Dalyan Turkije

Vakantie Dalyan

Ben je op zoek naar een onderscheidende badplaats? Kies dan voor de parel van de Turkse Zuidwestkust; Dalyan! Dylan is gelegen aan de Lycische Kust van Turkije en grenst aan zowel de Middellandse als de Egeïsche Zee. De badplaats ligt Oostelijk van Marmaris, een bekende stad in Turkije. Dalyan ademt kleinschaligheid.

Wat betreft badplaats ligt het onderscheidend vermogen vooral in het feit dat Dalyan niet rechtstreekst aan de Zee ligt, maar een aantal kilometer verder het land in. De glasheldere rivier ‘Dalyan Boğazi’ grenst daarentegen wel aan Dalyan. De rivier is de verbinding tussen de Middellandse Zee en het Köyceğiz meer. De rivier bestaat uit een stelsel van aftakkingen voordat deze in het meer uitmondt. Het gebied rondom het meer is een beschermd (natuur)gebied. Dylan ligt midden in de vallei met ontzettend diverse flora en fauna en staat hier ook om bekend. Langs de Dalyan Boğazi vind je vele rotswanden waar rotsgraven te vinden zijn met een historisch karakter.
Zuidelijk van Dalyan vind je het Iztuzu strand. Dit strand staat ook wel bekend als één van meest indrukwekkende stranden van het land. Net als het gebied rondom het Köyceğiz meer is ook het Iztuzu strand een natuurgebied dat beschermd wordt. Dit komt doordat talloze soorten schildpadden broeden in dit gebied en de nesten verspreid liggen over het strand. De schildpadden worden ook wel gezien als grootste toeristentrekpleister van Dalyan. ’s Avonds wordt het strand afgeschermd voor bezoekers, zodat de schildpadden in alle rust eieren kunnen leggen en broeden.

Een vakantie naar Dalyan is perfect wanneer je cultuur en natuur wilt combineren, maar ook waarde hecht aan relaxen en rust. Je kunt er helemaal opgaan in de omgeving! Er is namelijk absoluut geen sprake van massatoerisme in het oorspronkelijk kleinschalige vissersdorpje.

Rotsgraven Dalyan Turkije

Natuur

Liefhebbers van de natuur zijn echt aan het perfecte adres in Dalyan. Een schitterende natuurlijke omgeving met een eindeloze diversiteit aan flora en fauna, daar staat de plaats om bekend. Je vindt er wel 100 verschillende soorten vogels en daarnaast een drietal aan soorten schildpadden. De rivier maakt het mogelijk dat je je dwars door het gebied kunt verplaatsen.

De rivier zorgt niet alleen voor een prachtig uitzicht, de bevolking leeft grotendeels van de handel uit de rivier. Zo zijn kuit, vis en blauwe krab de voornaamste handelswaren. De regels omtrent vaarsnelheid, vissen en het bewandelen van het Iztuzu strand zijn erg streng. Hierdoor blijft de schoonheid van het gebied behouden. Op deze manier kunnen toerist en bevolking beide genieten van het gebied, maar wel op een verantwoordelijke manier.

Weer

De Lycische kust kent een mediterraan klimaat. Droge, hete zomers en zachte temperaturen in de winter. Gemiddeld is het altijd 24 graden in de badplaats, waardoor het ook in de maanden september en oktober een prima bestemming is om te bezoeken.

Eten en drinken

In Dalyan zijn een aantal lokale restaurantjes te vinden waar je uitgebreide keuze hebt uit Turkse specialiteiten. Zo heb je bijvoorbeeld een ruime keuze uit ‘mezzes’, ook wel Turkse tapas genoemd. Van zwarte olijven tapenade tot aan zelfgemaakte hummus, in Dalyan vind je het allemaal. Naast versnaperingen zijn er natuurlijk ook typisch Turkse drankjes te verkrijgen, zoals Ayran. Dit is een combinatie van water en yoghurt op smaak gemaakt met citroensap, basilicum, munt en peper.

