KLM krijgt meer concurrentie op Schiphol

Het lijkt er op dat KLM en andere luchtvaartmaatschappijen meer concurrentie krijgen op Schiphol. De komende tijd gaat de Europese Commissie in gesprek met luchtvaartmaatschappijen uit Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten. Er zullen in deze gesprekken onderhandelingen plaatsvinden met als doel dat luchtvaartmaatschappijen uit genoemde gebieden meer landingsrechten krijgen in Europa.

Dit besluit is genomen door de ministers van transport van de Europese landen, maar hier moet wel wat tegenover staan. Zo moet de overheid van de landen Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten de luchtvaartmaatschappijen niet meer financieel ondersteunen. Het gaat hier dan om onder andere de luchtvaartmaatschappijen Emirates, Etihad en Qatar Airways.

Steun van de overheid

De laatste tijd is er veel verzet geweest tegen de nieuwe plannen, aangezien de vrees is ontstaan dat als gevolg van de komst van nieuwe buitenlandse luchtvaartmaatschappijen er banen zullen verdwijnen bij Nederlandse luchtvaartmaatschappijen. Enkele grote en bekende luchtvaartmaatschappijen, waaronder Lufthansa, KLM en Air France, hebben in samenwerking met de vakbonden een brief gestuurd aan de voorzitter van de Europese Unie waarin wordt aangegeven dat zij eerlijke concurrentie wensen.

Luchtvaartmaatschappijen zoals Emirates en Etihad kunnen de vliegtickets veel goedkoper aanbieden dan andere luchtvaartmaatschappijen, aangezien zij door de overheid worden gefinancierd. Daardoor is er geen sprake van eerlijke concurrentie, aldus de luchtvaartmaatschappijen die niet door de overheid worden gesteund.

Schiphol is een interessante luchthaven

De luchtvaartmaatschappijen Qatar Airways, Emirates en Turkisch Airlines hebben flink geïnvesteerd in de aanschaf van nieuwe vliegtuigen en de verwachting is dat deze luchtvaartmaatschappijen binnenkort meer gaan vliegen via Schiphol, nu er nauwelijks nog landingsplekken in Duitsland en Frankrijk beschikbaar zijn. Daarom is Schiphol een interessante luchthaven.