Zomervakantie strand zee stoel parasol

Coronatoeslag op boeking voor vakanties

Vanaf 1 januari 2021 gaat het Garantiefonds een coronatoeslag van vijf euro per persoon heffen voor alle reizen die onder de SGR-dekking vallen. Dit heeft het Garantiefonds besloten. Komend jaar verwacht de SGR namelijk een golf aan faillissementen in de reisbranche en daardoor zal het fonds veel schade oplopen.

De dekking van vooruitbetaalde reissommen voor de consument is momenteel gratis als deze één van de (ANVR) reisorganisaties heeft gekozen die aangesloten is bij het Garantiefonds SGR. Deze reisorganisaties hebben daarvoor een bankgarantie af moeten geven. Helaas zijn deze in een jaar waarin 80 tot 90% van de inkomsten door de reisbeperkingen verloren is gegaan ten gevolge van de wereldwijde Coronacrisis, weinig meer waard.

In het garantiepotje van de SGR zit nu ongeveer 80 miljoen euro. Hiermee beschermen ze reizigers te tegen een faillissement van de aangesloten touroperators. Hierop komt nog 150 miljoen extra garantie van de overheid voor noodgevallen. Dit lijkt veel, maar dit is lang niet voldoende om alle klappen op te vangen die we voor 2021 verwachten. Erik-Jan Reuver, topman bij SGR, heeft dit aangegeven. “Wij zullen ook aanvullende garanties moeten geven aan de Nederlandse Staat vanwege die 150 miljoen die zij indien nodig willen verstrekken. Daarnaast zal er in januari hoogstwaarschijnlijk een voucherbank komen om de steeds meer oplopende schuld van touroperators aan de consumenten af te lossen. Voor die leningen zal de SGR ook garant moeten staan”, aldus de topman. “Voor geannuleerde pakketdiensten gaat het momenteel om een waarde van bijna een miljard euro.”

Reiskoepel ANVR en de SGR voeren veel overleg met het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Financiën om de zogenoemde voucherbank zo snel mogelijk operationeel te maken, nadat de Tweede Kamer daarvoor opdracht heeft gegeven na een aangenomen motie, maar zo gemakkelijk gaat dat nog niet.

De ANVR heeft aan haar leden laten weten dat de reeds uitstaande voucherschuld niet in zijn geheel zal kunnen worden afgedekt. „We denken dat er een maximum gesteld zal gaan worden aan wat de aangesloten reisorganisaties van de SGR kunnen lenen. Het zal daarnaast helaas zeer waarschijnlijk gaan om een bepaald percentage van de voucherwaarde. Verder moeten reisorganisaties kredietwaardig en levensvatbaar zijn om mee te kunnen doen”, aldus de ANVR.

ANVR-voorzitter Frank Oostdam geeft aan dat er nog over heel wat belangrijke zaken afspraken moeten worden gemaakt. De voucherbank zal gecoördineerd gaan worden via een aparte organisatie onder toezicht van de SGR. Om de kosten allemaal te kunnen dekken, zal men dus een coronatoeslag van vijf euro per persoon moeten gaan betalen bij het boeken van een vakantie. Dit geld komt ten goede aan de voucherbank.