Zee zwemmen water zomer vakantie

Goed voorbereid op reis met deze 15 tips

Voordat uw vakantie zal starten, is het goed om uw reis gedegen voor te bereiden. U wilt natuurlijk onbezorgd van uw vakantie kunnen genieten. Als u onderstaande vijftien tips ter harte neemt, dan hebt u uw reis tot in de puntjes voorbereid.

 1. Check de geldigheid van uw paspoort of identiteitskaart. In bepaalde landen dient uw paspoort of identiteitskaart na aankomst op uw vakantiebestemming nog zes maanden geldig te zijn, let hier goed op. Check of u een visum nodig hebt en vraag deze zonodig op tijd aan. Gaat u alleen op reis met uw minderjarige kinderen? Zorg er dan voor, dat u het formulier ‘ Toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland’ ingevuld bij u hebt tijdens uw reis.
 2. Wordt het aangeraden om u te vaccineren tegen bepaalde ziektes, neem dan tijdig contact op met de GGD. Bepaalde landen laten u niet toe, als u niet gevaccineerd bent.
 3. Check het reisadvies voor uw bestemming. Dit kunt u checken op de website nederlandwereldwijd.nl
 4. Het is verstandig om de reisapp van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te downloaden op uw smartphone. U krijgt een bericht via de app als het reisadvies voor uw bestemming verandert. Tevens staan de gegevens van Buitenlandse Zaken en diverse hulpdiensten in deze app, zo hebt u deze altijd bij de hand. In deze app kunt u ook vinden, wat u moet doen tijdens noodsituaties, bij een ziekenhuisopname of verlies of diefstal van uw paspoort of ID-kaart en met wie u dan contact moet leggen.
 5. Zorg voor het afsluiten van een goede reisverzekering, waarin ook ziekenhuisopname en repatriëring vanuit het buitenland is gedekt. Zorg ervoor, dat u het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekering altijd bij de hand hebt, dus zet het in uw telefoon.
 6. Onverwachte situaties zoals bijvoorbeeld vertraging kosten vaak geld, zorg ervoor dat u genoeg financiële middelen hebt om eventuele extra kosten te kunnen dragen.
 7. Neem niet alleen contant geld mee naar uw reisbestemming. Neem ook een creditcard en/of pinpas mee. Draag het contante geld niet allemaal bij elkaar, maar verspreid het over verschillende portemonnees.
 8. Als u naar een bestemming buiten de EU gaat, check dan hoe het zit met de mobiele belkosten.
 9. Zorg ervoor, dat uw bankpas is ingesteld op wereldwijd betalen als u naar een bestemming buiten de EU gaat.
 10. Geef de thuisblijvers een schema van uw reisplan. Zorg ervoor, dat zij het adres hebben van uw vakantiebestemming en overleg met hen, wat er gedaan moet worden als er zich calamiteiten voordoen. Zet het telefoonnummer van de thuisblijvers onder ICE in uw telefoon, dan weten de hulpverleners wie zijn moeten bellen in geval van nood.
 11. Zorg ervoor, dat de thuisblijvers de IMEI-code van uw mobiele telefoon hebben. In geval van nood kan uw provider met deze code uw telefoon, waar ook ter wereld, lokaliseren.
 12. Gebruikt u door een arts voorgeschreven medicatie? Check bij het CAK of u een verklaring nodig hebt om uw medicijnen mee te nemen naar uw reisbestemming. In veel landen vallen bepaalde medicijnen onder de opiumwetgeving en dan mag u zonder verklaring deze medicijnen niet bij u hebben. Voor landen binnen het Schengengebied zijn afspraken gemaakt over het meenemen van medicatie en hiervoor is een verklaring beschikbaar welke ondertekend moet zijn door de arts. Reist u naar een land, dat buiten het Schengengebied valt, neem dan contact op met de ambassade van het land van uw reisbestemming om na te gaan, wat u moet doen om uw medicatie mee te nemen.
 13. Houd u zich aan de wetten, regelgeving en gebruiken van het land tijdens uw vakantie. U kunt hierbij denken aan kledingvoorschriften die gelden voor het bezoeken van bezienswaardigheden.
 14. Boek uw activiteiten tijdens uw vakantie alleen bij bedrijven die een vergunning hebben voor het aanbieden van deze activiteiten.
 15. Niet alles mag u meenemen als souvenir van uw vakantiebestemming. Via de Douane reizen app kunt u precies zien, wat u wel en niet mag meenemen.

Wij wensen u een hele fijne droomvakantie toe!