Vakantie Protaras Cyprus

Voor iedereen een gratis coronatest om te kunnen reizen

Mocht u deze zomer op reis willen, dan moet u een vaccinatiebewijs of een negatieve coronatest kunnen tonen bij de paspoortcontrole. Helaas kunt u niet zomaar een test laten doen en zijn de prijzen van de commerciële coronatests die geaccepteerd worden niet mis. Volgens Europarlementariër Sophie in ’t Veld van D66 zorgt dit voor kansenongelijkheid.

Zij vindt dat de Europese Commissie in actie moet komen om dit te veranderen. “De prijzen van een PCR-test variëren zowel binnen de lidstaten van een paar tientjes tot 139 euro, maar ook tussen de landen zijn de verschillen enorm. Dat is natuurlijk ontzettend oneerlijk”, geeft zij aan. “Het fundamentele recht om vrij door Europa te reizen is er voor alle Europese burgers en niet alleen voor de gefortuneerden. Dat reizen op dit moment heel erg belemmerd is, dat is al een drama op zich, dan is het niet nodig om ook nog extra obstakels op te werpen door de prijzen van de coronatesten zo hoog te laten zijn.”

Zomer vakantie strand zee

Gratis tests voor alle Europeanen

“Het vreemde is; vaccineren is gratis, maar het testen op Corona is vaak erg kostbaar”, aldus Sophie in ’t Veld. “Ik vind dat we moeten zorgen voor een aantal gratis tests voor alle EU-burgers en daarnaast als er mensen zijn die zich vaker willen laten testen, dan moet er een maximumprijs voor een test zijn. Er zijn eerder Europese prijsafspraken gemaakt door de 27 EU-landen rond bijvoorbeeld de kosten van creditcards, dus dit moet ook kunnen voor de prijzen van de Coronatest.”

Onlangs heeft de Europese Commissie een plan gepresenteerd, het zogeheten groene certificaat. Dit is een digitaal reisbewijs. EU-burgers kunnen een groen certificaat aanvragen en verkrijgen als ze of zijn gevaccineerd tegen Corona of een negatieve test kunnen overhandigen of kunnen aantonen dat ze Corona hebben gehad en dat ze hierdoor immuun zijn voor Corona.

Volgens In ’t Veld leidt dat certificaat sowieso al tot enige ongelijkheid, want er zijn namelijk mensen die zich niet willen of kunnen laten vaccineren. Daarnaast kan het zo zijn dat mensen op het moment van afreizen nog niet aan de beurt zijn geweest voor een vaccinatie.

“Je moet de ongelijkheid dan ook niet nog groter maken door het testen, wat het alternatief is voor vaccineren, zo duur te laten zijn. Dat testen, dat moet je zo goedkoop mogelijk maken”, aldus de Europarlementariër.

Het digitaal reisbewijs zal waarschijnlijk voor de zomer van 2021 geregeld zijn, dus haar voorstel zal ook voor die tijd in behandeling moeten worden genomen en akkoord worden bevonden, meent Sophie in ’t Veld.

Zonvakantie Mauritius zee palmbomen

Brancheorganisatie ANVR enthousiast

Brancheorganisatie ANVR is zeer enthousiast over de ideeën van de Europarlementariër van D66. “Wanneer je met het gezin op vakantie wilt, twee volwassenen en twee kinderen, dan kan dat een kostbare geschiedenis worden”, aldus voorzitter Frank Oostdam.

“Het is een grondrecht van alle mensen om zich vrij te kunnen bewegen, daar hebben we vanwege Corona helaas tijdelijk afstand van moeten doen, maar dit grondrecht willen we natuurlijk zo snel mogelijk terug. Als dat verkregen kan worden door dit soort maatregelen, dan zijn wij hier zeer zeker voor.”

Reisorganisatie Corendon is ook een groot voorstander van de plannen. Velen die bij ons een reis boeken, dat zijn vaak mensen die waarschijnlijk zo ongeveer als één van de laatsten aan de beurt zullen zijn voor een Corona vaccinatie en zij zullen dus met onvermijdbare extra kosten worden geconfronteerd, mochten ze een vakantie naar het buitenland willen ondernemen.”

“Wij zijn dus zeer blij met dit voorstel. Dit is een systeem waarbij iedereen weer kan reizen ook mensen die niet gevaccineerd zijn. Mensen kunnen zich dan ook voor reizen goedkoop of gratis laten testen en dat juichen wij zeer toe. Dat zal dan bijvoorbeeld kunnen door wellicht te testen via de reguliere GGD-locaties en dat er dan een klein bedrag gevraagd wordt voor een verklaring die nu niet wordt verstrekt, maar die straks wel nodig is om te mogen reizen.”

Vakantie op Gran Canaria Puerto de Mogan