Openbaar vervoer

De luchthaven in Dalaman bevindt zich op ongeveer 40 minuten rijden vanaf Dalyan. Het is zo’n 30 kilometer rijden. De meest gekozen optie is transfer doormiddel van een bus. Deze rijden veel rond in en rondom Dalyan en zijn een relatief goedkoop vervoersmiddel. Daarnaast rijden overal (vaak) blauwe minibusjes rond, de zogenoemde ‘dolmus’ busjes. De dolmus brengt je van opstapplaats naar opstapplaats en je kunt zomaar instappen. Betalen wordt gedaan vanaf je zitplaats in de bus. Geld wordt verzameld in een daarvoor bestemde buidel, welke van achter naar voren wordt door gegeven. Naast bussen en minibussen kun je natuurlijk ook gebruik maken van gewone taxi’s. Houdt er wel rekening mee dat dit een duurder alternatief is, omdat je te maken krijgt met dag- en nachttarieven.

Excursies & bezienswaardigheden

Ondanks dat er in het oorspronkelijk kleinschalige vissersdorpje absoluut geen sprake is van massatoerisme, staat Dalyan bekend om de talloze uitstapjes. De plaats is hiervoor hét perfecte uitgangspunt. Je kunt zelf op ontdekkingstocht gaan, maar je kunt ook tal van (boot)excursies boeken vanuit de haven van Dalyan. De rivier wordt druk bevaren door toeristische organisaties.

Drukte opzoeken

Voor degene die naast de rust ook graag de drukte van de stad opzoekt is Dalyan een perfecte basis. Het is namelijk erg gunstig gelegen, omdat je de boot kunt nemen naar Marmaris en andere Turkse eilanden.

Bezoekje aan het centrum

In Dalyan zelf zijn ook een aantal restaurantjes en winkeltjes te vinden. Je kunt er terecht voor een leuke souvenir, maar je kunt ook gaan genieten van één van de typisch Turkse lekkernijen in een lokaal restaurantje. Natuurlijk altijd met een prachtig uitzicht op de rivierbedding.

Wandelen langs de rivier

De rivier is bij uitstek de perfect locatie voor een wandeling. Zowel toeristen als de lokale bevolking maken gretig gebruik van de prachtige omgeving en genieten van de rust.

Modderbad en warmwaterbronnen

Langs de rivier vind je tal van modderbaden en warmwaterbronnen welke bekend staan om de heilzame werking en natuurlijk het creëren van een zachte huid.

Uitstapje naar Iztuzu strand

Vanaf Dalyan kun je zowel de minibus als een (excursie)bootje nemen naar het Iztuzu strand. Met de dolmus arriveer je binnen 20 minuten op het Iztuzu strand. De bus leidt je dwars door het groen via kronkelige paden naar het strand. Ga je voor de echte beleving, dan kun je beter kiezen voor een excursieboot. Je arriveert dan in zo’n 40 minuten. Je vaart vanaf het havenstadje naar de Middellandse Zee en passeert tijdens de tocht het meer van Köyceğiz. Tijdens de boottocht kun je genieten van het prachtige uitzicht van de groene, beschermde rivieromgeving, maar ook van historische opgravingen van Kaunos. Kaunos omvat een paar noemenswaardige archeologische bezienswaardigheden, zoals het oude Akropolis. Het uitzicht vanaf daar is prachtig en uitgestrekt, over het natuurgebied, maar ook over het Iztuzu strand.

Watersport

De liefhebber van snorkelen, zwemmen en duiken kan tijdens een (boot)excursie ook zijn hart ophalen. Hier wordt namelijk vaak uitgebreid de tijd voor genomen. Tevens worden er ook duikexcursies aangeboden. Voor beginnende, maar ook voor meer gekwalificeerde duikers. De Egeïsche Zee is één van de helderste wateren die er bestaat.