Spuit vaccinatie

Vaccinatieplicht om op vakantie te kunnen gaan naar bepaalde landen

Er zijn steeds meer landen op de wereld die in de loop van 2021 zullen overgaan op een vaccinatieplicht als u het land binnen wil komen. Het gaat dan met name om landen in de werelddelen Azië en Australië en landen in het Caribisch gebied. Wanneer het moment er is, dat er voldoende Coronavaccins op de wereld zijn, dan zullen landen nog vaker om een negatieve coronatest vragen. Dit is de enige manier om het virus beheersbaar te krijgen en uit te roeien en toch de grenzen tussen de landen veilig te kunnen opstellen om zo de toeristische sector en de economie weer op peil te krijgen”, aldus een woordvoerder van de Australische vliegmaatschappij Qantas.

Bali en Thailand gaan proberen om reizigers vanaf 31 maart 2021 onder bepaalde voorwaarden het land weer binnen te laten. In Europa proberen verschillende landen afspraken te maken, maar dat gaat nog een hele klus worden, aldus Frank Oostdam van reiskoepel ANVR.

“Wij hebben vernomen dat een eventuele vaccinatieplicht een mogelijkheid is voor diverse regeringen om zo het zomerseizoen 2021 goed in te kunnen gaan. Reizigers zullen moeten kunnen aantonen dat ze immuun zijn voor Corona of ze zullen een negatieve test moeten kunnen overleggen. De reissector wil graag dat er massale Coronasneltesten voor en na de vliegreis afgenomen worden. Dan is het mogelijk om infectierisico’s goed uit te kunnen sluiten”, zegt de heer Oostdam.

De reisindustrie hoopt van ganser harte op een herstel van het toerisme in het zomerseizoen van 2021. Vliegtuigmaatschappijen Delta en KLM zijn bezig met een ’coronavrije corridor’ tussen Schiphol Amsterdam en Atlanta in de VS door middel van Coronatesten aan beide zijden. “Quarantaine voor reizigers bij aankomst is dan niet meer nodig. We hebben dan wel meer testcapaciteit nodig en in een later stadium zal dit opgevolgd moeten worden door Coronavaccinaties”, aldus een woordvoerder van de KLM.

Schiphol Amsterdam Airport vliegtuig KLM

In opdracht van Vliegtickets.nl is er een enquête gehouden onder 1.250 Nederlandse luchtreizigers. Hieruit is gebleken dat twee derde van de ondervraagden bereidwillig is om zich te laten vaccineren, als ze dan maar weer kunnen gaan vliegen, 13% wil dit absoluut niet en 18% zegt nog te twijfelen. De helft van de ondervraagden geeft aan komend jaar later te gaan boeken en zij willen wel soepelere voorwaarden om hun reis te kunnen annuleren indien nodig.

De mondiale luchtvaartkoepel IATA heeft ook een onderzoek gedaan en hieruit is gebleken dat het aantal boekingen in het Verenigd Koninkrijk is gestegen nadat ze daar een beter testregime hebben geïmplementeerd. Reizigers worden vanaf heden bij aankomst getest op Corona en na vijf dagen hebben ze de uitslag. Dit betekent dat de quarantaine beperkt kan worden tot vijf dagen bij een negatieve uitslag.

“Dat het vaccineren nu echt van start zal gaan, zal positief zijn voor de reisbranche en het zal de reizigers weer vertrouwen geven om een vliegreis te gaan boeken. Wij willen graag betrouwbare testen en dat het vaccin er nu eindelijk komt, dat is een goede bijkomstigheid”, aldus de directeur van EasyJet Nederland.

Corendon topman Steven van der Heijden wil dat de gele en oranje reisadviezen in relatie tot corona afgeschaft worden. In plaats daarvan zullen er Coronasneltesten en Coronavaccins moeten komen of wellicht een combinatie van die twee. Deze ontwikkeling lijkt ons logisch en ook niet-luchtreizigers zullen hiervan gaan profiteren. In vele Middellandse Zeelanden is het overleg over de testen en de vaccins of een combinatie hiervan bezig, geeft hij aan.

Corendon vliegtuig Maastricht Aachen Airport

Vaccinatiebewijs

Volgens Frank Oostdam van de reiskoepel ANVR wordt er momenteel gewerkt aan een app zodat reizigers hun test- of vaccinatiebewijs altijd bij zich hebben op hun smartphone.

Het is nog niet bekend hoeveel landen een Coronavaccinatie verplicht gaan stellen. Het zal ook nog wel een hele tijd gaan duren voordat velen gevaccineerd zijn, vandaar dat testen momenteel ontzettend belangrijk is en wij roepen alle landen op om dit zoveel mogelijk te doen, aldus een woordvoerder van de IATA.

In Nederland zullen vaccinaties voor reizigers niet verplicht worden gesteld geeft het ministerie van VWS aan.