Zonnepanelen

Carports met zonnepanelen op parkeerterreinen Eelde

Nieuwe stap in de duurzaamheidsambities van Groningen Airport Eelde; Carports met zonnepanelen op parkeerterreinen.

Groningen Airport Eelde en GroenLeven hebben de handen ineen geslagen voor een verduurzamingsproject op de luchthaven. De bedoeling is om in 2023 de parkeerterreinen op de luchthaven te voorzien van carports met zonnepanelen. Deze zullen een bijdrage leveren aan de duurzame energieoplossingen van Groningen Airport Eelde.

Er zullen zonne-carports in combinatie met EV-laadpalen gerealiseerd worden op de parkeerterreinen P1, P2 en P3. Deze worden grotendeels ingericht met zonne-carports. Het is de bedoeling om meer dan 2.500 zonnepanelen op deze carports te plaatsen. Hiermee zullen ruim 400 huishoudens van groene stroom worden voorzien. Daarnaast kunnen diverse elektrische voertuigen profiteren van de groene stroom die opgewekt wordt door middel van EV-laadpalen. Meiltje de Groot, directeur van Groningen Airport Eelde geeft aan, dat de ontwikkeling van de zonne-carports een logische vervolgstap is binnen de duurzaamheidsambitie van de luchthaven en dat ze zeer blij zijn met de samenwerking met GroenLeven.

Samenwerking

Hetzelfde bedrijf heeft in 2019 al een zonnepark tussen de start- en landingsbaan van de luchthaven in Groningen gerealiseerd. Dit zonnepark met ruim 63.000 zonnepanelen geeft ruim 6.800 huishoudens groene stroom. De passagierscorridor is ook voorzien van zonnepanelen. Hierdoor is Groningen Airport Eelde sedert twee jaar volledig zelfvoorzienend in haar stroomverbruik. Hamed Roozdar, Business Development Manager bij GroenLeven vertelt, dat ze bij GroenLeven trots zijn om als duurzaamheidspartner van Groningen Airport Eelde samen op weg te gaan in de zoektocht naar hernieuwbare energieoplossingen. Dit nieuwe project is een uitstekend voorbeeld van slim ruimtegebruik. Hiermee levert de luchthaven een bijdrage aan de energietransitie, de regionale doelstellingen en duurzame mobiliteit, aldus Roozdar.