Zonvakantie paradijs strand bergen

Vlucht geannuleerd vanwege de Corona crisis?

Vergoeding door middel van vouchers alleen met instemming van reiziger

Luchtvaartmaatschappijen hebben toestemming om de reizigers met vouchers te compenseren, maar alleen als de gedupeerde reiziger daarmee akkoord gaat. Mocht deze geen voucher willen, dan dient het reeds betaalde geld gewoon teruggestort te worden op de rekening van de gedupeerde reiziger. Europees Commissaris van Transport Adina Valean heeft dit bekend gemaakt.

Nederland wil het uitgeven van vouchers ter compensatie van het annuleren van een vakantie vanwege de uitbraak van het coronavirus voor een bepaalde tijd wel toestaan, heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur eerder deze week gemeld. Zij heeft verder aangegeven, dat vele luchtvaartmaatschappijen op dit moment geen mogelijkheden hebben om alternatieve vluchten aan te bieden aan hun klanten door de wereldwijde crisis.  Daarnaast hebben de meeste luchtvaartmaatschappijen te weinig geld in kas om alle gedupeerde reizigers hun reeds betaalde facturen terug te betalen.

Minister Van Nieuwenhuizen vindt wel dat vouchers ter compensatie maximaal twaalf maanden geldig moeten zijn en daarnaast moeten gedupeerde reizigers na afloop van die twaalf maanden alsnog hun geld terug kunnen krijgen als ze van de vouchers geen gebruik hebben kunnen maken om wat voor reden dan ook. Europees commissaris Valean is niet specifiek ingegaan op dit voorstel van de minister.

De Consumentenbond is zeer kritisch over de maatregel om reizigers met vouchers te compenseren. Zij geeft aan dat gedupeerde reizigers die vouchers ontvangen met lege handen zullen staan als de luchtvaartmaatschappij toch failliet gaat. Het voorstel van minister Van Nieuwenhuizen is voor de Consumentenbond alleen acceptabel als de overheid garant staat voor de gelden, mocht een luchtvaartmaatschappij failliet gaan.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de voucherregeling ook bekeken. Zij hebben begrip voor het verstrekken van vouchers,  maar zij zullen er goed opletten dat de rechten van de consumenten voldoende worden gerespecteerd.