Strand, zonvakantie, ontspanning

Loslaten van uw werk tijdens de vakantie; zo doe je dat

Nederlanders zijn mensen die er graag op uittrekken gedurende het gehele jaar. Dit blijkt wel uit het feit, dat er verleden jaar 35,5 miljoen vakanties zijn geboekt. De ideale manier om te ontspannen en even los te komen van het werk is verandering van omgeving en even lekker op vakantie gaan.

Saskia de Bel, Steven van den Heuvel en Ingrid Smit, allen in het dagelijks leven arbeidspsycholoog, geven tips over hoe u het beste even los kunt komen van uw werk.

Vrije tijd is een grote stimulans voor de juiste balans in het lichaam en het is een stimulans voor uw creativiteit. Met vrije tijd wordt niet per se vakantie bedoeld, maar het kan ook de pauze op uw werk zijn, activiteiten die u onderneemt na werktijd of de vrije dagen in het weekend. Volgens onderzoeker Saskia de Bel heeft een vakantie, waarbij u weggaat, wel het meeste effect. U wordt namelijk niet geconfronteerd met de dagelijkse beslommeringen, de post die binnenkomt etc. U bent echt los van uw dagelijkse omgeving. Daardoor hebt u de kans om de batterij weer helemaal op te laden voor de komende periode.

Strandhut, zonvakantie, strand

Tijdens de vakantie bouwt u namelijk energiereserves op, die u tijdens uw werkdagen hard nodig hebt. Volgens onderzoek blijkt, dat wij ons werk alleen maar goed kunnen doen door een juiste balans te behouden tussen energiegevers en energienemers, aldus arbeidspsycholoog Ingrid Smit.

Als deze balans soms of voor langere tijd verstoord is, dan gaat u interen op uw reserve-energie. Een relaxte en ontspannen vakantie is het juiste middel om de energiereserves weer aan te vullen en om de balans weer goed te krijgen.

Steven van den Heuvel van Arbeidspsychologisch Advies (APA) te Den Bosch stelt, dat ieder mens ontspanning nodig heeft om goed te kunnen presteren. Een beetje stress is daarentegen helemaal niet erg, want dit zorgt ervoor, dat u scherp blijft en dat u zich goed kunt concentreren. Een te grote hoeveelheid stress kan wel problemen veroorzaken. Een te grote hoeveelheid stress tast het immuunsysteem aan, waardoor allerlei ziektes vat op u kunnen krijgen en waardoor u overwerkt kunt raken. Het is juist daarom van belang om een juiste balans te vinden.

Beginnen met afbouwen

Zonsondergang in Italië

Volgens Saskia de Bel is het een goed idee om voor de vakantie alvast te gaan afbouwen. Het is goed om alles op te ruimen, zoals uw mailbox en bureau, maar ook uw huis kunt u alvast opruimen. Zo kunt u alles met een gerust hart opgeruimd en netjes achterlaten. Afbouwen is juist een goed idee, omdat u dan niet van de hectiek op het werk ineens terugvalt in de ruststand.

Het advies van Ingrid Smit is om ongeveer twee weken van te voren een lijstje te maken in meerdere categorieën, te weten:

  1. Taken die afgerond moeten worden.
  2. Taken die overgedragen kunnen worden.
  3. Werk dat kan blijven liggen.

Belangrijk is, dat u deze lijst voor uw vakantie afwerkt.

Volgens Steven van den Heuvel moet men in het arbeidzame leven ook zorgen voor voldoende ontspanning. Dat kan op diverse manieren, men kan een boek lezen, af en toe een pauze nemen, een sport beoefenen, dat is voor iedereen anders. Iedereen heeft zijn eigen manier om te ontspannen. Het is belangrijk ervoor te waken, dat de vakantie niet de enige manier is om te ontspannen.

Het vakantiegevoel

Vakantie, strand, ontspanning

Voor veel mensen is het erg moeilijk, als ze eenmaal op vakantie zijn om ‘het vakantiegevoel’ te krijgen. Als uw energiereserves voldoende zijn, dan is het mogelijk om binnen één tot twee dagen dat fijne vakantiegevoel te hebben, aldus Ingrid Smit. Andere mensen hebben minstens een week nodig om tot dit vakantiegevoel te komen. Het is voor iedereen goed om ieder jaar minimaal zeven tot tien dagen volledig vrij te zijn en los te komen van uw werk. Volgens Saskia de Bel plannen mensen een vakantie voor de ontspanning en zij willen zich juist dan goed voelen. Mensen willen dat  het juist dan leuk, ontspannen en gezellig is. Als je in het vakantiegevoel moet komen, omdat je het niet direct hebt, dan betekent dit dat u te veel in het werk bent opgegaan. U hebt het veel te druk gehad.

