Vakantie zon ligstoelen parasols zee

Deze zomer kunt u naar het buitenland op vakantie, maar dan wel of gevaccineerd of negatief getest of voormalig besmet

Het EU COVID-reiscertificaat komt er, dit is besloten nadat het Europees Parlement en de Europese Commissie daarvoor hun goedkeuring hebben gegeven. Het is de bedoeling dat u vanaf 1 juli 2021 naast een geldig identiteitsbewijs een EU COVID-reiscertificaat moet overleggen. Het is geen aparte pas of een stempel in uw paspoort, maar het is een QR-code op uw telefoon of op papier.

Als u een EU COVID-reiscertificaat wilt hebben, dan moet u of gevaccineerd zijn tegen corona (twee vaccinaties is niet voor alle landen nodig) of u moet negatief zijn getest op Corona binnen 72 uur voor vertrek of u moet een besmetting met Corona hebben doorgemaakt.

Zakynthos Griekenland zomer strand mensen

Gevaccineerd en op reis

Bent u gevaccineerd en wilt u op reis, dan hebt u in de meeste landen aan één vaccinatieprik voldoende. U moet een vaccin hebben ontvangen dat goedgekeurd is door het Europees Geneesmiddelenbureau, dus AstraZeneca of Pfizer of Moderna of Janssen.

Soms stelt een land nog andere voorwaarden. Er kan bijvoorbeeld gevraagd worden om twee vaccinatieprikken. Er zullen ook landen zijn die gevaccineerden met andere vaccins dan de door de EMA goedgekeurde vaccins wel toelaten.

Het is dus van belang voor u om voor vertrek de voorwaarden na te kijken.

Spuit vaccinatie

Een negatieve testuitslag en op reis

Bent u nog niet gevaccineerd, maar u wilt wel op reis, dan kan dat natuurlijk met een negatieve testuitslag. Wanneer u boekt via een reisorganisatie, dan zal deze u in de meeste gevallen helpen om een PCR-test te regelen. Het kan ook voorkomen, dat u dit zelf moet regelen. Belangrijk voor het verkrijgen van een EU COVID-reiscertificaat is dat de uitslag van de PCR-test maximaal 72 uur oud mag zijn bij vertrek, maar dit kan ook nog weer verschillen per land, check dit dus van tevoren zeer goed.

Bij een negatieve uitslag krijgt u een gezondheidsverklaring. Deze verklaring is van belang, want de uitslag van een sneltest is geen geldige uitslag. U moet echt een PCR-test laten doen.

Deze test moet u zelf betalen. Helaas kosten deze momenteel tientallen euro’s, maar het kabinet spreekt erover om de testen goedkoper of zelfs gratis te maken.

Minister De Jonge geeft aan dat dit afhangt van het tempo van het vaccineren. “Wanneer er geen noodzaak meer is om te testen, dan is er geen reden om het gratis te maken. Aan het begin van de zomer zal pas duidelijk zijn of we ze gratis moeten aanbieden”, aldus De Jonge

Een land mag zelf beslissen vanaf welke leeftijd zij vinden dat een negatieve Coronatest nodig is. Het is dus belangrijk om dit goed na te gaan als u jonge kinderen hebt.

Is uw test vlak voor het afreizen positief, dan mag u dus niet op vakantie. Of u uw geld terugkrijgt, dat verschilt per verzekeraar.

Zonvakantie paradijs strand bergen

Besmet geweest met corona en op vakantie

Als u besmet bent geweest en op deze wijze een EU COVID-reiscertificaat wilt verkrijgen, dan dient u een positieve (PCR-)testuitslag van de afgelopen zes maanden te overleggen. Of dit ook geldt voor een positieve testuitslag van de GGD is nog niet bekend.

Daarnaast is het nog niet duidelijk hoe u aan een certificaat kan komen als u voldoet aan bovenstaande. Dat zal de komende weken worden vastgesteld door de Europese Commissie en daarna gecommuniceerd worden binnen de aangesloten landen. “Er moeten namelijk afspraken worden gemaakt  met 27 Europese collega’s en er moet natuurlijk wel eenheid zijn binnen Europa. Het lijkt mij zeer logisch dat wij elkaars testen erkennen”, aldus minister De Jonge.

Het certificaat zal beschikbaar worden gesteld  in de vorm van een QR-code. Door het scannen van deze code dan wel van papier dan wel van de telefoon, kan iedere grensbeambte uitlezen of  ‘Corona veilig’ toelaatbaar bent. Bij een vliegreis wordt die controle bij de douane in Nederland gedaan.

Antalya Turkije vakantie hotel zwembad

Zijn er verder nog zaken van belang?

Natuurlijk blijven alle EU-landen zelf de mogelijkheid behouden om aan reizigers te vragen om bij aankomst in hun land in quarantaine te gaan. Daar zijn alleen wel voorwaarden aan verbonden. Zo zal een land bij de Europese Commissie aan moeten kunnen tonen dat deze maatregel echt noodzakelijk is om verspreiding van Corona in het land tegen te gaan. Hoelang een eventuele quarantaine duurt, zal per land kunnen verschillen.

Reizigers die met eigen vervoer op vakantie gaan, krijgen waarschijnlijk niet met extra grenscontroles te maken. U kunt in het buitenland natuurlijk wel gecontroleerd worden op een EU COVID-reiscertificaat, maar hoe dat is nog niet duidelijk.

Vakantie Malediven strand zee strandstoelen

Reisadviezen

Het negatieve reisadvies voor de hele wereld is in de afgelopen week wat versoepeld. De Nederlandse overheid geeft per land aan of het als veilig kan worden aangemerkt. Het RIVM is het instituut dat beoordeelt welk reisadvies een land krijgt. Hierbij kijken ze naar de besmettingsgraad in het land, de afgenomen testen, het percentage positieve testen, het aantal reizigers dat in Nederland positief test en recent in dit land is geweest en de trend van de coronacijfers in dit land. Verder kijkt het RIVM naar de aanwezigheid van de diverse Corona varianten in het desbetreffende land.

Landen met een oranje kleur hebben nog steeds een negatief reisadvies. Dit betekent, dat u bij terugkomst in Nederland een negatieve testuitslag moet kunnen tonen en daarnaast wordt u dringend aangeraden om tien dagen in quarantaine te gaan. Na vijf dagen is het mogelijk de quarantaine te beëindigen als u een test laat doen en de uitslag hiervan negatief is.

Zonvakantie zee paradijs palmbomen

Reizen buiten Europa

Eigenlijk voor bijna alle landen buiten Europa geldt nog steeds een oranje reisadvies. De Nederlandse Antillen en Thailand zijn bij Nederlandse toeristen erg geliefde bestemmingen en deze zijn weer vrijgegeven. De meeste bestemmingen staan dus op oranje en dan mag u er alleen naartoe reizen als het echt noodzakelijk is. Verder hebben diverse landen zelf inreisbeperkingen ingesteld, soms zelfs inreisverboden, voor reizigers vanuit Nederland en dan is dat land dus niet in te reizen.

Thailand, heeft bijvoorbeeld wel een geel reisadvies, maar zij hebben daarnaast wel diverse strenge regels ingesteld. Nederlandse reizigers moeten bij aankomst in Thailand verplicht veertien dagen in quarantaine en niet in hun eigen geboekte hotel maar in speciale hotels. De kosten voor dit hotel zijn dan ook nog eens voor rekening van de reiziger.

Het is dus goed te checken of niet alleen het reisadvies geel is, maar ook om na te gaan wat de regels voor toeristen zijn in het land.

Verre vakanties