Vakantie Malediven

Vakantie Nederlanders 2021 was luxer, duurder en langer

Nederlanders hebben de afgelopen vakantieperiode meer geld uitgegeven aan vakanties. Het Coronavirus speelde hier in een belangrijke rol. Nederlandse vakantiegangers gaven de afgelopen zomervakantie veel meer geld uit aan pakketreizen (vlucht + accommodatie en transfer). Dit blijkt uit een onderzoek dat is gedaan door Zoover, een website die reizen vergelijkt. Volgens Zoover gingen mensen de afgelopen zomervakantie voor meer luxe. Daarom werden er meer all inclusive vakanties geboekt.

Zomer vakantie strand zee

Normaal gesproken betalen Nederlandse vakantiegangers gemiddeld € 1.500,= voor een pakketreis. Dat gemiddelde bleek afgelopen zomervakantie € 2.000,= per pakketreis te zijn, aldus Zoover. In de echte piekperiode was dat gemiddelde zelfs bijna € 2.400,= per geboekte pakketreis. Dat betekent een stijging van 60% ten opzichte van andere jaren.

Nederlandse vakantiegangers kozen in 2021 voor meer luxe. Denk hierbij aan het boeken van luxe 4- en 5-sterrenhotels. Maar liefst 25% van de boekingen werd gedaan in een luxe 5-sterrenhotel. Volgens Zoover is dit aantal nog nooit zo hoog geweest.

Verder bleek uit het onderzoek van Zoover dat de prijzen van vakanties niet enorm stegen, terwijl dit wel de verwachting was. Sterker nog, vlak voor de zomervakantie van 2021 daalden de prijzen van pakketreizen zelfs behoorlijk. Daaruit kan mogelijk de conclusie worden getrokken dat mensen dus weloverwogen kozen voor een duurdere vakantie. Dan komt de vraag opdagen waarom mensen kozen voor een duurdere vakantie. Volgens Zoover kozen mensen bewust voor een all inclusive vakantie, aangezien men dan van alle gemakken is voorzien en het resort niet hoeft te verlaten. Mogelijk voelden mensen zich veiliger op een resort vanwege het Coronavirus. Volgens Zoover is een all inclusive vakantie een duurdere vakantie dan een vakantie waarbij geen eten en drinken is inbegrepen.

Vakantie all inclusive

TUI is van mening dat all inclusive vakanties doorgaans juist goedkoper zijn. Mensen die een all inclusive vakantie hebben geboekt geven weinig geld uit aan plaatselijke restaurants op hun bestemming, want eten, drinken en snacks is immers bij de prijs inbegrepen. Mensen kiezen bewust all inclusive, want ze kunnen dan van tevoren vrij nauwkeurig bepalen wat de vakantie gaat kosten. Kiesjevliegreis is het eens met de visie van TUI dat een all inclusive vakantie over het algemeen goedkoper is dan een vakantie waarbij geen eten en drinken is inbegrepen.

TUI zoekt de verklaring voor het feit dat mensen gemiddeld meer geld uitgaven aan hun vakantie ergens anders. TUI zag geen grote verschillen in het type accommodatie dat mensen boekten. De afgelopen zomer ontbraken echter een aantal populaire bestemmingen zoals Turkije, Egypte en Tunesië. Deze bestemmingen zijn over het algemeen vrij goedkoop dus hebben een lagere reissom. Daardoor steeg de gemiddelde reissom in 2021, aldus de verklaring van TUI. Bovendien gingen mensen langer op vakantie. Mensen gingen nu vaker 11 tot 15 dagen op vakantie in plaats van een week. Dat zorgde dus ook voor een gemiddeld hogere reissom.

Ook bij ABN AMRO wordt de reisbranche goed in de gaten gehouden. Bij deze bank viel ook op dat er meer geld werd uitgegeven, maar een stijging van 60% herkent ABN AMRO niet. De bank verwacht niet dat mensen nu standaard een vakantie boeken uit het duurdere segment. Uit onderzoek blijkt dat mensen niet al hun spaargeld opmaken.

Pernera Beach Hotel Protaras Cyprus