Het idee van ‘nu moet het leuk zijn’ kunt u beter loslaten volgens Van den Heuvel. Als u druk bent geweest de afgelopen periode, dan is het logisch, dat u niet direct volledig kunt ontspannen. Laat de boel de boel in uw vakantie. Maak het niet te moeilijk en niks moet.

Manier van reizen

De manier van reizen heeft ook invloed op het vakantiegevoel. Gaat u bijvoorbeeld met het vliegtuig naar uw vakantieadres, dan landt u zo ineens in een andere wereld. U hebt geen tijd om te acclimatiseren, u landt er direct in. Dit is anders als u met bijvoorbeeld de trein naar uw vakantieadres gaat. U acclimatiseert dan, terwijl u aan het reizen bent. Met de auto is dit ook het geval en wat prettig is, dat is het feit dat u veel meer bagage mee kunt nemen als u met de auto reist. U dient wel voldoende rustpauzes te nemen tijdens de autoreis.

Saskia de Bel geeft aan, dat zij zichzelf heeft afgeleerd om zo snel mogelijk op haar vakantiebestemming te willen zijn. Voorheen wilde ze in een dag naar Italië rijden. Belangrijk is om onderweg wat vaker te stoppen en onder andere een lekker hapje te eten. Zoek bijvoorbeeld van te voren een leuke bestemming om te eten en om te overnachten uit. U dient de reis ernaartoe te zien als het begin van de vakantie. U komt dan heel anders en lekker ontspannen aan op uw vakantieadres. U hebt dan geen twee dagen nodig om het vakantiegevoel te vinden.

Checken van de mail

E-mail checken

Probeer op uw vakantie zo weinig mogelijk met uw werk bezig te zijn. U kunt natuurlijk uw werkmail checken op uw vakantie. Volgens Saskia de Bel gaat de aandacht die dit vraagt verder dan alleen even checken. Uw hersenen gaan in een bepaalde werkmodus staan. Haar advies is om alleen de echt noodzakelijke dingen te doen en daar dient u goede afspraken over te maken met de werkgever.

Van den Heuvel is het hier volledig mee eens. De verwachtingen die een werkgever van u heeft, dienen helder en duidelijk te zijn. Verwacht de werkgever echt dat u uw mail leest op uw vakantie of denkt u, dat hij dat verwacht? Het idee dat u te allen tijde bereikbaar moet zijn, kan voor onnodige stress zorgen. Als u duidelijke afspraken hebt gemaakt met uw werkgever, dan is het zeker niet erg om uw mail te checken. Als u daarna maar weer overgaat in uw vakantiemodus.

Niet voorbereiden op het werk

Hoewel het u wel wordt aangeraden om u voor te bereiden op uw vakantie, wordt het u afgeraden om u voor te bereiden op uw werk. Vakantie is namelijk bedoeld om uw geest helemaal vrij te maken van het werk. Als u namelijk eenmaal weer aan het werk bent na uw vakantie, dan bent u het vakantiegevoel zo weer vergeten. Ook al heeft u nog zo met uzelf afgesproken om het gevoel vast te houden. Voor u het weet, zit uw weer volop in de werkzaamheden en is uw vakantiegevoel al snel verleden tijd.

Volgens Ingrid Smit kan het wel rustgevend werken om de dag van te voren een prioriteitenlijst te maken en om uw agenda voor de eerste werkweek door te nemen. Ook al gaat die planning op uw werk geheel anders dan wat u in gedachten hebt gehad,  toch hebt u uw vakantie de laatste dag met een gevoel van rust afgesloten. Zorg ervoor dat u de eerste dagen na de vakantie op tijd naar huis gaat. U kunt niet alles in één keer inhalen na de vakantie, gun uzelf de tijd om weer in het werkritme te komen. Na een week gaat het werk weer als vanouds.