Hond vakantie uitzicht natuur

De hond mee in het vliegtuig. Hoe gaat dat en waar moet u rekening mee houden?

Als u op vakantie gaat voor een aantal weken en u gaat met het vliegtuig, dan is het vaak de vraag “Wat doen we met onze trouwe viervoeter?” U kunt ervoor kiezen om iemand op de hond te laten passen of om hem naar een hondenpension te brengen, maar hij kan natuurlijk ook mee op vakantie met het vliegtuig.

Cabine vliegtuig mensen

Waar moet u rekening mee houden, als de hond meegaat op een vliegvakantie?

Het belangrijkste is vooraleerst, dat u zich goed voorbereid op de reis. Laat u goed informeren, wat de mogelijkheden zijn. U dient ervoor te zorgen, dat de juiste reisdocumenten aanwezig zijn en dat de hond de inentingen heeft gehad, die het land van de vakantiebestemming eist. Daarnaast dient u een gezondheidsverklaring van een dierenarts te kunnen overleggen.

De meeste honden kunnen prima een lange vliegreis maken, maar er zijn ook hondenrassen waar dit mogelijk problemen bij geeft. Honden met een platte snuit, zoals bijvoorbeeld een Franse Bulldog hebben vaak last van ademhalingsproblemen op grote hoogte. Er zijn dus luchtvaartmaatschappijen die voor het welzijn van de hond, deze niet accepteren op een vliegreis.

Opstijgen van een vliegtuig

Quarantaine verplicht

In sommige landen, zoals Singapore en Australië, zal de hond verplicht tien dagen in quarantaine moeten. Dit is vaak al een groot deel van de vakantietijd. Het is dan beter om uw hond in Nederland te laten bij een oppas of in een hondenpension. Laat u dus goed informeren over het feit of de hond in quarantaine moet.

In het ruim of in de cabine

Kleinere honden mogen bij diverse luchtvaartmaatschappijen in de cabine mee. De regels hiervoor zijn per luchtvaartmaatschappij verschillend. Bij de KLM bijvoorbeeld mag uw hond inclusief reisbench niet zwaarder wegen dan 8 kilo. U mag uw hond zeker niet vrijlaten in het vliegtuig en de reisbench dient onder de stoel voor u te worden neergezet. Honden zwaarder dan 8 kilogram inclusief reisbench moeten in het ruim en zij worden als reisvracht vervoerd. De temperatuur in het ruim is hetzelfde als in de cabine, dus u hoeft er niet bang voor te zijn, dat de hond het koud zal krijgen. Het vliegen zelf levert vaak geen stress op voor de dieren. De afhandeling op de grond bij aankomst daarentegen kan voor de hond wel een stressvolle situatie zijn.

Hondjes puppy's rottweiler

Comfortabel reizen

Om de reis voor uw hond zo comfortabel mogelijk te maken, dient u te beschikken over de juiste maat transportkennel. Op de website van VCK kunt u via een schema de meest geschikte transportkennel met het juiste formaat voor uw hond bepalen. Uw hond moet tijdens de vliegreis goed kunnen zitten, staan en omdraaien. De transportkennel dient daarnaast te voldoen aan de eisen van IATA (International Air Transport Association).

Het is belangrijk om uw hond te laten wennen aan de transportkennel, dus laat hem thuis zeker vijf dagen voor de vliegreis kennismaken met de transportkennel. Leg er een kleedje en  wat voer in, zodat hij weet, dat hij daar veilig in kan gaan.

Geen eten voor de vlucht

De VCK adviseert om tot twaalf uur voor de vlucht geen eten of snoepjes meer aan uw hond te geven. Een hond die wel gegeten heeft, kan erg misselijk worden tijdens de vlucht. Daarnaast kan hij zijn behoefte niet doen in de kennel. Een vervuilde kennel is voor uw hond erg vervelend. Hij vindt dit erger dan een beetje trek. Er moet wel altijd voldoende water mee in de transportkennel. Zorg er wel voor, dat het in een diepe bak zit, zodat er tijdens de vliegreis voldoende water is.

Puppy's Golden Retriever eten