Mug prikt een mens

Een vakantie Griekenland geboekt? Wees gewaarschuwd voor het Westnijlvirus!

De overheid in Griekenland heeft een waarschuwing doen uitgaan naar alle vakantiegangers die deze zomer Griekenland willen bezoeken. U dient voorzorgsmaatregelen te treffen aangaande muggen die mogelijk het Westnijlvirus kunnen overdragen. Vorig jaar zijn er in Griekenland vijftig mensen overleden aan dit virus. In andere landen met hoge temperaturen komt dit virus ook voor.

Muggendeskundige Sander Koenraadt, die aan de Universiteit van Wageningen onderzoek doet naar het Westnijlvirus, geeft aan dat het virus wordt overgedragen door de gewone steekmug. Deze steekmug komt ook in Nederland voor, maar het virus kennen wij niet in Nederland. Daarvoor zijn de temperaturen in Nederland niet hoog genoeg, aldus Koenraadt.

In ons land is het in de zomer gemiddeld 18 graden, bij deze temperatuur ontwikkelt het virus zich niet. Het virus heeft namelijk twee weken nodig om zich te ontwikkelen en het ontwikkelt zich vooral bij warme temperaturen, in Nederland is den warmte vaak van korte duur.

Vakantie Griekenland

In het laboratorium heeft Koenraadt de ontwikkeling van het Westnijlvirus onderzocht en bestudeerd. Uit onderzoek is gekomen, dat het virus zich gaat ontwikkelen bij 23 tot 28 graden. Tientallen procenten muggen raakten besmet met het virus. Aangezien de opwarming van de aarde ren feit is, zal het Westnijlvirus in de toekomst mogelijk ook in Nederland voorkomen.

In de meeste gevallen, zo’n 80 procent, zult u niets merken van een besmetting, zegt Koenraadt. De overige 20 procent van de mensen zal ziek worden. Men krijgt dan veelal last van griepachtige verschijnselen zoals koorts. Ongeveer 1 procent van de mensen die besmet zijn met het virus krijgt te maken met echt ernstige symptomen. Men kan hersenvliesontsteking krijgen en verlammingsverschijnselen. In extreme gevallen kan het zelfs de dood tot gevolg hebben. Dit komt vooral voor bij oudere mensen met een verzwakt immuunsysteem.

De Griekse autoriteiten willen alle reizigers waarschuwen en dringen erop aan om u goed tegen muggen te beschermen.

Dit kan bijvoorbeeld door een klamboe te gebruiken tijdens het slapen. Daarnaast dient u zich goed in te smeren met antimuggenmiddelen en in de avond is het verstandig om een shirt met lange mouwen en broeken met lange pijpen te dragen.

Daarnaast doet de Griekse overheid er alles aan om het probleem zo goed mogelijk te bestrijden. Plekken met stilstaand water worden momenteel behandeld met een middel dat de larven van de mug doodt. Op andere plekken wordt het water verwijderd. Tegen het Westnijlvirus is geen medicatie beschikbaar.

Vogelbloed

Het virus komt vooral onder vogels veel voor, aldus Koenraadt. Als een mug een vogel heeft gestoken en daarna een mens steekt, dan kan het virus worden overgedragen. Als een mens het virus bij zich draagt en deze wordt vervolgens door een mug gestoken, dan kan het virus niet worden overgedragen op een volgend mens die door de mug gestoken wordt. De hoeveelheid virusdeeltjes in het bloed is op dat moment te laag, wat in ieder geval een klein beetje goed nieuws is.