Zonnebril en paspoort

Verstrekken nooddocumenten op Schiphol neemt toe

Op Schiphol wordt de marechaussee steeds vaker geconfronteerd met luchtreizigers die hun paspoort vergeten voor hun reis of vakantie. Hiervoor kan de marechaussee dan nooddocumenten afgeven, wat dus steeds vaker gebeurt. “Dit jaar zijn het er al zo’n 9.000, terwijl over heel 2012 er rond de 7.000 nooddocumenten zijn afgegeven”. Aldus een woordvoerder van Schiphol.

4% van de Nederlanders, ofwel één op de 25, arriveert op Schiphol zonder een geldig legitimatiebewijs in de vorm van een paspoort of een ID-kaart. 10% vergeet zijn of haar zorgpas mee te nemen terwijl dat zeker in het buitenland bij ongeval of ziekte toch erg nodig is om medicijnen en/of behandelingen te verkrijgen. Zo blijkt uit onderzoek van reissite vliegtickets.nl.

Indien men zijn paspoort of ID-kaart thuis heeft laten liggen, kan men bij de marechaussee in de vertrekhal meestal binnen het halfuur een nooddocument krijgen. Daar zijn kosten van €46,60 aan verbonden, en het document is slechts eenmalig geldig. Hier zitten echter ook voorwaarden aan, de identiteit van de vliegreiziger moet duidelijk vastgesteld kunnen worden, en de vliegvakantie mag uiteraard niet uitgesteld kunnen worden.

De woordvoerder vertelt ook van de problemen met het noodpaspoort: “De Verenigde Staten accepteren een nooddocument niet om maar een land te noemen. Ook voor jonge kinderen is het document niet geldig. Een groot misverstand is dat men gelooft dat er voor de Europese Schengenlanden geen identiteitsbewijs nodig zou zijn, terwijl er alleen al in de EU-landen minimaal een officiële ID-kaart vereist is. Veel landen hanteren ook erg strenge regels over de vervaldatum van het identiteitsbewijs, wat de nodige problemen oplevert”.

Ook voor de marechaussee is het niet altijd even makkelijk. Op Schiphol heerst volgens de woordvoerder een personeelstekort in de piekuren, wat de wachttijd bij de paspoortcontroles soms wel tot een uur doet oplopen. Ook zijn de beveiligingstaken groter geworden door de verscherpte bewaking i.v.m. terreurdreigingen en ook staat de grensbewaking onder steeds groter wordende druk. Volgens de gesproken woordvoerder van Schiphol is er druk overleg met de instanties en regering over deze zaken.

Afgelopen zomer werden er al maatregelen getroffen, en ook komende zomer zullen er veel extra marechaussees ingezet worden in het hoogseizoen op Schiphol. Echter is de gigantische groei van vliegreizigers van wel 10% in 2016 haast niet bij te houden met personeelsinzet, zo luidt de klacht vanuit de marechaussee zelf.

Het onderzoek van vliegtickets.nl liet ook zien dat men vaker belangrijke zaken vergeet mee te nemen naar Schiphol. Onder andere de reisverzekeringen, buitenlandse valuta’s, EHBO-pakket, vaccinatieboekjes, telefoonladers en reservekleding in de handbagage zijn de grote opvallende vergeten zaken die blijken uit het onderzoek van de reissite.