Vliegtuig zet landing in

Eerder het vliegtuig om te reizen dan de auto

Wij nemen tegenwoordig eerder het vliegtuig om te reizen dan de auto, ook treinvakanties meer geboekt.

Uit onderzoek door het Nederlands Bureau voor Toerisme is gebleken, dat Nederlanders steeds meer het vliegtuig pakken om op vakantie te gaan. Het aantal vliegvakanties is het afgelopen jaar met drie procent is toegenomen. Daartegenover staat dat het aantal reizen met de auto met drie procent is afgenomen. Voor het eerst gaan we vaker met het vliegtuig dan met de auto op vakantie.

Marieke Politiek die het onderzoek heeft gedaan, kwam met een opvallende trend betreffende de vakanties van de Nederlanders. Zij gaan tegenwoordig namelijk vaker naar vakantiebestemmingen buiten Europa. De vliegreizen naar de traditionele vakantielanden als Duitsland, Frankrijk en Spanje worden minder vaak geboekt. Het aantal geboekte vliegvakanties was afgelopen jaar 10,1 miljoen. Het aantal geboekte autovakanties was 10 miljoen, dit is dus een verschil van 100.000 vakanties.

Hoewel er steeds wordt gesproken over het milieu en duurzaamheid is er onder de Nederlanders geen vliegschaamte aanwezig blijkt uit de cijfers. Politiek geeft aan, dat mensen kiezen voor een zonvakantie en dat zij daarvoor het vliegtuig pakken. Dit komt zeker door het enorme aanbod aan vliegvakanties naar de zon.

Het aantal treinvakanties is ook toegenomen met 27 procent, blijkt uit hetzelfde onderzoek. Deze reizen gaan vaak naar de traditionele vakantielanden.

Vliegen vanaf Maastricht met Corendon

Wat zijn nu de populairste bestemmingen?

In totaal zijn er afgelopen jaar 39,9 miljoen vakanties geboekt. 17,4 miljoen van deze geboekte reizen waren naar een bestemming in ons eigen land. De Veluwe, de kust en de Groningse, Friese en Drentse zandgronden zijn zeer populair bij de reizigers. Het aantal overnachtingen in Nederland is wel afgenomen. Er zijn 10 procent minder overnachtingen geboekt.

Reizen met een buitenlandse bestemming zijn 22,4 miljoen keer geboekt. Reizen naar Duitsland  zijn het populairst met bijna 3,6 miljoen boekingen. Frankrijk en Spanje met 2,6 miljoen geboekte reizen volgen op gepaste afstand. Naar België zijn in totaal 1,7 miljoen vakanties geboekt en naar Italië zijn 1,3 miljoen vakanties geboekt.

Van de Nederlanders is afgelopen jaar 84 procent op vakantie gegaan. Gemiddeld ging de Nederlander het afgelopen jaar drie keer op reis.