Palmbomen zon vakantie strand paradijs

Luchtvaartmaatschappijen tonen interesse in Groningen Airport Eelde

Mogelijk vliegen er binnenkort grotere vliegtuigen en nieuwe aanbieders (luchtvaartmaatschappijen) vanaf Groningen Airport Eelde. Als gevolg van de chaotische toestanden op Schiphol hebben enkele luchtvaartmaatschappijen interesse getoond in vliegen vanaf Groningen Airport Eelde. Dit geeft Meiltje de Groot aan, de directeur van Groningen Airport Eelde. Volgens Meiltje de Groot is het best druk op de luchthaven, maar daarmee bedoelt zij niet druk qua bezoekers. Het is namelijk druk met betrekking tot geïnteresseerde luchtvaartmaatschappijen. Dit heeft vooral te maken met de chaos op Schiphol. Verder geeft Meiltje de Groot aan dat de populaire luchtvaartmaatschappij en reisorganisatie Corendon de komende zomerperiode vaker vanaf Eelde gaat vliegen. Met de partijen die interesse hebben in het aanbieden van vluchten vanaf Eelde moeten nog gesprekken mee worden gevoerd.

Chaos op Schiphol

De laatste weken is chaos op Schiphol meer regel dan uitzondering. Denk hierbij aan o.a. vluchten die worden geschrapt, stakende medewerkers en lange wachtrijen. Deze toestanden zijn het gevolg van een steeds drukkere luchthaven en de hoge werkdruk van medewerkers op Schiphol. In tegenstelling tot Schiphol is het op Groningen Airport Eelde juist erg rustig. Volgens Meiltje de Groot zijn er geen problemen met het personeel. Dat heeft volgens haar te maken met het feit dat de luchthaven geen gebruik maakt van externe partijen om de vluchten af te handelen, maar alles in eigen hand heeft. De gehele afhandeling van een vlucht wordt door eigen personeel gedaan. Dit personeel valt onder een goede CAO. Medewerkers die worden ingehuurd moeten vaak zwaar werk doen en krijgen daarvoor in verhouding een laag salaris. Meiltje de Groot verwacht geen problemen op Groningen Airport Eelde, want alle medewerkers zijn al ingeroosterd voor de komende zomer. Mochten er toch meer vluchten bij komen dan wil zij dat graag ruim op tijd weten, zodat zij daarmee rekening kan houden.

Schiphol Amsterdam Airport

Groningen Airport Eelde bood aan vluchten vanaf Schiphol over te nemen

In de meivakantie waren de problemen op Schiphol erg groot. Daarom heeft Groningen Airport Eelde aangeboden vluchten over te nemen, maar van dat aanbod werd geen gebruik gemaakt. Het is ook absoluut niet eenvoudig om op het laatste moment vluchten te verplaatsen, zo geeft Meiltje de Groot aan. Het plannen van een vlucht is namelijk een hele klus en betekent ver vooruit kijken. Een vliegtuig vliegt volgens een routesysteem en even een vlucht verplaatsen is zeer complex. Vliegroutes worden meestal al een jaar van tevoren vastgesteld en gepland. Bovendien zijn luchtvaartmaatschappijen angstig om hun slot (het recht om te mogen opstijgen en landen) kwijt te raken als zij zouden kiezen voor een andere luchthaven. Inmiddels zijn hier nu afspraken over gemaakt met als gevolg dat de druk op Groningen Airport Eelde toeneemt. In de meivakantie hebben luchtvaartmaatschappijen grotere vliegtuigen hebben ingezet, vanwege het hoge aantal passagiers vanaf Eelde. De gesprekken met de geïnteresseerde luchtvaartmaatschappijen zullen binnenkort starten.

Corendon vliegtuig