Schiphol Amsterdam Airport

Schiphol start onderhandelingen met betrekking tot Amerikaanse grens- en douanecontroles

Op voorstel van staatssecretaris Klaas Dijkhof van Veiligheid en Justitie gaat het kabinet onderhandelen met de Verenigde Staten betreffende de invoering van Amerikaanse douane- en grenscontroles op Schiphol. De ministerraad heeft hiermee ingestemd.

Het doel van de onderhandelingen is om te komen tot Preclearance. Dit betekent dat de douane- en grenscontroles al op Schiphol plaats gaan vinden, voorafgaand aan de aankomst in de Verenigde Staten. Deze controles zullen worden uitgevoerd door Amerikaanse functionarissen en nadat de Nederlandse uitreiscontrole is afgehandeld. Reizigers besparen hierdoor tijd omdat ze, wanneer ze eenmaal zijn aangekomen in de Verenigde Staten, niet meer door de Amerikaanse controle hoeven omdat deze al op Schiphol heeft plaatsgevonden.

Naast het gebruik van bijvoorbeeld grenspassage poorten past preclearance goed bij andere innovatieve ontwikkelingen op Schiphol. Deze vooruitgang maakt het voor reizigers makkelijker via Schiphol te reizen. De veiligheid blijft hierbij gewaarborgd. Verder zorgt preclearance ervoor dat de luchthaven Schiphol aantrekkelijker wordt en dat is weer goed voor de economie.

Wel worden er door Nederland voorwaarden gesteld aan de invoering van preclearance. Vanzelfsprekend moeten  de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving van kracht blijven. Er zal door het kabinet ook niet worden getornd aan de veiligheid op Schiphol en in Nederland, de soevereiniteit van Nederland, het douanetoezicht en de Nederlandse grensbewaking.

Nederland en de Verenigde Staten zullen een verdrag moeten gaan sluiten om preclearance mogelijk te maken. Begin 2017 zal er met de onderhandelingen worden begonnen. Bij een positief resultaat van de onderhandelingen zal het verdrag ter goedkeuring worden voorgelegd aan het parlement.