Zonvakantie oceaan duinen

Plan Europese Commissie vakanties naar het buitenland

De EC presenteert heeft afgelopen woensdag een plan gepresenteerd om vakantiereizen naar het buitenland in de zomer weer mogelijk te maken.

Verlangt iedereen er niet naar? Eindelijk weer op vakantie. Een vlucht pakken naar het buitenland. Een vliegreis naar een zonbestemming binnen Europa. De Europese Commissie kwam deze week met een plan voor een reispas met een zogenaamde ‘coronastatus’

Een plan van de Europese Commissie waarmee het reizen binnen de Europese Unie mogelijk gemaakt moet kunnen worden omvat een reispas.

Op deze reispas staat wat de ‘coronastatus’ van de houder van de reispas is. Deze status geeft aan of iemand gevaccineerd is of dat deze negatief getest is.

Mocht iemand recent getest zijn of heeft deze  een coronavaccin ontvangen of antistoffen hebben omdat hij of zij het virus heeft  gehad, dan is het de bedoeling dat de reiziger met deze pas toegang moet kunnen krijgen tot alle landen binnen de EU. Deze pas moet dus reizen binnen de Europese Unie weer mogelijk maken voor werk, maar ook zeker voor vliegreizen voor het plezier.

Alle lidstaten en het Europees Parlement moeten natuurlijk wel hun goedkeuring geven aan het plan en dan wordt het deze zomer weer mogelijk om vakantiereizen te maken. De landen in het zuiden van de EU hebben al langer aangedrongen op deze reispas met een coronastatus. Zij willen graag komende zomer toeristen verwelkomen. Diverse andere lidstaten hebben nog wel veel vragen over deze reispas, deze gaan over wat voor privileges heb je met deze pas, wat kun je ermee, tot is de privacy van de houder wel gewaarborgd. Nederland zit ook met deze vragen, al geeft het kabinet aan dat ze in principe geen bezwaar hebben tegen het idee. België heeft aangegeven dat mensen die (nog) niet zijn ingeënt straks niet achtergesteld mogen worden, want dat is iets wat in de hand gewerkt wordt met zo’n pas.

Zomer vakantie strand zee