Stoplichten

Wat betekenen de reisadvies kleurcodes voor de landen waar je naartoe wilt reizen?

Het reisadvies in Nederland wordt aangegeven met diverse kleurcodes, te weten:  groen, geel, oranje en rood. Met deze kleurcodes wordt normaliter aangegeven hoe veilig een land of een bepaald gebied in een land is, maar door het Corona virus is dit nogal veranderd. “In het verleden golden de afgegeven reisadviezen voor de veiligheid van de individuele reiziger, maar sinds de uitbraak van het Corona virus gebruiken wij deze kleurcodes mede voor de veiligheid van de Nederlandse samenleving. Dat is natuurlijk heel wat anders. Door het afgeven van de verschillende kleurcodes voor de diverse landen en/of gebieden willen wij voorkomen dat reizigers het Corona virus mee terug nemen naar Nederland”, zegt de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Willemien Veldman.

De reisadviezen afgegeven door het ministerie zijn niet bindend maar wel een zeer dringend advies, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken op hun eigen website.

De kleurcodes in Nederland:

  • Rood: het dringende advies wordt gegeven om niet te reizen naar deze landen of gebieden. Door diverse ernstige veiligheidsrisico’s kan er voor reizigers een levensbedreigende situatie ontstaan als men in een rood gebied of land verblijft. Reizigers die toch uit deze rood verklaarde landen of gebieden terugkeren naar Nederland, krijgen het zeer dringende advies om in ieder geval tien dagen in quarantaine te gaan.
  • Oranje: het ministerie adviseert om alleen noodzakelijke reizen te ondernemen. In landen en gebieden met deze kleurcode is het dagelijks leven ernstig ontwricht. Er kan mogelijk een inreisverbod gelden. Reizigers die toch uit een land of gebied met kleurcode oranje terugkeren, krijgen het dringende advies om zeker tien dagen in quarantaine te gaan.
  • Geel: het ministerie geeft aan rekening te houden met veiligheidsrisico’s. In verband met de uitbraak van het Coronavirus hebben landen met deze kleurcode maatregelen getroffen die een beperkte invloed hebben op het dagelijks leven van de inwoners en reizigers.
  • Groen: in een land of gebied met deze kleurcode zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Er zijn hier momenteel geen coronamaatregelen van kracht die van invloed zijn op uw reis of op uw verblijf.

Mocht u naar een oranje of rood gebied afreizen, dan bent u niet verzekerd voor schade die is ontstaan en te maken heeft met het Corona virus. Het is erg belangrijk om uw voorwaarden van de verzekering hieromtrent te checken.

Het Verbond van Verzekeraars geeft het dringende advies om contact op te nemen met uw  reisverzekeraar alvorens u vertrekt. De verzekeringsvoorwaarden dient u goed na te lezen. Daarnaast adviseert het verbond van Verzekeraars om een goede reisorganisatie te kiezen.

Enkele reisorganisaties bieden een corona-garantie. Het gaat dan vaak om de zogenoemde pakketreizen. Wanneer u een compleet verzorgde reis boekt, dan kunt u veel makkelijker de reisorganisatie aanspreken mocht u problemen ervaren gedurende uw reis.