Zonvakantie palmbomen zee paradijs

Hier let u op bij online een reis boeken

Helaas is het vanwege de coronamaatregelen nog niet mogelijk om op korte termijn op vakantie te gaan. Maar thuis kunt u natuurlijk wel lekker het internet doorploegen, op zoek naar leuke reizen. Het is dan verleidelijk om een leuke reis al online te boeken. Maar waar moet u op letten bij het online boeken van een reis?

Houd uw gegevens vooral privé

Op bijna iedere reiswebsite heeft u de mogelijkheid om uw gegevens door te geven om meer informatie te ontvangen. Uw e-mailadres doorgeven om u te abonneren op een nieuwsbrief is nog niet zozeer het probleem. Wel wanneer een reisorganisatie persoonlijke gegevens van u vraagt om u bijvoorbeeld meer specifieke informatie te zenden. Normaliter is een e-mailadres meer dan voldoende en hoeft u nooit uw persoonlijke informatie te geven, tenzij u daadwerkelijk een reis boekt.

Beveiliging laptop

Controleer de reisaanbieder

Heeft u een leuke reis gezien die u wilt boeken? De volgende stap is dan niet om online te boeken, maar het controleren van de reisaanbieder. Controleer hierbij of de adresgegevens en het telefoonnummer van de reisaanbieder op de website staan. Dit is namelijk wettelijk verplicht. Check voor de zekerheid ook of de reisaanbieder staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. U weet dan in ieder geval dat u met een bestaand bedrijf van doen hebt.

Kamer van Koophandel

Aangesloten bij de ANVR of SGR?

De ANVR en SGR zijn de brancheorganisaties voor de reisbranche. Wanneer een reisorganisatie hierbij is aangesloten dan biedt dit meer zekerheid. Mocht de reisorganisatie failliet gaan, dan wordt uw reis alsnog overgezet naar een andere reisorganisatie of krijgt u uw geld terug. De logo’s van deze brancheorganisaties op de website van een reisorganisatie worden dan vaak ook gezien als een soort van goedkeuringscertificaat. Maar iedereen kan deze logo’s zomaar op een website plaatsen. Wilt u zeker weten of de reisorganisatie is aangesloten bij een brancheorganisatie? Check dan op de website van de ANVR of SGR of dit ook daadwerkelijk zo is.

SGR ANVR Calamiteitenfonds

Pakketreis of losse onderdelen boeken?

Een pakketreis is een reis waar alles bij in zit, zoals vluchten, hotelovernachtingen en autohuur. Wanneer u een pakketreis boekt dan gelden er wettelijke regels waar u door beschermd bent. De bescherming is hoger dan wanneer u losse onderdelen boekt. Dan gelden namelijk de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij. Toch zijn er nog veel mensen die liever alle onderdelen van hun reis apart boeken. Dit is op zich geen probleem, maar u hebt wat extra werk met het goed doornemen van alle voorwaarden. Zo is een auto verzekeren bij autohuur meestal niet nodig als u een pakketreis boekt. Ook als u zelfstandig een autoverhuurbedrijf zoekt, zal een auto verzekeren meestal bij het huurbedrag inzitten, maar dit moet u dan wel zelf goed uitzoeken.

Zonvakantie cocktail strand en zee

Sluit een goede reisverzekering af

Om grote problemen te voorkomen of voor als u tijdens het online boeken wat over het hoofd hebt gezien, is een goede reisverzekering afsluiten onontbeerlijk. Gaat u regelmatig op vakantie? Sluit dan een doorlopende reisverzekering af. U kunt altijd uw reisverzekering later nog aanpassen als dit nodig blijkt te zijn. Mocht uw online boeking helemaal de mist inlopen, dan is het ook fijn als u een annuleringsverzekering hebt afgesloten. In sommige gevallen krijgt u hiermee een volledige terugbetaling van uw geboekte vakantie. Let er wel op dat het annuleren van een reis door corona vaak is uitgesloten.

Muntgeld