Natuur leeuw Afrika meisje

Deze 4 safariparken in Afrika moet je bezoeken in 2020

Afrika kennen we allemaal natuurlijk van de prachtige safariparken, waarin een grote verscheidenheid aan diersoorten leven. Misschien zie je nu wel een typisch beeld van een klassiek safari-landschap met acacia en kuddes olifanten en zebra’s voor je. Toch geldt dit beeld niet voor alle parken, want elk safaripark is eigenlijk weer uniek in zijn soort. De diversiteit aan diersoorten en landschappen is namelijk enorm groot in Afrika!

Wil jij ook graag een safari in Afrika meemaken, maar weet je niet goed welk safaripark jou het meest interessant lijkt? Lees dan snel verder, want in dit artikel delen we de 4 mooiste Afrikaanse safariparken om te bezoeken in 2020.

Natuur Afrika safari olifanten

Serengeti National Park (Tanzania)

Is het je grote droom om de Grote Trek (ook wel Grote Migratie genoemd) te zien? Dan is het Serengeti National Park in Tanzania absoluut een bezoekje waard! Jaarlijks trekken hier miljoenen zebra’s, gazellen en gnoes door het park om op zoek te gaan naar gras en water om te kunnen overleven. Serengeti National Park behoort tot een van de beroemdste safariparken in Afrika. Het park is 14.765 vierkante kilometer groot en jaarlijks komen er zo’n 90.000 bezoekers.

Serengeti National Park staat sinds 1981 op UNESCO’s Werelderfgoedlijst vanwege het prachtige landschap, de grote diversiteit aan dieren en uiteraard de overweldigende Grote Trek. Serengeti betekent “eindeloze vlaktes” en deze naam is eigenlijk helemaal niet gek gekozen, want je kijkt hier uit over uitgestrekte grasvlaktes.

De beste maanden om Serengeti te bezoeken is van mei tot oktober, want dan is het hier niet te warm. Dieren komen dan vaak bijeen om te drinken in grote waterplassen, waardoor je ze ook makkelijker kunt spotten. In de maanden januari en februari vindt de Grote Trek plaats, dus als je deze wil meemaken dan kun je het beste in het begin van het jaar gaan.

Acaciaboom Tanzania Afrika

Masai Mara (Kenia)

Masai Mara maakt tevens onderdeel uit van het Serengeti-gebied, dus ook hier kun je de jaarlijkse Grote Migratie bewonderen. Verder is Masai Mara ook erg beroemd vanwege het Masai-volk. Dit nomadisch volk herken je meteen aan de kleurrijke verschijning! De mensen dragen namelijk rode omslagdoeken en grote juwelen. Het is mogelijk om het dorp van de Masai-volk te bezoeken, dus naast de prachtige natuur kun je in de Masai Mara ook kennismaken met de authentieke cultuur van Kenia.

In de Masai Mara kun je onder meer luipaarden, cheeta’s, leeuwen en hyena’s spotten, dus de kans dat je een roofdier in zijn natuurlijke habitat ziet, is erg groot. De ideale periode om naar Masai Mara af te reizen is van juli tot oktober als je de Grote Migratie wil zien.

Natuur safari zebra's Afrika

Etosha National Park (Namibië)

Nationaal Park Etosha in Namibië is een van de grootste parken in het zuidelijke gedeelte van Afrika. Er lopen allerlei soorten dieren in groten getale rond, zoals leeuwen, luipaarden, olifanten, neushoorns, giraffen, wildebeesten en zebra’s (om maar een aantal te noemen!).

In het park zijn veel waterplassen te vinden waar dieren zich verzamelen om te drinken, dus rondom deze plaatsen is de kans erg groot dat je veel verschillende dieren kunt zien. Verder bestaat Etosha voor een groot deel uit een gigantische zoutpan van ongeveer 60 bij 110 km groot. Het park is naar deze grote zoutpan vernoemd, want Etosha betekent letterlijk “Grote witte plaats”.

Aan de zuidelijke kant van de zoutpan kun je de meeste wilde dieren zien. Dus als je op safari gaat tijdens je vakantie in Namibië, dan zul je je voornamelijk in dit gebied bevinden. De beste periode waarin je de dieren kunt spotten is in de wintermaanden in Namibië, namelijk van mei tot en met september.

Vakantie Namibië Afrika natuur antilope

Bwindi Impenetrable Forest National Park (Oeganda)

Bwindi Impenetrebale Forest National Park is anders dan de eerder genoemde parken, maar mag ook zeker niet dit lijstje ontbreken. Nergens anders ter wereld kun je namelijk beter berggorilla’s spotten dan hier in Bwindi Impenetrebale Forest National Park!

Dankzij het harde werk van Uganda Wildlife Authority begint de populatie berggorilla’s weer langzaamaan toe te nemen. In 2003 waren er nog ongeveer 600 berggorilla’s, maar dit aantal is de afgelopen jaren opgelopen tot meer dan 1.000!

Je kunt het gehele jaar door een bezoekje brengen aan de Bwindi Impenetrabele Forest National Park om berggorilla’s te spotten. Toch wordt aangeraden om in juli en augustus en van december tot en met februari naar dit park af te reizen, want in deze periode is het wat droger waardoor de safari-routes wat beter begaanbaar zijn.

Regenwoud Oeganda berggorilla Afrika