Vakantie Curaçao resort zwembad

Wat moet je geregeld hebben als je reist naar populaire vakantielanden?

Het is vanaf nu mogelijk om naar vrijwel alle populaire vakantielanden binnen de EU op vakantie te gaan. Het coronavirus wordt in steeds meer landen teruggedrongen volgens het kabinet.

Nederland wordt sinds donderdag door de Europese autoriteiten als deels oranje en deels als groene zone bestempeld. Voorheen werd Nederland nog als rood aangemerkt. De reden voor deze versoepeling is de daling van de hoeveelheid positieve tests per 100.000 inwoners en daarnaast het lage percentage positieve tests ten opzichte van de totale hoeveelheid afgenomen tests in Nederland. Dus meer landen willen weer Nederlanders verwelkomen.

Wilt u naar het buitenland gaan afreizen dan roept het ministerie van Buitenlandse Zaken u wel op om de reisadviezen in de gaten te blijven houden. Veel landen vragen naast het coronapaspoort aan u om het Digital Passenger Locator Form (DPLF) in te vullen. Dit is een formulier waarop u aangeeft waar u precies heengaat en waarom.

Hieronder vindt u nog een aantal regels bij de onder de Nederlandse reizigers zeer populaire landen benoemd.

Zomervakantie strand zee stoel parasol

Frankrijk

Wilt u Frankrijk inreizen, dan hebt u één van de volgende drie dingen nodig om het land binnen te komen:

 • Een bewijs dat aantoont dat u twee weken voor aankomst in Frankrijk volledig bent gevaccineerd. Vanaf 1 juli kunt u dit aantonen met het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC), tot die tijd kunt u ook het gele vaccinatieboekje gebruiken.
 • Een negatieve PCR- of antigeentest uitslag. Deze moet in de laatste drie dagen voor aankomst zijn afgenomen.
 • Een positieve testuitslag van een PCR- of antigeentest. Deze moet in het afgelopen half jaar zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet meer dan vijftien dagen voor uw vertrek zijn afgegeven.

Bovenstaande bewijzen worden in Frankrijk uw gezondheidspas genoemd. Alle mensen van boven de elf jaar hebben dit nodig. Aangezien kinderen momenteel niet gevaccineerd worden, hebben zij dus een testuitslag nodig voor Frankrijk. Deze gezondheidspas hebt u nodig om bijvoorbeeld naar restaurants, bioscopen etc. heen te kunnen. Wilt u in Frankrijk naar een evenement met meer dan duizend aanwezigen, dan zult u in Frankrijk opnieuw een test moeten doen.

Vakantie Frankrijk

Italië

Reist u af naar Italië, dan zijn de volgende regels van kracht:

 • Een bewijs dat aantoont dat u volledig bent gevaccineerd.
 • Een negatieve PCR- of antigeentest uitslag. Deze moet in de laatste drie dagen voor aankomst zijn afgenomen.
 • Een positieve testuitslag van een PCR- of antigeentest. Deze moet in het afgelopen half jaar zijn afgenomen.

Bovenstaande geldt al voor mensen vanaf zes jaar oud. Er zijn enkele uitzonderingen: bent u hier voor een korte zakenreis of enkel op doorreis dan geldt dit niet voor u. U moet wel binnen 36 uur het land weer verlaten. In openbare binnenruimtes en in het vliegtuig is het dragen van een mondkapje nog steeds verplicht.

Sardinië Italië grotten boot

Portugal

Door het kabinet en het RIVM wordt u nog steeds dringend afgeraden om af te reizen naar Lissabon. Hier is namelijk de deltavariant, ook wel de Indiase variant genoemd, actief. Gaat u toch naar Lissabon dan geldt een testverplichting bij terugkomst in Nederland plus een dringend advies om in quarantaine te gaan.

In Portugal is daarnaast de volgende regel van kracht:

 • Reizigers van twaalf jaar of ouder moeten een negatieve PCR- of antigeentest uitslag kunnen overhandigen, als hun land van herkomst het coronavirus niet onder controle heeft. Deze testuitslag mag niet ouder dan drie dagen zijn.

Albufeira Portugal hotel zwembad

Griekenland

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizigers dringend af om af te reizen naar Athene omdat de verspreiding van Corona daar nog steeds erg hevig is.

De volgende regels zijn door de Grieken ingesteld:

 • Iedere reiziger moet ten minste één dag voor aankomst een online formulier invullen waarop hun gegevens en hun gezondheidssituatie beschreven staan.
 • Op vliegvelden zal steekproefsgewijs door douanebeambten de temperatuur worden opgemeten van reizigers.
 • Voor reizigers die al minstens twee weken voor aankomst volledig gevaccineerd zijn, gelden geen verdere verplichtingen. Niet-gevaccineerde reizigers vanaf twaalf jaar en ouder moeten bij aankomst een negatieve PCR-testuitslag van maximaal drie dagen oud of een negatieve sneltest uitslag van maximaal twee dagen oud kunnen overleggen.

Is het uw bedoeling om vanaf het Griekse vasteland naar één van de eilanden te reizen, dan gelden er aanvullende maatregelen, zoals bijvoorbeeld een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een corona herstelbewijs. Informeer uzelf van tevoren.

Griekse eilanden Santorini zonvakantie

Spanje

De Canarische Eilanden (onder andere Gran Canaria, Tenerife en Lanzarote) en de Balearen hebben kleurcode geel. U moet een negatieve test hebben bij terugkeer, maar u hoeft niet in quarantaine. De rest van Spanje heeft nog steeds kleurcode oranje. U wordt dus afgeraden om naar Spanje af te reizen. Als u toch afreist naar Spanje, zult u bij terugkomst in quarantaine moeten.

De volgende regels zijn door de Spanjaarden ingesteld:

 • Iedere reiziger moet een negatieve PCR-test of een negatieve antigeensneltest kunnen tonen en deze moet binnen 48 uur voor aankomst zijn afgenomen.
 • Reizigers die een officieel vaccinatiebewijs of een medische verklaring na herstel van COVID-19 kunnen tonen zijn eveneens welkom.

Ibiza Spanje