Fenerbahçe SK kunnen een bezoekje brengen aan het ‘Şükrü Saracoğlu’ stadion, welke gevestigd is in de wijk Kadıköy, aan de Aziatische kant van Istanbul. Het stadion is gebouwd in het jaar 1908 en is daarmee veel minder modern dan die van de club Besiktas. Door de rijke historie van het voetbal straalt het stadion veel karakter uit. Het stadion biedt ruimte aan zo’n 50 duizend toeschouwers. Tevens is er in het stadion een museum te vinden over de club, maar ook over het stadion zelf.

Fenerbahçe SK voetbalclub Istanbul Turkije

Bezoekje aan de hamam

Iets typisch Turks is natuurlijk een bezoekje aan de hamam. Laat je heerlijk verwennen in één van de vele Turkse badhuizen. Zo kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het historische badhuis ‘Cemberlitas’, waar je je kunt laten verwennen met een heerlijke scrubbehandeling of massage. In Turkije hebben vrouwen en mannen altijd een eigen gedeelte in het badhuis.