Vijf super tips voor het boeken van een goedkope vakantie

Veel mensen zijn al bezig met het maken van plannen voor de komende zomervakantie. Veel mensen denken, dat ze ver voor de vakantie een reis moeten boeken om het mooiste plekje te kunnen bemachtigen. Dat hoeft dus niet. Het is mogelijk om heel simpel geld te besparen bij het boeken van een vakantie. Hieronder een aantal tips.

Ga eens niet naar de voor de hand liggende bestemmingen

Veel mensen gaan ieder jaar weer naar de populaire vakantieoorden in Spanje, Frankrijk, Italië, Turkije, etc. De reisorganisaties houden hiermee rekening met hun prijs. Ga eens naar het Balatonmeer in Hongarije of naar het Reuzengebergte in Tsjechië. Vriendelijke mensen, goede accommodaties, mooi weer en veel goedkoper.

Daarnaast kun je in eigen land heel goed en goedkoop op vakantie gaan. De Veluwe, de Limburgse heuvels, de Waddeneilanden ook hier is voor elk wat wils en je bespaart veel geld op de reiskosten.

Let goed op wanneer je boekt

Velen boeken met vroegboekkorting. Deze vroegboekkorting krijg je als je ver van te voren jouw reis of accommodatie boekt. Handig, maar je kunt ook wachten op een last minute. Vaak daalt de prijs vlak voor vertrek naar jouw vakantiebestemming en dan bespaar je dus veel geld. Dit geldt trouwens niet altijd. Het wil ook wel eens gebeuren, dat vlak voor vertrek de prijzen juist stijgen als er toch veel animo is.

De  Consumentenbond heeft een onderzoek gedaan, waaruit blijkt, dat je jouw vliegticket het beste op een dinsdag kunt boeken. Uit dit onderzoek is ook gebleken, dat velen in het weekend hun tickets boeken. Dit is natuurlijk ook bekend bij de verkopers, waardoor de prijzen deze dagen zeker zullen stijgen ten opzichte van de doordeweekse dagen.

Neem eens een kijkje op de website skyscanner.nl. Deze vergelijkingssite laat zien dat er op andere dagen goedkopere opties zijn. Verder is het handig om te weten, dat als jouw bestemming ook veel gebruikt wordt door mensen die voor zaken op reis gaan, dat de maandagochtend het duurste moment van de week is om vliegtickets te  boeken.

Er wordt gezegd dat luchtvaartmaatschappijen het klikgedrag van consumenten bekijken. Degene die vaak een zoekopdracht geeft naar een bepaalde locatie,  zal meer moeten betalen voor een ticket naar deze bestemming dan een ander. Een onderzoeksteam van de Universiteit van Twente heeft dit gecheckt, maar heeft geen bewijs gevonden voor deze aantijgingen.

Boek niet tijdens het hoogseizoen

Leg zo snel mogelijk, in overleg met jouw collegae, jouw vakantiedata vast. Kun je buiten de schoolvakanties, dus buiten het hoogseizoen, op vakantie? Zorg er dan voor, dat je in deze tijd kunt gaan. Dit scheelt je vaak heel veel geld. Prijzen voor vakanties en vliegtickets zijn gebaseerd op vraag en aanbod. De vraag is in het hoogseizoen veel groter, dus dan zijn de prijzen hoger. Tijdens feestdagen zullen de prijzen voor vliegtickets en vakanties ook vaak hoger zijn. Veel mensen zijn dan vrij en en de vraag naar vakanties is dan natuurlijk hoger, dan buiten deze dagen.

Kies jouw vervoer bewust

Bij het boeken van een vakantie kan men vaak op meerdere manieren de bestemming bereiken. Als je binnen Europa reist, heb je de grootste keuze voor het soort vervoer. De auto is vaak de meest voordelige manier van vervoer, zeker als je met meerdere mensen reist. Als je alleen of met twee personen reist, is het wellicht mogelijk dat de keuze voor een vliegreis goedkoper uitvalt. Je dient er dan wel rekening mee te houden, dat je niet te veel bagage bij je hebt en dat je boekt via een prijsvechter. Daarnaast zul je op jouw vakantiebestemming rekening moeten houden met het vervoer van en naar het vliegveld.

Natuurlijk kun je ook kiezen voor de bus of de trein. Vaak is deze manier van reizen ook goedkoop. Op eurolines.nl kun je leuke en goedkope reizen boeken binnen Europa. De goedkoopste manier van vervoer is natuurlijk de fiets. Deze manier van op vakantie gaan is alleen niet voor iedereen weggelegd. Je hebt wel een goede conditie nodig en natuurlijk een goede fiets.

Sluit geen annuleringsverzekering af

Als je een reis boekt, dan word je altijd gevraagd of je een annuleringsverzekering wilt afsluiten. Bedenk heel goed of je deze verzekering überhaupt nodig hebt. Zijn de kosten van de verzekering wel in overeenstemming met de kosten voor de vakantie? Een weekendje weg of een lange vakantie is een groot verschil qua kosten. Vaak kun je de kosten van het annuleren van een korte vakantie zelf wel betalen. Het wordt anders, als je een vakantie van duizend euro of meer hebt geboekt. Dan doe je er goed aan een annuleringsverzekering af te sluiten. Kijk wel goed naar de voorwaarden.