Vakantie in Turkije

Aangescherpt reisadvies voor reizen naar Turkije in verband met uitingen op sociale media

Afgelopen maandag heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een waarschuwing doen uitgaan in een verscherpt reisadvies aan mensen die naar Turkije reizen. Men moet goed letten op de uitingen die zij op sociale media hebben gedaan of zullen doen, aangezien bepaalde uitingen in Turkije strafbaar zijn.

In Turkije is het onder andere verboden om het land, de Turkse president Erdogan en de Turkse vlag te bespotten of te beledigen. Door middel van het aangescherpte reisadvies wil het ministerie van Buitenlandse Zaken reizigers waarschuwen voor de gevolgen die het kan hebben als zij zich op sociale media in de ogen van de Turkse overheid negatief hebben uitgelaten over deze onderwerpen.

Verder wil het ministerie van Buitenlandse Zaken reizigers in kennis stellen van het feit dat, smartphones, tablets en andere elektronische apparaten op Turkse vliegvelden gecontroleerd kunnen en mogen worden. Dit kan de Turkse overheid doen, als zij iemand verdenken van betrokkenheid bij organisaties die in Turkije als terroristisch worden beschouwd.

Aanhangers van de door Turkije beschouwde terroristische organisaties of zelfs personen waarvan zijn vermoeden dat zij terroristische denkbeelden hebben, kunnen al snel aangemerkt worden als verdachte. De autoriteiten in Turkije die zich met de veiligheid van het land bezighouden, hebben extra bevoegdheden om verdachten te volgen en om ze eventueel staande te houden.

Het zijn voornamelijk Nederlanders met tevens de Turkse nationaliteit die bij het inreizen en tijdens hun verblijf in Turkije te maken kunnen krijgen met ondervraging of rechtsvervolging staat te lezen in het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook mensen met alleen de Nederlandse nationaliteit dienen op te passen, wat zij plaatsen op sociale media.

Mocht u staande gehouden worden vraag dan meteen om consulaire bijstand. Reizigers die naast de Nederlandse ook de Turkse nationaliteit hebben, zullen door de Turkse overheid als Turkse burgers worden beschouwd. Het is daarom, dat de Nederlandse ambassade niet altijd in kennis gesteld zal worden van in problemen geraakte Nederlanders met een eveneens Turkse nationaliteit. Verder is het mogelijk, dat de Nederlandse ambassade geen toestemming krijgt om consulaire bijstand te verlenen. Daarom adviseert het Ministerie van Buitenlandse Zaken om bij problemen altijd uitdrukkelijk te vragen naar consulaire bijstand van de Nederlandse ambassade of het consulaat-generaal. Uw medereizigers kunnen zich voor u ook wenden tot de Nederlandse ambassade.