Vrouwe Justitia rechtspraak

Terreurmaatregelen voor vliegtuigmaatschappijen worden binnenkort opgelegd door de overheid

Om terrorisme en criminaliteit van ernstige aard te bestrijden dienen vliegtuigmaatschappijen in de nabije toekomst de gegevens, die bij hen over hun passagiers bekend zijn, af te staan aan de overheid. Deze maatregel zal de naam PNR (Passagiersnamen Register) krijgen. Het wetsvoorstel hieromtrent zal binnenkort ingediend worden. In Europa is er allang voor registratie van persoonsgegevens gestemd. Een misdrijf waarop een gevangenisstraf staat van drie jaar of langer wordt gezien als ernstige criminaliteit, terrorisme is het zonder wettige grond plegen van ernstig geweld of dreigen hiermee met een politiek doel.

“Deze gegevens hebben wij nodig om de terroristen en criminelen een stap voor te zijn”, zegt minister Grapperhaus van Justitie. “Wij kunnen ze sneller pakken als hun gegevens over hun reizen bij ons bekend zijn. Dit alles is in het belang van onze veiligheid.” De gegevens die verkregen zullen worden van de vliegtuigmaatschappijen worden vijf jaar lang bewaard, nadat het vijf maanden bewaard is, zal de informatie geanonimiseerd worden. Enkele persoonsgegevens zullen dan niet meer zichtbaar zijn, maar de gegevens zijn nog wel steeds te herleiden naar de juiste persoon. De gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor de politie en het Openbaar Ministerie en er wordt zeer zorgvuldig mee omgegaan. Zo worden de gegevens bewaard bij een aparte instantie.

Minister Grapperhaus ziet graag dat de het wetsvoorstel snel door de Eerste en Tweede Kamer wordt goedgekeurd en dat deze dan snel wordt ingevoerd, dit omdat hij ervan overtuigd is, dat het ons meer veiligheid zal bieden.

Regeringsgebouw Den-Haag

Welke gegevens zullen uitgewisseld gaan worden?

De gegevens die je gebruikt om een ticket te boeken, zullen opgeslagen worden in het PNR. Dit zijn de volgende gegevens: n.a.w.-gegevens, telefoonnummer, geboortedatum en creditcardinformatie. Verder zal uw reisdoel opgeslagen worden, evenals uw reisgeschiedenis en uw reisgenoten.

Veel kritiek op PNR van diverse privacy organisaties

Veel privacy organisaties hebben kritiek op het wetsvoorstel over het PNR-systeem. Volgens Rejo Zenger, woordvoerder van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom is iedereen dan in beeld bij de overheid, ook mensen die niks verdachts in de zin hebben. De privacy organisaties vinden dat de overheid deze gegevens van alle reizigers helemaal niet hoeven te hebben, behalve als er een reden is om gegevens over jou te verzamelen.

Privacy toetsenbord