Logo D-reizen

Reisorganisatie D-reizen failliet

Een van Nederlands grootste reisorganisaties, D-reizen,  is failliet verklaard. Vanwege de aanhoudende Corona pandemie kwam er bijkans geen geld meer binnen. Het voucherfonds van de overheid is daarnaast te laat goedgekeurd om D-Reizen te kunnen redden.

Er werken ruim 1150 mensen bij D-Reizen verdeeld over 285 reisbureaus en het hoofdkantoor. Een curator is bezig de mogelijkheden voor een doorstart te onderzoeken.

Jan Henne De Dijn, van D-Reizen geeft aan dat het een gitzwarte dag is. Hij heeft het bedrijf eind 2020 overgenomen van een Duits reisconcern. In  de afgelopen periode heeft hij veel gesprekken gevoerd met diverse partijen om een faillissement af te wenden. Door dit faillissement valt er een belangrijke speler in de Nederlandse reisbranche weg.

D-Reizen is in 1966 voortgekomen uit een initiatief van supermarktketen Dirk van den Broek die klanten heeft laten sparen voor een reis naar Italië. Zeven jaar geleden heeft de supermarktketen zijn aandeel in het bedrijf verkocht. De Van den Broek familie geeft aan dat zij het faillissement zeer betreuren en dat hun gedachten uitgaan naar de vele betrokken medewerkers. Frank Oostdam, directeur van reiskoepelorganisatie ANVR zegt dat hij het vooral zeer triest vindt voor alle hardwerkende medewerkers van D-Reizen. Iedereen dacht dat D-Reizen te groot was om om te vallen, maar dat blijkt dus van niet.

Gevolgen voor andere touroperators

Dit faillissement kan volgens Oostdam ook gevolgen hebben voor vele andere touroperators. D-reizen heeft namelijk altijd een groot aandeel in de reissector ingenomen. Wellicht kan dit een domino-effect teweeg brengen. Diverse touroperators die ook aan D-reizen leveren, kunnen hierdoor ook zwaar in de problemen geraken.

Uitstaande vouchers

Reizigers die nog vouchers voor pakketreizen hebben uitstaan bij D-reizen, zullen deze vergoed gaan krijgen via de SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden). Directeur Erik Jan Reuver geeft aan, dat wanneer zij de klantgegevens van D-reizen hebben verkregen, zij de reizigers een uitnodiging zullen sturen om een claim in te dienen. Het heeft op dit moment nog geen zin om de SGR zelf te benaderen.

Wellicht gaan enkele reizen nog door. Volgens de heer Reuver kan de touroperator daar voor kiezen. Reizigers die alleen een vliegticket bij D-reizen hebben geboekt, komen helaas niet in aanmerking voor een terugbetaling uit het garantiefonds. Deze groep zal zich moeten melden bij de desbetreffende vliegtuigmaatschappij.

Nekslag

In 2020 heeft D-Reizen meer dan 20 miljoen euro aan steun volgens NOW-regeling van de overheid verkregen. Hierdoor kon het salaris van het personeel door worden betaald.

D-Reizen heeft geprobeerd om de afgelopen weken duidelijkheid te krijgen over een nieuw fonds van de overheid. Met het geld uit dat fonds wilde de reisorganisatie de vouchers die reizigers eerder hebben ontvangen gaan compenseren.

De Europese Commissie heeft dit fonds inmiddels goedgekeurd, alleen de eerste betaling liet nog op zich wachten en dat is voor D-Reizen de nekslag geweest.