Zonvakantie water zee zomer

De volgende stap is de terugkeer naar een geel reisadvies

De reisbranche rekent erop dat er midden mei bekend gemaakt gaat worden dat er niet langer voor alle landen een negatief reisadvies zal gelden. Dit is in ieder geval de stellige overtuiging van de ANVR. Zij gaan er vanuit dat landen weer afzonderlijk zullen worden beoordeeld en zij verwachten dat de tot nu toe enkele gele vlekjes – voor landen waar je veilig naartoe kunt – weer een grote gele vlek over de hele wereld gaat worden.

Op de komende persconferentie zullen we horen van minister-president Rutte en minister De Jonge wat er na 15 mei 2021 gaat gebeuren in onder andere de reisbranche. Tot die tijd geldt nog steeds dat reizen naar het buitenland ten strengste wordt afgeraden, alleen uiterst noodzakelijke reizen mogen worden ondernomen”, geeft directeur Frank Oostdam van de ANVR aan. De reisbranche voert voortdurend gesprekken met de overheid en hieruit is volgens hem op te maken dat de reisadviezen per land die voorheen altijd werden gegeven weer terug zullen keren.

Het feit dat de terrassen weer zullen openen en dat men vanaf 28 april ook zonder afspraak een winkel kan bezoeken, is voor de reisbranche niet per se goed nieuws. Het is namelijk nog maar de vraag of de andere landen ons als Nederlanders wel als toeristen in het land willen hebben als wij van onze overheid naar hen toe mogen reizen. “Wij hadden liever gezien dat alles nog wat langer op slot had gezeten in ieder geval totdat de besmettingscijfers lager zijn. Alle sectoren kunnen dan namelijk profiteren en niet alleen een paar sectoren.”

Zomervakantie strand zee stoel parasol

De ANVR hoopt dat de Nederlandse reisadviezen voor de andere landen niet ineens allemaal geel, maar één voor één geel zullen worden. “We willen dat het advies is gebaseerd op de werkelijke situatie in het desbetreffende land. IJsland en Portugal zullen goede opties kunnen zijn voor een geel reisadvies”, aldus Oostdam. “Er zullen eerst echt niet veel gele adviezen afgegeven worden, maar het zullen er wel steeds meer worden.” Door het toenemende aantal vaccinaties in Nederland zullen natuurlijk ook de grenzen van andere landen voor ons opengaan, is de verwachting van Oostdam.

Tot op heden wordt er nog niet heel veel geboekt. “Mensen zijn toch wat huiverig. We zien wel dat de boekingen voor na de zomer gelukkig wat aantrekken. Voor de zomer van 2021 verwachten we ook nog wel een inhaalslag te maken.” De ANVR denkt dat er in Nederland massaal geboekt zal worden door toeristen uit de door ons omringende landen als Nederland eenmaal een geel reisadvies heeft. Dit heeft men namelijk al gezien toen het reisadvies naar Engeland op geel ging.

Er zal dan echt een run komen op alle accommodaties, want mensen kunnen niet wachten. Ze  hebben veel gespaard het afgelopen jaar. Ze hebben dus wel wat te besteden. “Gezien de onzekerheden die deze pandemie met zich meebrengt, willen consumenten ook de zekerheid van annuleren hebben. “Daar spelen de diverse touroperators handig op in en velen bieden een grote mate van flexibiliteit aan”, zegt de ANVR-directeur.

“Veel mensen vinden ook zekerheid in het boeken van een vakantie binnen Nederland  en ook daar spelen de touroperators op in. Vooral voor de komende meivakantie en ook deels voor de komende zomervakantie is Nederland de meest geliefde en meest geboekte vakantiebestemming. “Wanneer het echt weer mogelijk is, dan zullen de mensen zeker weer de grens overgaan en dat beperkt zich zeker niet alleen tot binnen Europa.”

Zonvakantie Malediven