Zonvakantie zomer strand zee plezier

Het mag weer, nog wel beperkt, maar het mag weer. Op vakantie naar bepaalde landen

Het licht aan het einde van de tunnel waar al zo lang over gesproken wordt, komt dan eindelijk dichtbij. Voor mensen die op vakantie willen deze zomer naar het buitenland, gloort er licht aan de horizon. Op 15 mei is het negatieve reisadvies, wat gold voor de hele wereld, versoepeld. Per land wordt er nu gekeken of een land als veilig kan worden aangemerkt. Dit heeft het demissionaire kabinet afgelopen week bekend gemaakt.

Het is duidelijk dat veel mensen heel graag op vakantie willen en dan het liefst naar het buitenland. Velen willen de nu geboekte reis in Nederland annuleren om een reis naar het buitenland te kunnen maken. Reisorganisaties hebben gezien dat de afgelopen weken steeds meer online zoekopdrachten naar buitenlandse vakanties zijn geplaatst, aldus reisbrancheorganisatie ANVR. Zelfs bij de fysieke reisbureaus is het ineens een stuk drukker nu de cijfers dalen, zegt reisorganisatie TUI. Na de laatste persconferentie van minister-president Rutte en minister De Jonge is het alleen maar drukker geworden en sindsdien is het zoeken ook veranderd in echt boeken, aldus de ANVR.

Vakantie Malediven strand zee strandstoelen

Wat als ik nu een last minute wil boeken?

Op dit moment zijn er nog niet al te veel landen waar u naar toe kunt reizen. U kunt buiten Europa weer afreizen naar een deel van de Nederlandse Antillen (Saba, Sint Maarten, Sint-Eustatius en Curaçao), Rwanda, Thailand en in Europa kunt u naar de Noord- en Zuid-Egeïsche eilanden, de Ionische eilanden, de Balearen, de Canarische eilanden, Finland, Ierland, Malta en Portugal (inclusief de Azoren en Madeira). Er is natuurlijk altijd een mogelijkheid dat een land er zelf voor kiest om reisbeperkingen voor Nederlandse reizigers in te stellen.

Het RIVM is de instantie die advies geeft over de af te geven reisadviezen en hiervoor kijken ze naar factoren als besmettingsgraad, afgenomen testen, percentage positieve testen, het aantal reizigers dat in Nederland positief test wanneer men uit een bepaald land komt en de trend van de coronacijfers in dat bepaalde land. Daarnaast wordt er door het RIVM gekeken naar de aanwezigheid van diverse varianten van het coronavirus.

Vakantie all inclusive

Wat gebeurt er deze zomer?

Natuurlijk hoopt het kabinet dat er deze zomer steeds meer landen als veilig kunnen worden aangemerkt. Wat ook hoop gaat bieden, is het coronapaspoort voor de Europese Unie. Met dit paspoort kunt u vrij reizen wanneer u gevaccineerd bent, een negatieve testuitslag hebt of wanneer u immuniteit hebt opgebouwd, omdat u recent besmet bent geweest. Het is alleen wel de vraag of dit alles op tijd klaar is.

Paspoort trolley vakantie

Wat moet u doen om op vakantie te kunnen?

Vooraleerst check het reisadvies afgegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en niet onbelangrijk download de reisapp van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, aldus de ANVR. Blijf het reisadvies dagelijks checken! Daarnaast dient u op te zoeken welke voorwaarden uw vakantieland van voorkeur aan reizigers stelt. Wellicht is het wel zo dat Nederlandse toeristen in verband met hoge besmettingsaantallen helemaal niet welkom zijn. Als u op eigen gelegenheid met de auto naar uw vakantiebestemming afreist, controleert u dan ook de reisadviezen en voorwaarden die zijn afgegeven voor en door de landen waar u doorheen reist.

Volgens de ANVR is het verstandig om gewoon een pakketreis bij een reisorganisatie te boeken.  De reisorganisatie houdt dan namelijk in de gaten of u kunt reizen. Kan de reis onverhoopt niet doorgaan en zal er moeten worden geannuleerd vanwege een negatief reisadvies, dan krijgt u uw geld terug. Als u nu een reis boekt, terwijl het land nog oranje is, ook dan krijgt u uw geld terug als de reisorganisatie de reis annuleert.

Als u zelf een reis hebt geboekt, dan hebt u te maken met afzonderlijke voorwaarden en dan kan het zijn dat u uw geld kwijt bent. Dat is niet bij alle organisaties zo, bij sommige hotelboekingswebsites wordt gratis annuleren tot een bepaalde datum aangeboden. Luchtvaartmaatschappijen bieden wel financiële compensatie bij een annulering aan. De kans dat een vlucht wordt geannuleerd vanwege een negatief reisadvies is wel zeer klein.

Hotel palmbomen zwembad

Welke papieren hebt ik nodig?

Nadat u hebt geboekt, moet u goed uitzoeken welke papieren u nodig hebt. Voor het ene land hebt u een (digitale) gezondheidsverklaring nodig en voor het andere een negatieve PCR-testuitslag. Via de reisorganisatie kunt u vaak een testafspraak maken en bij aankomst mag een uitslag niet ouder zijn dan 48 of 72 uur. Kunt u niet via de reisorganisatie een afspraak maken, dan moet u zelf een commerciële teststraat zoeken die testen met een internationaal reiscertificaat verzorgt. Voor een reis kunt u niet testen bij de GGD. De test dient u zelf te betalen en deze kost nu rond de 130 euro. Minister De Jonge verwacht wel dat deze prijs gaat zakken, gaf hij aan bij de laatste persconferentie. De ANVR zal daarnaast gaan samenwerken met een commercieel testbureau, zodat testen goedkoper aangeboden kunnen worden door reisorganisaties.

Bij terugkeer in Nederland uit landen met een oranje reisadvies moeten reizigers een negatieve testuitslag kunnen tonen. Daarnaast wordt hen dringend geadviseerd om tien dagen in quarantaine te gaan. Deze quarantaine kan na vijf dagen beëindigd worden als er een negatieve testuitslag is.

Vakantie Griekenland terras uitzicht op zee