Chirurgie ziekenhuis

Zorgkosten tijdens een vakantie: hoe zit dat precies?

Per 15 juni 2020 zijn vakanties naar 12 Europese landen weer mogelijk, waaronder Griekenland. Ga je binnenkort op vakantie of voor een langere tijd naar het buitenland? Dan is het goed om jouw zorgverzekering eens onder de loep te nemen. Als je op vakantie gaat naar het buitenland kan het voorkomen dat je zorgkosten maakt. Deze kosten worden niet altijd vergoed via de basisverzekering. Hoe zit dat precies?

Santorini vakantie Griekenland

Basisverzekering

Tijdens een vakantie is jouw zorgverzekering gewoon geldig. Spoedeisende hulp is in het buitenland verzekerd via de basisverzekering. Het gaat hier om zorg die niet kan wachten tot een terugkeer in Nederland. Hierbij kun je denken aan: vervoer per ambulance, opname, verpleging en behandeling in een ziekenhuis en noodzakelijke medicijnen. De basisverzekering dekt alleen kosten van wat een behandeling in Nederland zou kosten. Is de zorg duurder dan in Nederland? Dan moet je dit resterende bedrag zelf betalen. En dat kan een flinke aanslag zijn op de portemonnee, want de kosten van behandelingen in het buitenland liggen vaak vele malen hoger.

Aanvullende verzekering en een Reisverzekering

Naast de basisverzekering kun je ook een reisverzekering of een aanvullende verzekering afsluiten. Een reisverzekering vergoedt het gedeelte wat jouw basisverzekering niet of onvoldoende vergoedt. Daarnaast kan ook repatriëring naar Nederland en verlies van persoonlijke eigendommen, bagage en geld meeverzekerd worden. Deze verzekering kun je helemaal naar eigen wens inrichten. Zo kun je bijvoorbeeld een extra dekking afsluiten voor (diepzee-)duiken of wintersporten. Het is eventueel ook mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten. Dit is eigenlijk alleen raadzaam als je sowieso van plan was om een aanvullende verzekering te nemen, zoals een tandartsverzekering of een dekking voor fysiotherapie. In dat geval kan het soms goedkoper zijn om je daarbij ook te verzekeren voor medische kosten in het buitenland.

Muntgeld

Europese zorgverzekeringskaart (EHIC)

Als je op vakantie in Europa gaat, dan kan het handig zijn om een Europese zorgverzekeringskaart (EHIC) mee te nemen. Met dit pasje kun je spoedeisende medische zorg krijgen als je ziek wordt tijdens een vakantie in Europa. Deze zorgverzekeringskaart is geldig in EU-landen en IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Houd er rekening mee dat deze kaart geen alternatief is voor een reisverzekering. De kaart dekt bijvoorbeeld geen kosten voor de terugreis naar huis (repatriëring). Je kunt dit pasje aanvragen via jouw zorgverzekeraar.

Vaccinaties

Ga je binnenkort naar een tropische bestemming op vakantie? Dan kan het zijn dat je een verplichte vaccinatie moet halen, bijvoorbeeld tegen Difterie-Tetanus-Polio (DTP), Hepatitis A of gele koorts. Vanuit de basisverzekering ontvang je voor deze vaccinaties geen vergoeding. Je kunt je wel via een aantal zorgverzekeraars hiervoor aanvullend verzekeren. Je sluit dan een speciale dekking voor reisvaccinaties af.

Spuit vaccinatie