Luchthaven vliegtuigen

Wat u wel en niet mag meenemen in het vliegtuig

Wanneer u uw koffers aan het inpakken bent voor vakantie vanaf één van de luchthavens in Nederland, dan moet u zeker rekening houden met wat u wel en niet mee mag nemen in het vliegtuig. U wilt namelijk niet staande gehouden worden bij de controle aan de bagageband lijkt ons. Er zijn regels opgesteld die gelden voor alle vliegvelden binnen de Europese Unie, dus als u zich aan deze regels houdt, dan zit u altijd goed. Verder is het wel belangrijk om de regels te checken van de luchtvaartmaatschappij, waarmee u vliegt. Deze kunnen nog weleens verschillen per maatschappij.

De handbagage wordt op de luchthaven gecontroleerd door middel van CT-scanners. De beveiligingsbeambte kan via de scan zien of er verboden spullen in de handbagage aanwezig zijn. Het is dus niet meer nodig om vloeistoffen en electronica uit uw handbagage te halen.

U als passagier wordt gecontroleerd door middel van een security scanner. Voorafgaand aan de scan zult u gevraagd worden om jassen of vesten uit te doen. U dient uw spullen uit uw broekzakken te halen, u moet uw eventuele broeksriem afdoen evenals uw horloge. Deze plaatst u in de bak, daarna gaat u in de security scanner staan. U gaat zo staan zoals het apparaat aangeeft. Binnen een paar seconden scant het apparaat naar voorwerpen die u wellicht bij u hebt. Als er iets wordt aangetroffen, dan ontvangt de security medewerker een melding. U kunt dan gefouilleerd worden.

Wachtruimte op de luchthaven

Gevaarlijke voorwerpen

Het is natuurlijk heel erg logisch, maar het moet gezegd worden, meenemen van (vuur)wapens is natuurlijk ten strengste verboden. Dit geldt eveneens voor attributen die voor wapens kunnen doorgaan, al zijn de regels hieromtrent wel minder streng. Scharen en kurkentrekkers bijvoorbeeld worden gezien als een potentieel wapen, aangezien je er iemand lelijk mee kunt verwonden of zelfs kunt doden, maar deze mogen wel vervoerd worden in de bagage. Daarentegen zijn explosieve en ontvlambare attributen zoals vuurwerk of verfspuitbussen te allen tijde verboden.

Alcohol- en tabaksproducten

Voor het meenemen van alcohol en tabak binnen de EU gelden er een aantal regels.

Ten eerste: het mag alleen voor persoonlijk gebruik worden meegenomen, u mag het dus niet verkopen.

Ten tweede: er staat een limiet op hoeveel alcohol of tabak u mag meenemen. Vergewis u van tevoren hoeveel dit is per land.

Sigaretten

Producten van dierlijke oorsprong

Binnen de Europese Unie gelden overal dezelfde strenge veterinaire regels op het vervoeren van producten van dierlijke oorsprong. Dit geldt ook voor Andorra, Liechtenstein, Noorwegen, San Marino en Zwitserland, welke niet tot de EU behoren. Bekijk van tevoren de regels, mocht u producten willen meenemen binnen de EU. Producten van dierlijke oorsprong kunnen naar de Europese Unie en vanuit de Europese Unie alleen worden meegenomen, als deze worden voorzien van een officieel document van een veearts. Deze regels zijn er om de verspreiding van ernstige ziektes bij dieren en mensen tegen te gaan.

Huisdieren

Uw hond, kat of fret mag mee op vliegvakantie, mits u voor uw huisdier een Europees huisdierenpaspoort heeft. Tevens moet uw huisdier een elektronische microchip geïmplanteerd hebben gekregen of een voor 3 juli 2011 aangebrachte leesbare tatoeage hebben. Deze tatoeage is de code die in het paspoort staat vermeld.

Huisdier poes