Tips om te besparen op je vliegvakantie

De grote zomervakantie komt er weer aan en de komende periode zullen mensen alweer volop bezig zijn met leuke bestemmingen uit te zoeken voor hun vliegvakantie! Maar hoe kun je daar nou zoveel mogelijk op besparen? Hier zijn 10 tips om op je vliegvakantie te besparen!

Voor degenen die binnen Europa vliegen, je kan ook gebruik maken van regionale vliegvelden in Nederland. Er gaan genoeg vluchten vanaf bijvoorbeeld Rotterdam The Hague Airport, Groningen Airport Eelde en Maastricht Aachen Airport. De belastingen zijn lager bij deze vliegvelden dus kun je daar als consument van profiteren.

Ook kan het voordeliger zijn om vanuit het buitenland te vliegen. Vliegvelden in bijvoorbeeld Brussel en Düsseldorf hebben vaak goedkopere tarieven. Dan moet je natuurlijk wel zelf even berekenen of het uiteindelijk wel goedkoper is, rekening houdende met het reizen naar het vliegveld zelf.

Bekijk aanbieders van verschillende soorten vliegvakanties

Komt de term ‘open jaw’ je bekend voor? Dit betekent dat je vanaf een ander vliegveld vertrekt dan waar je bent aangekomen, of teruggaat naar een ander vliegveld dan waar je bent vertrokken. Bijvoorbeeld: Rotterdam The Hague Airport – London City op de heenreis en London Gatwick – Rotterdam The Hague Airport voor terug. Soms kun je bij deze manier van reizen goedkoper vliegen, omdat er dan misschien net een lager tarief is voor die bepaalde bestemming vanaf die bepaalde plek.

In het algemeen is het duurder om op vrijdag heen te vliegen dan op donderdag, hetzelfde geldt  voor zondag terugvliegen. Dit omdat op vrijdag en zondag de meeste mensen vliegen voor weekendjes weg. Hou hier rekening mee, en vlieg bijvoorbeeld een dag eerder voor goedkopere vliegtickets.

Belangrijk is om er voor te zorgen dat je aangemeld bent voor de nieuwsbrieven van verschillende luchtvaartmaatschappijen, zoals bijvoorbeeld KLM. Hierdoor word je altijd op de hoogte gebracht van kortingen, zoals de Werelddeal Weken die de KLM elk jaar heeft, waarbij er veel korting wordt aangeboden op vele bestemmingen. Ook is het handig om de sociale media van luchtvaartmaatschappijen te volgen, ook hierdoor kom je op de hoogte van voordeel acties en kortingen.

Het loont om zoveel mogelijk met dezelfde luchtvaartmaatschappij te vliegen. Je kan lid worden van het loyaliteitsprogramma van desbetreffende vliegvaartmaatschappij en dan proberen om zoveel mogelijk van die maatschappij gebruik te maken voor het vliegen. Het wordt ook gewaardeerd door vliegvaartmaatschappijen als je vliegreizen via hun eigen websites boekt, dat scheelt hun weer in commissies die ze moeten betalen aan een vergelijkingssite. Wie weet, misschien kun je zomaar eens met business class vliegen vanwege je loyaliteit!

Ga op verschillende tijden van de dag op zoek naar vliegtickets online. Vaak zijn de vliegtickets veel duurder overdag vanwege de zakelijke markt. ’s avonds en in het weekend zijn de prijzen dus lager, omdat er dan minder vraag naar is. Dit wordt ‘fluid pricing’ genoemd. Het kan veel geld schelen om ’s avonds te kijken naar vliegtickets in plaats van ’s middags. Het kan helpen om op vergelijkingssites te kijken, zoals bijvoorbeeld Vliegtarieven.nl, Expedia, Schipholtickets.nl en Vliegtickets.nl. Er zijn nog vele andere websites waar prijzen worden vergeleken, en waar je ook meteen een vliegticket kunt kopen.

Ook kan het handig zijn om de vergelijkingssites zelf te vergelijken, want ook daar zit vaak nog aardig wat verschil tussen. Dankzij een broker, iemand die de vergelijkingssites onderling vergelijkt kun je nog meer besparen. Boeken is hier niet mogelijk, maar je wordt wel doorverwezen naar de allergoedkoopste website. Sites die je hierdoor laten besparen zijn bijvoorbeeld Skyscanner, Momondo en Kayak.  Het kan zijn dat je een paar euro’s of zelfs tientallen euro’s bespaard hiermee.

Bekijk en vergelijk! Momondo doet precies dit! Momondo heeft inzicht op alle data van miljoenen zoekopdrachten, hierdoor kun je makkelijk zien wanneer je het best kan boeken voor je vliegvakantie, welke vliegmaatschappij dan het voordeligst is en hoeveel je vliegticket kost bij welke luchtvaartmaatschappij. Ook pakt het vaak goed uit om zo vroeg mogelijk te boeken voor je vliegreis.

Neem de tijd bij je zoektocht voor zo goedkoop mogelijke vliegtickets en koop niet meteen tickets bij de eerste website, ga uitgebreid op zoek. Ben je van plan een ticket te boeken bij een vergelijkingssite? Check dan vooraf of het bedrijf dat erachter zit Nederlands is. Dit vanwege het feit dat er veel websites in het buitenland gevestigd zijn, zoals Travel2be in Spanje en MyTrip in Griekenland. Je wil natuurlijk niet je geld kwijt zijn als het bedrijf waarbij je je vliegtickets hebt geboekt failliet gaat.