KLM vliegtuig op Schiphol

Groeiend aantal reizigers luchthaven Schiphol

Schiphol Amsterdam Airport kent een aanzienlijke stijging van het aantal passagiers. Bijna 30 miljoen reizigers landden in de eerste helft van 2016 op luchthaven Schiphol. Ten opzichte van het voorgaande jaar is dit bijna 10% meer. Het aantal vliegtuigen dat op Schiphol landde en opsteeg kwam uit op 228.630. Er vond daarmee een stijging plaats van bijna 6%. Ook werden meer goederen getransporteerd, namelijk 1,6%.

Recordaantal reizigers

De verwachtingen zijn dat in 2016 een recordaantal reizigers Schiphol zal passeren. Het aantal komt hoogst waarschijnlijk uit op 63 miljoen of zelfs meer. Daarmee groeien de cijfers omtrent passagiers wederom. Dit is de afgelopen jaren ook het geval geweest. Ter voorbereiding op de alsmaar groeiende mensenmassa gaat Schiphol meer investeren in crowdcontrol. Er zal in het volgende jaar 600 miljoen euro beschikbaar worden gesteld. Dit is gemiddeld 200 miljoen meer dan de investering in voorgaande jaren.

Nijhuis, de directeur van luchthaven Schiphol benadrukt dat het niet klaarblijkelijk is dat de luchthaven haar goede positie zal behouden. De concurrentie is moordend en de economie en geopolitiek is onzeker.  De grenzen van het vermogen dat de luchthaven aankan worden genaderd. Daarmee komt de kwaliteit in onderdrukking. Jammer genoeg is dit soms zichtbaar voor reizigers. In de maand maart van dit jaar heeft luchthaven Schiphol reeds besloten het zogenoemde A-gebied te bouwen, een nieuwe pier en terminal.

Winkelbestedingen

De winkels bij de verschillende gates hebben het afgelopen jaar te maken gehad met dalende bestedingen. De uitgaven zijn gedaald met gemiddeld 0,96 cent naar 13,70. De horeca zag daarentegen een positieve ontwikkeling. Deze bestedingen stegen met 0,32 cent naar 5,91. Sinds april 2016 heeft de luchthaven haar prijzen verlaagd met zo’n 11.6%. Deze daling van de tarieven wordt vereffend met de passagiersgroei.

De eigenaren van luchthaven Schiphol zijn Aéroports (Parijs), de gemeenten Rotterdam & Amsterdam en de Nederlandse Staat.

Geluidshinder

Een commissie heeft deze week de conclusie getrokken dat de luchthaven haar methode om geluidshinder tegen te gaan moet herbezinnen. De commissie is van mening dat de nieuwe procedures omtrent opstijgen en landen meer overlast veroorzaakt dan Schiphol nu heeft vastgesteld.

De uitkomsten van het onderzoek dat onder leiding van staatssecretaris Dijksma is uitgevoerd zijn van groot belang voor het uitvoeren van de groeiplannen van de luchthaven. De winst die zou worden gerealiseerd door de nieuwe procedures omtrent opstijgen en landen zou gelegenheid bieden voor het uitbreiden van het vluchtaantal.