Romantiek geluk samen fiets natuur

Samen op vakantie. Is dit wel goed voor uw relatie?

Gekeken naar de statistieken is samen op vakantie helemaal niet goed voor de relatie. Vlak na de zomermaanden is het aantal echtscheidingsaanvragen al jaren veel hoger. Hoe kan dat en nog belangrijker hoe voorkomt u, dat uw relatie ter ziele gaat?

De meeste stellen hebben het buiten de vakanties altijd erg druk met werk, sport en allerlei andere zaken en dan hebben ze weinig tijd voor elkaar. Tijdens de vakantie zijn stellen juist veel meer samen en dit kan onverwachte irritaties gaan opleveren. U ergert zich bijvoorbeeld aan uw partner die alleen maar verzonken zit in zijn spel op de IPad, terwijl het juist de bedoeling was gezellig naar het strand te gaan en daar te genieten. ‘Bestelt zij nu alweer een cocktail’ of ‘Ik heb eigenlijk helemaal niks tegen jou te zeggen’. Gezellige vakantie, beiden niet gelukkig, terwijl beiden zich hadden verheugd op de vakantie.

Volgens relatiedeskundige Paulien Timmer worden problemen of irritaties die er al waren voor de vakantie extra uitvergroot. Buiten de vakanties willen we nog wel eens langs elkaar heen leven zonder daar erg in te hebben. Tijdens een vakantie ligt alles onder een vergrootglas, want u bent op elkaar aangewezen. Onbewust kunt u wat uit elkaar zijn gegroeid door de drukte van alledag en op vakantie leert u elkaar weer kennen.

Er zijn veel mensen die dan de conclusie trekken, dat de liefde voorbij is en dat de relatie niet meer werkt. Zij besluiten dan uit elkaar te gaan. Volgens Paulien Timmer maken deze stellen een cruciale fout. “De liefde is niet over, alleen kent u de ander niet zo goed meer en weet u niet wat hem of haar bezighoudt. In de vakantie moet u juist weer naar elkaar toe groeien, u moet moeite voor elkaar doen en dit gebeurt vaak in het dagelijkse leven niet. Doet u dit, dan ziet u degene waarvan u hield en houdt en zult u zich minder ergeren aan uw partner tijdens de vakantie.”

Paar hand in hand liefde

Paulien Timmer heeft een boek “Lang + Gelukkig” geschreven. Hiervoor heeft zij honderd gelukkig getrouwde stellen die al meer dan 40 jaar samen zijn geïnterviewd. Zij is door deze interviews tot de conclusie gekomen, dat deze stellen, die gelukkig zijn en blijven, heel goed van elkaar weten wat er speelt bij de ander. Ze kennen elkaar door en door en communiceren. Ze zijn nieuwsgierig naar elkaar en werken bewust aan hun relatie. Dit is soms lastig door alle drukte van alledag, maar wel belangrijk. Dus ja, een vakantie brengt u juist nader tot elkaar, want u hebt tijd voor elkaar. Neem deze tijd dan ook.

Als je nog niet zo lang bij elkaar bent, kan de vakantie een relatietest zijn, denken velen. Er zullen tijdens een vakantie verschillen aan het licht komen, die u nog nooit zo duidelijk waren opgevallen. Uw partner blijkt een ontzettende sloddervos te zijn of juist een pietje precies. Zij geeft wel erg gemakkelijk het geld uit, terwijl u juist van het besparen bent. Tijdens zo’n eerste vakantie zul je altijd achter karaktertrekjes komen, die u op het eerste gezicht niet had verwacht. Verschillen tussen mensen zijn er altijd, alleen u moet samen compromissen kunnen sluiten en de ander in zijn of haar waarde laten. Dus niet ergeren, maar communiceren en begrip hebben voor elkaar tijdens deze fijne dagen samen, aldus Timmer. En natuurlijk is de gespreksstof weleens op en natuurlijk is er weleens strijd, maar dat is overal zo en zal altijd zo zijn ook buiten de vakantie. Maak van de vakantie gewoon een groot feest en accepteer de verschillen.

Het is echt niet zo, dat een relatie alleen kans van slagen heeft, als alles van een leien dakje gaat tijdens de vakantie. Dus boek die vakantie, ga lekker weg, luister naar elkaar, accepteer elkaar en de relatie overleeft de vakantie.