Zonvakantie, strand, palmbomen

Ziek zijn van vrije tijd en vakantie

Bent u vaak ziek tijdens de eerste dagen van uw vakantie of bent  u regelmatig ziek in het weekend? Dan kunt u weleens last hebben van de vrijetijdsziekte. Diverse klachten behoren bij deze ziekte, te weten hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en in sommige gevallen zelfs lichte koorts. Vrees niet, er is zeker wat aan te doen.

Van de Nederlanders heeft ongeveer 3% van de bevolking last van deze aandoening. Hebt u zo uitgekeken naar de vakantie en dan bent u de eerste paar dagen van uw vakantie ziek?  Dan is het eindelijk weekend, tijd voor wat ontspanning en dan voelt u zich niet lekker? Dat is zeer vervelend en dit zijn tekenen van de vrijetijdsziekte.

Deze vrijetijdsziekte kan diverse oorzaken hebben. Wanneer mensen vrij zijn, dan is hun dagritme anders dan normaal. Er wordt later naar bed gegaan, men staat ook later weer op. Het eerste kopje koffie of thee van de dag wordt ook later genuttigd. Uw lichaam zal op deze verandering reageren.

Mensen die door de week een hoge werkdruk ervaren, hebben hierdoor in de week een hoger adrenaline niveau. Verschijnselen van ziekte of verkoudheid worden door dit adrenaline niveau onderdrukt. Mocht u eenmaal in het weekend tot rust komen, dan daalt uw adrenaline niveau en dan hebben de ziekteverschijnselen of de verkoudheid vrij spel.

Er is wat aan te doen aan deze vrijetijdsziekte. U dient er bijvoorbeeld voor te zorgen, dat de overgang van werk naar vrije tijd niet zo groot is; stop op de vrijdagmiddag bijtijds en waak ervoor geen werk mee naar huis te nemen.

Een andere goede manier om de vrijetijdsziekte tegen te gaan is sporten. U dient doordeweeks een aantal maal, maar ook in het weekend even een uurtje te sporten. Het teveel aan adrenaline zal door het sporten verdwijnen, waardoor het ontspannend werkt.

U dient verder voor voldoende leuke, ontspannende activiteiten te zorgen door de week. Ga eens naar de bioscoop of plan een ander leuk uitje. Zo zult u ook  ontspannen en zonder ziekteverschijnselen het weekend ingaan of op vakantie gaan.