Luxe vakantie hotel zwembad

De vijf spelregels om een echte fijne vakantie te hebben

Op vakantie gaan is heel erg prettig en je wilt de vakantie graag ontspannen doorkomen en natuurlijk het allerbelangrijkste volledig opgeladen en ontspannen terugkomen. Je ziet jouw familie, vrienden of met wie je dan ook op vakantie gaat ineens 24/7 en dan kan het zijn dat je elkaar van een hele andere kant leert kennen. Hoe zorg je dan dat het leuk, gezellig en ontspannen wordt en blijft en dat je niet gillend gek wordt en met kerende post terug naar huis wilt?

Houd je dan vooral aan onderstaande regels.

1. Op vakantie gaan, is leuk, maar het hoeft niet verplicht alle dagen leuk te zijn.

Hoe bedoelen we dit nu weer? Je kijkt al tijden uit naar die drie weken zomervakantie en je verwacht dat dit het hoogtepunt van het jaar wordt. Toch hoeft dit niet zo te zijn, aldus Mirjam van der Vegt auteur van het boek De kracht van rust, 8 tegendraadse lessen over werk en het goede leven. We moeten afkicken van de adrenaline van het dagelijks leven tijdens onze vakantie. Het kan dus even duren, voordat je de vakantievibe te pakken hebt. Dan is het wellicht nog niet direct allemaal zo leuk, maar alles beter dan doorgaan richting een burn-out. Op vakantie is het vooral belangrijk dat je jouw behoeften serieus neemt.

Hotel Inn Resort Aruba

2. Jouw lijf bepaalt

Volgens de Duitse socioloog Sabine Sonnentag zullen we pas echt ontspannen als we prettige én eenvoudige dingen aan het doen zijn tijdens de vakantie. Een beetje poedelen aan de waterkant, lekker relaxed een boekje lezen of wegdommelen op een strandbedje. Volgens Van der Vegt moet je vooral luisteren naar jouw lichaam dus heb je de eerste dagen niet veel zin om wat te ondernemen, doe het dan ook niet. Wees bewust van wat je voelt, jouw lichaam geeft aan wat je nodig hebt.

Zomer vakantie strand zee

3. Spreek een beetje over de grens

Ga je naar het buitenland, dan is het wel zo makkelijk als je een klein beetje de taal van jouw vakantieland spreekt. Wel zo handig. Je hoeft echt geen complete volzinnen te kunnen produceren, maar in de ochtend jouw eigen brood bestellen bij de bakker op de camping of een drankje bestellen op het terras of kaartjes kopen bij dat museum waar je graag naar binnen wilt, is wel zo makkelijk.

4. Internet en WiFi is geen eerste levensbehoefte

Ja, u leest het goed: geen eerste levensbehoefte. Nee ook niet voor de pubers, daarvoor is het ook geen eerste levensbehoefte. Natuurlijk is het makkelijk om af en toe internet te hebben en natuurlijk kun je leuke foto’s maken met jouw smartphone, maar het ding is ook de dood voor een goed gesprek. Je bent op vakantie met elkaar, investeer dus in de relatie met elkaar en leg die smartphone aan de kant.

Internetten

5. Bepaal jouw rol

Het is prettig als van tevoren de rollen duidelijk zijn. Wat voor type ben jij? De één heeft de planning voor de vakantie al klaar en is weken van tevoren al bezig met het doorspitten van alle informatiebrochures over de vakantiebestemming en de ander laat zich graag leiden. Wees duidelijk over jouw rol. Dan weet je zeker dat er geen grote confrontaties zullen komen tijdens de vakantie.