Politieke problemen en terrorisme leiden tot een stijging van het Spaans toerisme

jachthaven-in-spanjeAan het eind van dit jaar zal het aantal toeristen dat naar Spanje is afgereisd neerkomen op zo’n 70 miljoen. Het gaat hierbij om de groep internationale reizigers. Dit aantal toeristen heeft Spanje nooit eerder behaald. De stijging van het toerisme zorgt voor een immens aantal uitgaven. Het aantal uitgaven binnen Spanje loopt tot in de tientallen miljarden euro’s en zorgt daarmee voor een record. Maar wat is de reden dat het land plotseling een stijging ziet in het toeristenaantal? Is dit omdat Spanje als kwalitatief land wordt gezien of komt dit door de crisis in overige landen waardoor de reiziger Spanje als veilige bestemming ziet?

Wat betreft het aanbod heeft Spanje veel te bieden. Het stijgende aantal toeristen levert het bewijs. Er komen aldoor meer reizigers vanuit het Buitenland. Het aantal stijgt ieder jaar met miljoenen. Allemaal komen ze genieten van de zee, het strand, de zon, de siësta en fiësta. Vorig jaar kwam het toeristenaantal uit op zo’n 68 miljoen. De voorspelling is dat het aantal toeristen dit jaar wederom stijgt, namelijk met 2 miljoen of meer. Gedurende de vakantieperiodes gaven de reizigers in totaal bijna 51 miljard euro uit. Het land valt daarmee binnen de wereldranglijst van landen welke in trek zijn onder toeristen. De VS staat in deze lijst op de eerste plaats en China op de tweede. Spanje volgt deze landen op en staat op nummer 3.

Crisis in overige landen

woestijn-in-egypteWat betreft het aantal reizigers dat jaarlijks de grens van Spanje passeert is het land enorm welvarend. De bevolking denkt dat dit te wijten is aan het aanbod en dat Spanje door toeristen wordt gezien als kwalitatief land. Natuurlijk is dat ook het geval en zal dat hoogstwaarschijnlijk erg belangrijk zijn, maar toch speelt de situatie in andere landen de grootste rol.

Buitenlandse reizigers zijn bang de dupe te worden van aanslagen of politieke problemen in overige landen, veelal de landen in het Middellandse zee gebied. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan bestemmingen als Egypte, Turkije, Tunesië, Griekenland of Frankrijk. Het toeristenaantal is in deze landen namelijk gigantisch gedaald, vaak met miljoenen per jaar. De personen die normaal gesproken kiezen voor één van deze landen, komen nu prompt uit op Spanje. Spanje ligt natuurlijk dichtbij en het klimaat is te vergelijken met de landen welke de toerist nu mijdt.

Overloop van toeristen

tenerife-spanjeToch had Spanje voor de crisis al te maken met een toenemend aantal buitenlandse reizigers. De crisis is dus niet de enige oorzaak van de stijgende lijn. Wel zal dit jaar de overloop van toeristen naar het ‘veilige’ Spanje continuïteit laten zien. Experts zijn ervan overtuigd dat de overgelopen toeristen zullen wederkeren naar hun oorspronkelijke vakantiebestemming, wanneer de situatie in de huidige crisisgebieden is verbeterd. Om deze reden zou het dus zomaar het geval kunnen zijn dat de toeristenstroom naar Spanje de komende jaren min of meer stabiel zal blijven.

De landen Catalonië, Communidad Valenciana, Andalusië, de Canarische Eilanden, Murcia en de Balearen hebben evenveel nieuwe toeristen ontvangen dan de crisisgebieden de afgelopen jaren hebben verloren. De cijfers komen neer op een toeristenaantal van 660.000.